Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprzęt na filmie fajny ale jak dla mnie zbyt drogi. Podałem go jako przykład. Cały czas piszę o gruberze, jesienią pracowałem 3m Frostem 7 łap, ciągałem go 4512. Na moje gleby gruber za 4 tysiące wystarczy. Zamierzam ruszać ziemię tak do 20-25 cm, jeśli z czasem okaże się, że trzeba głębiej to wtedy głębosz zakupię. Docelowo to wszystko do traktora 85km 4x4. Chciałem tylko pokazać, że można zacząć mniejszym sprzętem za mniejsze pieniądze w mniejszym gospodarstwie.

• Like 1
Opublikowano

Brakuje wału, jakbyś trochę się znał na uprawie to byś wiedział czemu go nie ma. Żebyś nie szukał w google podpowiem, że to mokry rok i bez wału jest mniej wilgoci. Wał i włóka są już sporo dalej od traktora i tu się zgodzę mogły by być problemy z stabilnością. 

Ps. Jak napiszę, że z wałem by 4512 nie podniósł to Twoje życie było by znacznie mniej przygnębiające? Bo chyba chcesz na agrofoto poprawić swoją samoocenę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kb4512 napisał:

przemek28_28, człowiek uczy się na błędach, następnym razem wybierzesz lepiej xD

lukasz222, na kilka cm to stary grudziądzki kultywator pracuje

Żeby nie było, że w temacie o uprawie piszemy o ciągnikach załączam linki:

http://permakultura.net/2010/01/02/orac-czy-nie-orac-oto-jest-pytanie/

http://permakultura.net/2011/02/08/zwiekszanie-poziomu-materii-organicznej-w-glebie-na-duza-skale/

DSC_0371.JPG

Kolego akurat lekka ziemia wcale nie jest łatwa w uprawie. Mam ciężka poprzez gliny i mam piaseczek jak napisałeś i wcale na lekkiej nie ma traktor jakoś super lekko. A stary grudziądzki tez mozesz wpuścić na 15-20 cm ale bez podcinaczy bo na 20 cm z podcinaczem to 4512 nawet nie ruszyloby z miejsca.

Opublikowano

Z redlicami i wałem to sobie możesz co najwyżej agregat uprawowy ulepić. Chcesz błyszczeć, a nie wiesz nawet jak gruber z prawdziwego zdarzenia wygląda, czy robota po nim. Pierwsze też słyszę, żeby ktoś na piachu miał za dużo wilgoci. Nawet po tej jesieni/zimie. Ba, nawet na tym zdjęciu tego nie widać. To kto tu próbuje zabłysnąć?

Opublikowano

Panowie dajcie już spokój z tym kto jakim ciągnikiem co ciągnie bo zeszliśmy z tematu a chyba nie o tym rozmowa...

któryś z użytkowników dał mi podpowiedź aby po strąkach upraszczać bo po nich nie ma potrzeby orać w pełni sie zgadzam a z innymi maszynami dać spokój bo ciągnik za mały , tak samo jak np po ziemniaku czy rzepaku uważam że nie trzeba orać ale do sedna , a co jakby orać co 2 rok? aktualnie ze zbóż wywaliłem praktycznie wszystko i została tylko pszenica bo na nią mam zbyt a z wiosny strączkowe - łubin ,ziemie mam wyjałowione i kilka lat pod rząd myślę siać łubin-pszenica po pszenicy jakiś tani poplon typu facelia gorczyca może słonecznik , by było dużo zielonej masy ,  i w tym wypadku siać łubin , potem brona talerzowa, potem wiadomo powtórka brony agregat nawóz itp i pszenica , po pszenicy siew poplonu i talerzówka potem orka na raz albo talerzowanie i orka , wydaje mi sie to dobrym rozwiązaniem , ziemia co 2 lata była by głębiej ruszona i nawozy itp wrzucone głebiej a struktura powinna sie znacznie poprawić przy orce co 2 rok bo jak wspomniałem główny problem to siew jesienny u mnie ,

na piasku natomiast robić tylko broną talerzową i agregatem , raz normalnie po żniwach a 2 raz zamiast pługa czy to na zime czy pod siew i potem normalna uprawa agregatem pod siew , nic tam ciekawego głebiej nie ma więc myślę że wystarczy do mieszania nawozów a głębsze warstwy spulchnią poplony i strączkowe , pozatym piasek znów tak nie wymaga spulchniania bo sam z siebie taki jest

co o tym myślicie? ma to racje sie udać? bo nie chce się wkopać a pomysł wydaje mi sie rozsądny

Opublikowano

Nie o ciągnik tu chodzi, a o nazywanie rzeczy po imieniu.

Co do Twojego pytania, zależy po co chcesz uskuteczniać bezorkę - dla polepszenia struktury gleby, czy dla uproszczenia uprawy i oszczędności. Jak dla pierwszego powodu, to orka zniszczy to, co w pierwszym roku bezorkowej zaczęło się układać w glebie. Więc mija się z celem. Jak dla drugiego, to jak najbardziej możesz orać co drugi rok, negatywnych skutków mieć to nie będzie

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Jak się odniesiecie do wiosennej uprawy na głęboko? Jesienią nie było szans uciągnąć. 

podłączam się. mam kawałek bez drenacji piach i pyły w zeszłym sezonie gruber bez podcinaczy i brona talerzowa 2x przed i po bo musiałem koleiny pozasypywać .przez długość  pół pola i na całej szerokości . Mtz 82 to szatan do tej roboty- brona już w zasadzie wygładzała powierzchnie słoma nie cięta zostawiona bo miała być zebrana i w tym roku zapowiada się powtórka na wiosne tylko tym razem ja pociełem słome .chciałbym wejść jak najwcześniej z owsem do 10 kwietnia jak się nie da to łubin a jak i ztym nie wyjdzie to kuku.

Opublikowano

Ty jesteś pewien tego co napisałeś ? Bo mam wrażenie że pierdzielisz bez sensu . Może napisz w jaki sposób poprawić kapilarność gleby bez uprawy ?

Opublikowano (edytowane)

Jestem pewien np: uprawa pożniwna przez zniszczenie " kapilarność gleby " ogranicza wysychanie głębszych warstw. Tak samo na wiosną stosujemy płytka uprawę by przerwać podsiąkanie

Kapilary można porównać do cienkich rurek, co z nimi robi uprawa?

Edytowane przez ansu
  • Like 1