Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, jarekzss1988 napisał(a):

Ukopalem 13,35m redliny x 0,75m ser redliny daje nam 0,1ar umyłem zwazylem pomnożyłem x1000 i jest plon z ha 

To jak podawać plon zboża bez ważenia licząc przyczepy 🤣Generalnie ziemniaki w tym roku mają idealne warunki wilgotnościowe ,przy dobrej ochronie mogą być plony rekordowe ,ale jak kolega wyżej wspomniał ,raczej nie na początku sierpnia .Nawet u nas na Kujawach deszczownia użyta w ziemniakach tylko raz 😱Za lipiec 145litrow spadło ,gdzie rok temu było o ponad 100 litrów mniej.

Opublikowano

Jak przetrzymasz je do połowy października na polu to narosną na 80 t/ha.

U mnie krzaki się położyły, brak opadów od ponad 2 tygodni zrobił swoje.

Opublikowano

Zastanawiające, w zeszłym roku ziemniak drogi musieli sie nagimnastykować żeby nakupic ziemniaka skrobia byla kiepska. W tym roku ziemniaka opór nie chcą brać ponad limit skrobia wysoka 🤔

Opublikowano

Wraz ze wzrostem dawki azotu spada zawartość skrobii. Wraz ze wzrostem plonu bulw spada zawartość skrobii.

Ja daję około 100-110 kg/ha czystego azotu. 

Na chwilę obecną plon okolice 40 t/ha i skrobia w okolicach 21%. Odmiana Albatros.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez goodkat
      Witam wszystkich:) nie zauważyłem tematu typowo pod ziemniaki bardzo wczesne, a ich uprawa jest bardzo ciekawa. Proszę o dzielenie się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Zachęcam do dyskusji.

Osobiście sadzę kilka arów, wiec wiedzy za dużej nie mam;)
  • Dodaj nową pozycję...
v