Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka ciekawostka: 

Rezygnacja z orki nie wystarcza

Wbrew temu, co lansuje się przynajmniej od 20 lat, w naszych szerokościach geograficznych samo zaniechanie mechanicznej uprawy gleby nie ma wpływu na mineralizację materii organicznej i magazynowanie węgla. Tak wynika z badań prowadzonych od 50 lat we Francji. Bez orki materia organiczna koncentruje się na powierzchni i nie jest rozprowadzana w warstwie tradycyjnie wzruszanej przez pług. Wprawdzie pojawia się tu korzyść dla gleby (mniejsza erozja), ale pozostaje bez wpływu na magazynowanie dwutlenku węgla. Warto pamiętać, że uwalnianie zapasów poprzez mineralizację zwykle zachodzi szybciej niż trwałe wiązanie w glebie. Ograniczenie uprawy roli zmniejsza jedynie zużycie paliwa, co można uznać za bezpośrednie obniżenie emisji gazów cieplarnianych.

https://terazpole.pl/wokol-pola/aktualnosc/prochnica-buduje-sie-powoli/

Opublikowano

Teoretycznie nalezy sie zgodzic z ta wypowiedzia. Mineralizacja to inny proces, przeciwstawny do humifikacji. Jesli metoda uproszczona staramy sie przyśpieszyć mineralizacje, tym samym osłabiamy tworzenie sie materii organicznej. Gdyby orka tak zubożała, to po tylu latach orania mojego dziadka i ojca, a wczesniej "dziedzica", to dzisiaj mialbym piach. Moze ktos przytoczy innne badania, przeciwstawne?

Opublikowano
9 godzin temu, maniekc360 napisał(a):

Taka ciekawostka: 

Rezygnacja z orki nie wystarcza

Wbrew temu, co lansuje się przynajmniej od 20 lat, w naszych szerokościach geograficznych samo zaniechanie mechanicznej uprawy gleby nie ma wpływu na mineralizację materii organicznej i magazynowanie węgla. Tak wynika z badań prowadzonych od 50 lat we Francji. Bez orki materia organiczna koncentruje się na powierzchni i nie jest rozprowadzana w warstwie tradycyjnie wzruszanej przez pług. Wprawdzie pojawia się tu korzyść dla gleby (mniejsza erozja), ale pozostaje bez wpływu na magazynowanie dwutlenku węgla. Warto pamiętać, że uwalnianie zapasów poprzez mineralizację zwykle zachodzi szybciej niż trwałe wiązanie w glebie. Ograniczenie uprawy roli zmniejsza jedynie zużycie paliwa, co można uznać za bezpośrednie obniżenie emisji gazów cieplarnianych.

https://terazpole.pl/wokol-pola/aktualnosc/prochnica-buduje-sie-powoli/

Magazynowanie CO2 jest najbardziej zależne od tego kto płaci za opracowanie a cała reszta idzie swoim tempem ilu profesorów tyle opinii 

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 21.10.2024 o 16:17, Siedzacybyk napisał(a):

Teoretycznie nalezy sie zgodzic z ta wypowiedzia. Mineralizacja to inny proces, przeciwstawny do humifikacji. Jesli metoda uproszczona staramy sie przyśpieszyć mineralizacje, tym samym osłabiamy tworzenie sie materii organicznej. Gdyby orka tak zubożała, to po tylu latach orania mojego dziadka i ojca, a wczesniej "dziedzica", to dzisiaj mialbym piach. Moze ktos przytoczy innne badania, przeciwstawne?

Ale na jaką głębokość orał twój dziadek , 10 może 15cm , poza tym kiedyś na większość pół szedł obornik , wsiewki typu seradela itp . Po za tym były śnieżne zimy które stanowiły okrywę gleby ( nie było takiej erozji)

A teraz to wygląda tak że zapuszczają pług po samą ramę bo ciągnik da radę i ta  goła ziemia leży tak przez kilka miesięcy , na wiosnę jeszcze uprawa najlepiej brona aktywna żeby puch zrobić z ziemi i mamy przepis na bardzo szybkie odpruchniczanie gleby. 

