Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czytałem pare wywiadów z ludzmi którzy uprawiaja bez pługa i tam nie ma nacisku na paliwo bardziej chodzi o strukture gleby polecam artykuł tygodnika poradnik rolniczy z tamtego tygodnia

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Sorry ale pieprzysz jak potłuczony. Dla mnie to tylko oszczednosc na czasie i paliwie. Po 100 hektarach kukurydzy na kiszonke jest siana pszenica bezorkowo. Terrano i siew, oszczędność, na paliwie 10l na hektar wzgledem orki. Nic wiecej nie potrzebuje

10l to tak na piachu, ale takiej gleby to ja bym nawet terrano nie ruszał po taki przedplonie tylko siew bezpośrednio. 

Opublikowano (edytowane)

Pany czy koło dogniatające które idzie za słupicą/redlicą nawozową jest konieczne w uprawie ST? we wszystkich agregatach to jest i zastanawiam się czy u siebie zrobić w agregacie bo i tak za redlicami wysiewajacymi nasiona będe miał koło dogniatające. Czy te koło ma zamykać szczeline po słupicy nawozowej ?Prosze o szybką odp bo budowa  agregatu zatrzymała się na tym kole.

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Warto jest to mieć z możliwością regulacji do takiego stopnia aby można były wyłączyć pracę tego elementu. Odłączenie/podniesienie nad glebę przyda się w mokrych warunkach gdzie chcemy tylko zaaplikować nawóz i przygotować wiosną glebę do siewu, po przez uprawę pasów i osuszanie ich.

Opublikowano (edytowane)

generalnie nie miałem kiedy zrobić zdjecia wiec namalowałem w paincie moją koncepcje na ten agregat, 5 pasów co 30cm + 13cm  w pasie, (10cm między nasionami , w środku nawóz). Jest to bardzo mały agregacik dlatego zdecydowałem się na słupicach non-stop, nie mam kół  rozgarniającego ( V )  resztki pożniwne lecz redlica gesiostópka z bocznymi nakładkami załatwi sprawe, za tym idą a'la redlice które mi to ładnie doprawią i na koniec koło dogniatające, potem 2 redlice wysiewające z regulowanym kołem dogniatającym.

początkowo miał być 3 rzędowy agregat , podczas testów nie czuć było oporu więc myślę , że 5 powinien pociągnąć.  Bardziej mnie ciekawi co będzie jak słupica spotka się z kamieniem, czy wyrwie mocowanie (blacha 5mm) czy może mnie zatrzyma. 

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Czyli to jest coś do zboża? Wyrwie słupice, zatrzyma ciągnik, no wiesz to jakiś konstruktor projektant by obliczył na podstawie wymiarów, masy, prędkosci, bo tutaj to tylko możemy gdybać.

Opublikowano

zapinam 2 redlice i jest do zboża , do innych zapinam tylko jedną redlice i jest siany pas centralnie nad nawozami.  Tak jak mówiłem agregat jest bardzo mały bo zaledwie 1,6m. Zbiorniki muszę jakoś zamocować na środku bo od tego będzie zależał docisk kół, Chyba dla zbóż rozstaw 20-10-10-20 będzie ok aczkolwiek chciałbym cały pas 10cm zagospodarować bo z tego co widzę to bardzo gęsto sieją. 

Opublikowano

1 ma rozgarnąc resztki, w sumie to najpierw to powinno iść ale w mzuri tego nawet nie ma. 

2 ma przemieszać glebę w pasie 10cm i przy okazji zasypać szczeline, a koło jeszcze dognieść.

Opublikowano

Kolego czekamy na fotki i może jakiś  film na YT. Ja właśnie dopieszczam swój gruber  2,3m i biorę się za nadbudowę pod NPK i siewnik punktowy.  Mam nadzieję że jutro ostro ruszę za dalszymi pracami. 

Może ktoś podpowie NPK będą wysiewane przez kółka z siewnika i mam wybór zbożowe i takie  do grubych nasion https://images.google.pl/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fimg01-olxpl.akamaized.net%2Fimg-olxpl%2F209136749_1_644x461_kolka-wysiewajace-do-grochu-mazur-poznaniak-czesci-do-siewnika-sochaczew.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.olx.pl%2Foferta%2Fkolka-wysiewajace-do-grochu-mazur-poznaniak-czesci-do-siewnika-CID757-ID8iG8F.html&docid=TF-u4ETJYhrFbM&tbnid=Amy3-k-z-H0DWM%3A&vet=1&w=644&h=362&source=sh%2Fx%2Fim  które będą lepsze?

