Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Vitasem napisał:

Albatros , Boryna.

Boryna dług trzyma się łecin więc na wczesne się nie nadaje. Albatros, Euresa to odmiany Ok 20 % srednio skrobi plon 25-35 t plonu

Opublikowano

A jak oceniacie pracę zakładów przetwórczych? ja woże do Trzemeszna , denerwujące są potrącenia zanieczyszczeń na poziomie 10%.  W piątek zawoziłem do ECO-CORN cena 3zl i co mnie pozytywnie zaskoczyło brak potrącen za zanieczyszczenia.

Opublikowano

Też wożę do Trzemeszna i nigdy nie miałem zanieczyszczeń wyższych niż 4%, przeważnie 3-3.5%, w tym roku miałem odmianę Dominator, plon wysoki ale skrobia 17%

Opublikowano
Dnia 19.11.2022 o 19:24, Daro20 napisał:

Eurostarch ładny duży ziemniak ale i łęty do pasa.

Co powiecie o odmianie hinga? Jak plon, skrobia i przechowywanie?

Hinga jest u nas od lat wiodąca odmianą . Skrobia w tym roku od 21 do 24,4 średnio ponad 22% wyszło plon ponad 40 ton ale przy panującej u nas suszy były podlane 5 razy Nie należy się w tej  odmianie  spodziewać rekordowych plonów typu 50 ton i wyżej ale 45 jest do osiągnięcia jak najbardziej Jeżeli chodzi o przechowywanie to należy ja dość wcześnie schładzać bo potrafi kiełkować i jeżeli plantacja jest zdrowa i została przeprowadzona selekcja negatywna to u nas nie było problemów z przechowaniem Należy zwrócić uwagę aby była dojrzała bo wówczas są problemy z przechowaniem i na ochronę przed zaraza i alternariozą bo tez ma wpływ na przechowywanie . 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
16 godzin temu, pedro2 napisał:

Ile kosztuje Cię podlanie hektara przy tych 5x?

U nas wychodzi ok 170-200zł jednorazowe podlanie hektara.Do tego amortyzacja plus opłata za wodę.Czyli 5krotne podlanie trzeba liczyć 1000zł plus to co powyżej.

• Thanks 2
Opublikowano
17 minut temu, przemol87 napisał:

Dobrze piszesz, u mnie przy obecnej stawce za kw też 200zl  energia/ha przy jednorazowej dawce18-22l/m. Przy obecnych kosztach nawadnianie przemyslowki nie ma sensu,

Ja podlewam z agregatu prądotwórczego bo odległość od domu do studni to ponad kilometr,na polu nie ma żadnej linii energetycznej aby się podłączyć.jaką pompę masz?bo ja liczę dawkę 25-30l/m2 zależy od wiatru i szerokości pola.no i dysza ważna bo u nas w ziemniaku to 20-22.Ja twierdzę wręcz odwrotnie,gdybym nie nawadniał w tym roku nie osiągnąłbym 30ton,jeszcze wszystko nie sprzedane ale średnia wyjdzie ponad 40ton.średnia cena za tonę to 500zł .czyli ok 4tony na wszystkie koszty podlewania.bardzo bolą koszty nawadniania,ale w naszym rejonie bez tego nawet strach siać pszenicę.pozdrawiam

Opublikowano
Babawpyrach napisał:

Dnia 19.11.2022 o 19:24, Daro20 napisał:

Eurostarch ładny duży ziemniak ale i łęty do pasa.

Co powiecie o odmianie hinga? Jak plon, skrobia i przechowywanie?

Hinga jest u nas od lat wiodąca odmianą . Skrobia w tym roku od 21 do 24,4 średnio ponad 22% wyszło plon ponad 40 ton ale przy panującej u nas suszy były podlane 5 razy Nie należy się w tej  odmianie  spodziewać rekordowych plonów typu 50 ton i wyżej ale 45 jest do osiągnięcia jak najbardziej Jeżeli chodzi o przechowywanie to należy ja dość wcześnie schładzać bo potrafi kiełkować i jeżeli plantacja jest zdrowa i została przeprowadzona selekcja negatywna to u nas nie było problemów z przechowaniem Należy zwrócić uwagę aby była dojrzała bo wówczas są problemy z przechowaniem i na ochronę przed zaraza i alternariozą bo tez ma wpływ na przechowywanie . 

A czy potwierdzasz, że hinga szybko się jakby wyradza? Chodzi o to, że jak zasadzisz ją np 2-3 raz ze swoich sadzeniaków to traci swoje właściwości i tak jakby robi się inną odmianą. Nie wiem czy to dobrze ująłem.

Opublikowano

Tak samo max 3 lata i wymiana a jak odmiana mi się nie spodoba to dostaje jeszcze jedną szansę więc 2 lata i wyjazd.

Anna przerobiona do sadzeniaki to niema problemu z odebraniem.