Ja nie twierdzę że orka to zbrodnia , ale trzeba ją robić z głową 

• Like 1
Opublikowano

chociaż nie używam pługa to nie uważam że orka aż tak negatywnie wpływa na glebę do każdej gleby należy dopasować narzędzie .Pamiętam jak wszyscy się ekscytowali zagranicznymi pługami bo polskie nie odwracały do końca skiby -teraz się okazuje że to wyprzedzało czasy .Uprawa bezorkowa to nie tylko ekoschemat ja to robię głównie dla zachowania wilgoci a do tego resztki muszą lżeć na wierzchu .Te debile z Brukseli wierzą w to że rycie czymkolwiek w ziemi z wyjątkiem pługa ogranicza emisję CO2 .

• Like 1
Opublikowano

Orali u mnie na zime do 25 cm, na siew jesienny do 20 cm, a nawet 18. To spulchnianie bronami wirowymi na naszych glebach ( moich) powinno byc prawnie zabronione.wiosna po takim agregacie przy silnych wiatrach nie idzie oddychac. Pod rzepak ,gdy oralem, ciagalem podwojny wal crosskill mojego pomyslu. Wywalilem poerscienie cambella, z obu osi i nalozylem crosskilla koleczkowy. Pierscienie sa praktycznie obok siebie, a ta druga os o pol przesunieta. Naprawde ladnie ugniatalo. Potem brona wahadlowa z siewnikiem. Wydaje mi sie, bo to moje obserwacje, ze byl to jeden z lepszych pomyslow uprawy, jakie sobie wymyslilem. Nie wysuszalo gleby, bo ubite, rowno ale z rowkami po wale, oraz nie bylo zbytnio zmielone, bo wahadlowka takiej pustyni nie robi. Raz przesuszalem ziemie talerzowka, bo za mokro, ale po czasie uwazam,ze zrobilem to bez sensu. A po drugie moglem to bronami przeleciec. No coz, bledy sie popelnia. Wahadlowka, obecie zalozona pod siewnik talerzowy. Zobaczymy jak sobie poradzi po trzybelkowca i talerzowce.

Opublikowano
22 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

A te zachowaniem wilgoci to różnie. Przy takim rzepaku jeśli chodzi o wschody to siew za plugiem to wschody bardzo dobre.

akurat uprawiam tylko QQ i tam ST z nieruszaną słomą na wierzchu (tylko mulczer) daje w porównaniu z polami obok w suche lata u mnie 7t u sąsiadów 1-2 t -jak w czerwcu po 2tyg upałów odgarniesz słomę ziemia jest ciemna jak po deszczu kiedyś bym w to nie uwierzył 

• Thanks 1
Opublikowano

Najważniejsze sa składniki w glebie na odpowiednim poziomie,ma to duży wpływ na susze,plon sie nie bierze z odmiany,tylko z zasobności! Jak zasiejesz dobrą odmiane na dobrej zasobnosci ,to znaczy tylko tyle ,ze odmiana potrafi doic zasobną glebe 🤷🏻 resztki na wierzchu napewno ograniczają parowanie, ale nigdzie nie osiaga się dobrych plonów w strip tilu takim prawdziwym ,to są mity sprzedawców maszyn którzy sami sie złapali na tą bajke i pchaja ten wózek dalej 🤷🏻teraz czajkowski robi striptil do cebuli z brona wirową 😅

Opublikowano
5 godzin temu, mirekcich napisał(a):