Opublikowano

Tak zamierzam.  Oba siewniki robię od podstaw.  Można  by zapiąć gammę ale nie podoba mi się a inne nie mieszczą się w budżecie. Ten do npk można  by zaadoptować z jakiegoś małego zbożowego ale to doszedłem do wniosku że to bezsens bo potrzebuję  tylko 8 "lejków"  i  z racji małego areału  nie potrzebuję też  jakiejś wielkiej skrzyni na  nawóz. wystarczy max 200kg tak by ha na spokojnie obskoczyć.  Mam nadzieję  że jutro aparaty wysiewające zaczną jakoś wyglądać .  To  jak z tymi rokami która lepsza?

Opublikowano (edytowane)

Przestań ... kupię poznaniaka by wyrwać z niego kawałek skrzyni?  W poznaniaku masz chyba 24 aparaty a ja potrzebuję 8 no jak bym się uparł to 18 by dawać nawóz płycej i głębiej ale to zbędne. Mam wałek,  mam rolki,  mam  skrzynię biegów z  fiony, ogarnę! Mam cały tydzień  na to  bo mrozy jak cholera i  mimo że jeszcze mam sporo cięcia  krzaków to jakoś mnie do tej roboty nie ciągnie.

Edytowane przez KrzysiekFM
Opublikowano (edytowane)

NIe nerwuję się. Trochę już chodzę po tym świecie i wiem że się nie ma co wku..ć bez powodu bo to nie wiele pomaga...  Poznaniak parę lat temu  pojechał w kieleckie, jego miejsce zajęła fiona.

Hmmm mam takie i takie . Niby dużo roboty z przekładką nie ma  więc trza zrobić testy.

Edytowane przez KrzysiekFM
Opublikowano

Kółka zbożowe z poznaniaka są w sam raz do nawozu, 

Napiszcie czy nawóz będziecie podawać w 2 poziomach czy w jednym? Bo jeśli w dwóch to jakie nawozy aplikujecie na poszczególnych poziomach, ja myślałem na 1 poziomie saletrzak z małą domieszką poli npk a na dole sam npk Lub mieszanka tych nawózów 50/50 na 2 poziomach.  Bo sie zastanawiam czy 2 zbiorniki nawozowe czy 1.

Wolał bym 1 nawozowy i drugi nasienny bo wtedy przetne zbiornik poznaniaka na pół i będzie gitara. 

Opublikowano

Ogon. Ja robię do nasion punktowy bo z założenia ma to być zestaw do siewu rzepaku a stosując skrzynię nasienną poznaniaka czy podobnej konstrukcji trzeba się liczyć  z sporymi " stratami" nasion. Stratami w cudzysłowie bo  chodzi o problem minimalnego poziomu nasion potrzebnego do właściwego wysiewu.  Wypadało by by rolki były choć w połowie zasypane nasionami i okazuje się że trzeba kilka kg by  w ogóle ruszyć z siewem. Można darować sobie punktowe sianie.  Zrobić  taką  kasetę jak na zdjęciu Izydora niby te same rolki ale nie ma pustych przestrzeni w komorze na całej szerokości są tylko rolki i potrzeba około 1-2 kg by to latało a kg nasion to 100-200zł.

Żeby z tymi nawozami wam namieszać to powiem tylko że można jeszcze stosować RSM tego nie trzeba sypać tylko lać a lać można bardzo precyzyjnie a takie mieszanie  50/50  są w nim 3 formy azotu więc starczy na dłużej... no i jest wersja z siarką i strasznie droga z fosforem.

Opublikowano (edytowane)

Do drobnych nasion 2-3mm czyli min. do rzepaku są specjalnie rolki + wypełniacze, ja nie sieje rzepaku więc mi to nie przeszkadza. Agregat będzie przeznaczony min. do siewu zbóz i i innych roślin w odstępie 20,25,30 cm.  RSM u mnie w okolicy nie mają więc odpada. Jak nawóz będzie podany na środku w pasie ok. 12cm (2 rzędy roślin  po bokach) to chyba jak dobrze widziałem  nie powinno spalić siewek i też korzeń chyba powinien iść w kierunku nawozu. A tak wgl jeśli sie korzenie roślin spotkają w pasie nawozowym to nie będą konkurować?? 

Zbiornik tak jak na zdjęciu izydora jest ok ale zboża mi tam nie dużo wejdzie, max 50kg, zawsze można w zbiorniku dorobić zastawki i użyć tylko pare aparatów wysiewajacych

Edytowane przez Ogon988