Opublikowano
5 godzin temu, mati3664 napisał:

Ja podlewam z agregatu prądotwórczego bo odległość od domu do studni to ponad kilometr,na polu nie ma żadnej linii energetycznej aby się podłączyć.jaką pompę masz?bo ja liczę dawkę 25-30l/m2 zależy od wiatru i szerokości pola.no i dysza ważna bo u nas w ziemniaku to 20-22.Ja twierdzę wręcz odwrotnie,gdybym nie nawadniał w tym roku nie osiągnąłbym 30ton,jeszcze wszystko nie sprzedane ale średnia wyjdzie ponad 40ton.średnia cena za tonę to 500zł .czyli ok 4tony na wszystkie koszty podlewania.bardzo bolą koszty nawadniania,ale w naszym rejonie bez tego nawet strach siać pszenicę.pozdrawiam

Belardi 11kw,dawkę wyliczam na podstawie wodomierza bo dużo rzeczy wpływa na wydatek wody np długość przesyłu lub ile obecnie deszczowni pracuje jednocześnie z tego samego transformatora. W moich stronach dużo osób ustawia deszczomierz na polu i w taki sposób liczy

Dlaczego studnia nie jest koło domu?

Opublikowano
12 godzin temu, przemol87 napisał:

Belardi 11kw,dawkę wyliczam na podstawie wodomierza bo dużo rzeczy wpływa na wydatek wody np długość przesyłu lub ile obecnie deszczowni pracuje jednocześnie z tego samego transformatora. W moich stronach dużo osób ustawia deszczomierz na polu i w taki sposób liczy

Dlaczego studnia nie jest koło domu?

Ponieważ koło domu mam tylko 1.5hektara,w linii prostej do reszty pól jest ponad kilometr,i musiałbym przejść z przesyłem wody przez nie swoje działki, jeden sąsiad mnie nie chciał puścić,dlatego decyzja o odwiercie na polu.My też zawsze ustawiamy deszczomierz i to na skraju zasięgu działka,bo blisko wiadomo,zawsze więcej wleje.

Opublikowano
14 minut temu, przemol87 napisał:

Jakie masz działko? U mnie quasar oraz rangę na 90% zasięgu leje w miarę równo 

Komet twin 140.tu niby też w miarę ok ale ze względu na kilka upraw do nawadniania podlewamy także w ciągu dnia,a wiadomo lekki wiatr i skrajne miejsca są słabiej dolane.

Opublikowano
Dnia 21.11.2022 o 19:55, pedro2 napisał:

Ile kosztuje Cię podlanie hektara przy tych 5x?

Obecnie jakieś 80-100 zł zależy od wydatku  Wczoraj podpisaliśmy nowa umowę i cena prądu poszła o 800% wiec raczej nie będzie się opłaciło podlewać . Z ochrona na firmy mamy mieć w 2023 po 1zł brutto a później po 2,52 

19 godzin temu, wyrebski1 napisał:

A czy potwierdzasz, że hinga szybko się jakby wyradza? Chodzi o to, że jak zasadzisz ją np 2-3 raz ze swoich sadzeniaków to traci swoje właściwości i tak jakby robi się inną odmianą. Nie wiem czy to dobrze ująłem.

Jesteśmy w tej sytuacji że produkujemy również sadzeniaka wiec przeważnie rozmnażamy od elity Wiec sądzimy w oryginale kl A bardzo rzadko w B . Mogę stwierdzić ze osobiście nie sądziłoby od klasy np A dalej przez 3 lata Z obserwacji nie widzę wyradzania w najniższej klasie B . Z odmian które np maja tzw. rozczep cech czyli pojawiają się jakby inne ziemniaki wyglada to jak inna odmiana jest Pasja pomorska . Hinga uprawiamy jak to się mówi od zawsze i jakoś nigdy nie zawiodła w płonie Na co zwrócić uwagę to stosunek NPK tu zawsze pilnujemy 1:1:1,5 a nawet jeśli chodzi o potas to może być więcej ale tez bez przesady ważna jest siarka magnez miedź . 

Opublikowano
Dnia 20.11.2022 o 20:48, wyrebski1 napisał:

Dużo osób co wozi do Trzemeszna ostatnio narzeka, że zanieczyszczenia walą i średnio wychodzi 10%!

Dzisiaj pojechało auto i 13%dali zanieczyszczeń.Pojebało ich tam chyba.Tak samo ładowane,poprzednie 5-7%ok tyle może być,ale nie 13.Jutro jedzie ostatnie,jeśli będzie znowu dużo to trzeba się dobrze zastanowić nad współpraca w przyszłym sezonie.

Opublikowano
21 minut temu, rob334 napisał:

może już zaczynają się psuć i dla tego takie zanieczyszczenie

Znana zagrywka jak co roku - patologia tańczy , śpiewa. Ja kończę z patoppz nie musicie dziękować dzięki takim jak ja będziecie mieć może ciut lepsze warunki :D

Opublikowano
1 godzinę temu, rob334 napisał:

może już zaczynają się psuć i dla tego takie zanieczyszczenie

No właśnie nie,czysto kładzione,dwóch ludków gablami podrzuca nigdy po ziemi nie brane bo to widać a tu taki procent.ziemniaki zdrowe dwa tygodnie temu wykopane,ochrona fungicydowa do końca wegetacji praktycznie.Duża nadwyżka umowy i chyba dlatego tyle walą.