Najważniejsze sa składniki w glebie na odpowiednim poziomie,ma to duży wpływ na susze,plon sie nie bierze z odmiany,tylko z zasobności! Jak zasiejesz dobrą odmiane na dobrej zasobnosci ,to znaczy tylko tyle ,ze odmiana potrafi doic zasobną glebe 🤷🏻 resztki na wierzchu napewno ograniczają parowanie, ale nigdzie nie osiaga się dobrych plonów w strip tilu takim prawdziwym ,to są mity sprzedawców maszyn którzy sami sie złapali na tą bajke i pchaja ten wózek dalej 🤷🏻teraz czajkowski robi striptil do cebuli z brona wirową 😅

oczywiście że ST nie idzie na rekordy ale na stabilność plonowania i w przypadku QQ przyśpieszenie zbioru - to moje spostrzeżenie że dzięki dostępowi wody w lecie QQ zamiast robić przerwę dalej nabija" FAO"do zbioru w temacie innych upraw się nie wypowiadam bo nie robię ale rzepak powinien podobnie reagować jeżeli chodzi o wilgotność 

• Thanks 1
Opublikowano

Na cięzkiej ziemi też robisz ST czy tylko na lżejszej? u nas widze jeden poszedł mocno w ST ale kukurydza nie wygląda zbyt szałowo, dodatkowo tragiczna erozja, u mnie burze zabrały sporo ziemi przy rządkach ale u tego goscia w ST dramat.

Opublikowano

na ciężkich idzie pług dłutowy i jak przeschnie tanerzówka jesień wiosna lekki agregat i siew .Ajak w st może być erozja u mnie słoma nie ruszona leży do wiosny wiosną mulczer ST i siew A mulczer wiosną aby nie wywiało zimą drobnej słomy + wiosną mieli się na pył a omacnica przed wylinką jest bardzo wrażliwa na stres mulczowania (to szarpanie badyli ) i wiosną niszczy się więcej niż jesienią bo nie trzeba nawet jechać równo z ziemią 

A na ciężkich próbowałem ST jesienią naciągnąć rzędy a wiosną siew i to też nie wychodzi a wiosną nataga multum brył i też kaszana 

Opublikowano

Ten gosciu ma własnie technologie dwu przejazdową, na wiosne zrobił rzędy, nawywalał brył i tak sie zeschło że przed siewem jeszcze raz dłutował te same rzędy agregatem do ST.  cudownie nie było ale opady poratowały wschody.

Erozja wodna, u nas duże skłony i każdy spulchniony rządek wyrwało mu tak z 15 cm dziury, mulczowali zimą albo bardzo wczesną wiosną( już nie pamietam). Dlatego chce zbudować jakiś prosty ST do rzepaku ale musi za sobą zostawiać równe pole, rzędy nie mogą wystawać ani być zagłębione bo woda po paru latach całkiem wyjałowi pole,,, jest działka którą dzierżawiłem, dobre żyzne pole, od paru lat gościu sadzi tam warzywa w redliny, teraz jak zaorał to ponad pół pola jałowizna a ciemna dobra gleba poszła do Bałtyku.

Opublikowano

ST striger możesz regulować czy ma sypać górkę -równo czy dołek .Ja sieję w dołek aby deszcz wpływał do rzędu na skłonach powinno się robić w poprzeg ale nie zawsze idzie już miałem plan jesieniom naciągnąć rzędy wiosną poprawić drugi raz ale dam sobie spokój - na razie 

Opublikowano

Mam ziemie klasy 3a- 4b, ciężkie, czasami gliniaste, podłoże  piaszczyste, gleby z tendencją do brylenia. Szukam agregatu do uprawy bezorkowej. Jaki moglibyście polecić sprzęt? Szerokość jaka mnie interesuje to 3~4m. 

Opublikowano

one wszystkie są takie same, różnice w uzębieniu. Sa zeby typu konsklide, horsch, kockerling i chyba unia ma inne. rama to byle wytrzymała. Jesli zawieszany to wał daszkowy albo ceownikowy, a jesli ciagany to na kołach piankowych, albo jakies ceownikowy podwojny.

• Like 1