Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ostatnio obywało się bez glifosatu, a siało się i uprawiało normalnie. W tym roku obowiązkowo glifosat, bo perz się zrobił i straszy na wiosce :) Zawsze robiłem talerzówka, a potem trzybelkowiec, ale że sieję bez agregatu, samym siewnikiem, będę musiał talerzówką przed siewem przejechać. W tym roku był taki plan, ale mieliśmy okropną suszę, nie chciałem robić z ziemi popiołu :(

Opublikowano
3 godziny temu, przemek28_28 napisał:

A kiedy kosisz rzepak a kiedy siew pszenicy? Bo u mnie rzepak koło 20 lipca i do 20 września z pola po rzepaku robi się łąka jak nie zniszczę wcześniej rzepaku minimum 2x

Rzepak koszę po pszenicy w połowie sierpnia. Czekam kilka dni aż się zazieleni to talerzówka i potem przed siewem gruber gęsia stopa i siew. Jak powschodzi pszenica to oprysk na miotłę i rzepak 

Opublikowano
Dnia 28.11.2023 o 12:17, Siedzacybyk napisał:

Tak zrobiłem w tym roku, ale trzybelkowiec poszedł 15 września. Potem siew samym siewnikiem i niektore rzepaki przetrwały. Pojedyńcze sztuki, albo takie ominiete paski.mvp

A co to szkodzi? Ekologi chyba nie masz i herbicyd idzie. W tej uprawie nie chodzi żeby pole było jak po orce bez resztek. 

Opublikowano

@Siedzacybyk Tak jak na niektórych ziemiach masz podglebie np gliniaste , tak na rędzinie jest podglebie takie jak tutaj się wywaliło i tak na przykład na 5 klasie masz zieni z 15cm , a poniżej już się zaczyna takie coć , czy na 3-4 klasie ziemi masz ziemi ok 30 cm , a potem takie coś , a jest to kamień wapienny ( u nas nazywany opoką )Który od jakiejś tam głębokośći np 50 cm jest 100% ( prawie 100 % takiego kamienia bez żadnej ziemi , ewentualnie można by to porównać do budowli gdzie między pustakami jest spoina wapna , tak by to można określić , a najlepiej to widać jak się kopie jakieś fundamenty czy inne wykopy) . A na tym konkretnym zdjęciu to gość miał akurat tutaj bruzdę wyoraną I w tej bruzdzie poszło ta jak by drugi raz orka i się ten kamień wywaliło 

• Thanks 1
Opublikowano

My mamy ok 30 cm ciemniej ziemi, czasem siega do 50 a nawet metra, a potem glina, prawdopodobnie opadowa, taka jasna, mówią na to - bielica czy jakoś tak. Czegoś takiego nie widziałem ! Przynajmniej nie trzeba wapnem nawozić :)

Opublikowano (edytowane)

No to u nas jest ph w granicach 7,3 - 7,6 , i zakwasić się tego nie da na dłuższą metę , bo choćby nie wiem co by kto robił to po krótkim czasie (paru miesiącach ) wszystko wraca do normy 7,3- 7,6 zależnie od działki Co do pobierania składników , to tu sobie można porównać ,  i lepiej mieć ph 7,5 niż 5,5

Wykres przedstawiający stopień wykorzystania potencjału nawozowego głównych makroelementów.

Wykres przedstawiający stopień wykorzystania potencjału nawozowego głównych makroelementów.

Wykres przedstawiający wpływ odczynu na przyswajalność makroelementów.

Wpływ odczynu na przyswajalność makroelementów.

Wykres przedstawiający symulację szybkości pobierania form azotu w zależności od odczynu.

Symulacja szybkości pobierania form azotu w zależności od odczynu.

Wykres przedstawiający ilość dostępnego fosforu w glebie oraz ilość fosforu w formach związanych w zależności od odczynu.

Ilość dostępnego fosforu w glebie oraz ilość fosforu w formach związanych w zależności od odczynu.

Wykres przedstawiający wpływ odczynu na przyswajalność mikroelementów.

Wykres przedstawiający wpływ odczynu na przyswajalność mikroelementów.

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano

Korzenie są pod ziemią, a na rędzinach pH rośnie z głębokością. Jednym ze sposób poprawy tego stanu gleby może być stosowanie siarczanu amonu za zębem przy uprawie pasowej. Pozwala to lokalnie obniżyć pH. Sprawdza się się to głównie przy uprawie roślin o korzeniu palmowym  w szerokich rzędach  

Opublikowano

Chciałbym spróbować uprawy w tym roku bezorkowej po rzepaku i grochu, mam taki plan żeby po rzepaku stalerzowac tak jak do tej pory czyli około miesiąc po zbiorze a następnie przed siewem zrobić 2 belkowym agregatem scierniskowym, siew brona wirnikowa i siewnik na redlicy stopkowej ziemie mam mozaiki i gliny i margle i piachy dosłownie wszystko. Jest sens takiej uprawy?

Opublikowano

Sens jest ale tym gruberem spulchnić na głębokość orki (obciąć skrzydełka w redlicy ) Moim zdaniem głębokie spulchnienie zwiększa pojemność wodną i tempo wchłaniania wody a woda to plon