Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 5.10.2023 o 22:07, pedro2 napisał:

81t z 3ha 4kl. Najlepsze działki. Rudawa 

Tragedia 

27 ton na tą suszę to nie jest źle , u mnie  eurostar najlepiej sobie poradził ponad 30 wyszło z hektara  albatros lipa w tym roku.

Opublikowano

czyli nie ma żadnej opłacalności przy tym plonie. u mnie Boryna na 6 klasie plon w granicach 35t/ha z tym że podlane kilka razy, a najlepszy numer skrobia od 18-22 z tej samej działki. ppz trzemeszno

a mam takie pytanie u was też tak trzymają się łętów ? u mnie dużo kombajn powywalał do tyłu mimo ustawienia trzepaków na maksa tak się trzymały mimo że łęty prawie suche.

Opublikowano
5 godzin temu, thefarmer napisał:

czyli nie ma żadnej opłacalności przy tym plonie. u mnie Boryna na 6 klasie plon w granicach 35t/ha z tym że podlane kilka razy, a najlepszy numer skrobia od 18-22 z tej samej działki. ppz trzemeszno

a mam takie pytanie u was też tak trzymają się łętów ? u mnie dużo kombajn powywalał do tyłu mimo ustawienia trzepaków na maksa tak się trzymały mimo że łęty prawie suche.

U nas boryna też się mocno trzyma i daliśmy spokój.W przyszłym tygodniu spróbujemy,a skawa to cała zielona..Chyba zbyt dużo zabiegów grzybowych🥴

4 godziny temu, pedro2 napisał:

Po górkach się odmłodziły i wywala, jak przyszyte. Po dołkach nic. 

No żadna opłacalność. Ale jak podlewanie policzysz rzetelnie to też chyba nie za tęgo te 35t?

Koszt podlania hektara ok 200zł w tym roku 6razy to oddajesz 2tony ziemniaka na nawadnianie.Bez nawadniania plon myślę spokojnie 50%niższy by był.

Opublikowano
5 godzin temu, thefarmer napisał:

Jak ta boryna się przechowuje? Jak z plonem w poprzednich latach?

Opublikowano
1 godzinę temu, mati3664 napisał:

U nas boryna też się mocno trzyma i daliśmy spokój.W przyszłym tygodniu spróbujemy,a skawa to cała zielona..Chyba zbyt dużo zabiegów grzybowych🥴

Koszt podlania hektara ok 200zł w tym roku 6razy to oddajesz 2tony ziemniaka na nawadnianie.Bez nawadniania plon myślę spokojnie 50%niższy by był.

A deszczownię, studnie i całą infrastrukturę dostałeś od bezdomnego? 😉 

Jak tak liczyć to mi i z tych 18t parę złotych zostanie. Ale ja biorę pod uwagę też i nakład pracy, części, remonty, amortyzację...

Opublikowano
13 godzin temu, pedro2 napisał:

A deszczownię, studnie i całą infrastrukturę dostałeś od bezdomnego? 😉 

Jak tak liczyć to mi i z tych 18t parę złotych zostanie. Ale ja biorę pod uwagę też i nakład pracy, części, remonty, amortyzację...

Studnia i deszczownia spłaciły się już dawno.Nie tylko ziemniaki podlewamy,więc amortyzację można w łatwy sposób policzyć.Policz powiedzmy na 10lat,bo tyle spokojnie wszystko wytrzyma bez awarii.Z jednej studni jesteś w stanie podlać 20hektarów.Koszt instalacji na 20hektarów to OK 200tys w moim przypadku.Podziel sobie na 10lat i już masz koszty eksploatacji .Błędem było tylko to, że ta instancja nie powstała 10lat wcześniej.U nas na Kujawach problem suszy powtarza się praktycznie co roku.Pozdrawiam.

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie po wykopkach. Średni plon 30t.

Pierwszy raz miałem skawę, poschnięta cała kopała się świetnie. Nic kombajn nie gubił. Posadzone było niecałe 0.5ha, 1,1t sadzeniaka. Nakopałem 17t z czego odebrane 7t sadzeniaka dość wydajnego bo do 45mm. Widać że ta odmiana ma potencjał bo jakby te drobne podrosły to plon byłby niezły.

Co powiecie o odmianie Hinga? Jak się przechowuje, skrobia, plony?

Opublikowano
6 minut temu, Daro20 napisał:

U mnie po wykopkach. Średni plon 30t.

Pierwszy raz miałem skawę, poschnięta cała kopała się świetnie. Nic kombajn nie gubił. Posadzone było niecałe 0.5ha, 1,1t sadzeniaka. Nakopałem 17t z czego odebrane 7t sadzeniaka dość wydajnego bo do 45mm. Widać że ta odmiana ma potencjał bo jakby te drobne podrosły to plon byłby niezły.

Co powiecie o odmianie Hinga? Jak się przechowuje, skrobia, plony?

Kumpel  zawsze Skawę chwalił za plon i skrobię tylko  klął że późna

Opublikowano
Daro20 napisał:

Hinga w opisie niby ma skrobię 22,5. To jaką odmianę polecacie? Ktoś wcześniej tu pisał o borynie, a może glada?

Miałem Glade 4 lata plon mega do 40t na 5 6 klasie skrobia od 18 do 22. Kopana była zazwyczaj koniec sierpnia do połowy września.

Opublikowano

Rudawa, Kuba, 

Łomża od początku kampanii czyli nieco ponad miesiąc już 3 razy stawała bo kartofla brakło. 

Od tygodnia jadą na 70% mocy przerobowej. 

Bieda jest. 

Może na drugi rok dołożą wam po złotówce do jednostki 

Opublikowano
11 godzin temu, feryś158 napisał:

Miałem Glade 4 lata plon mega do 40t na 5 6 klasie skrobia od 18 do 22. Kopana była zazwyczaj koniec sierpnia do połowy września.

Jak ona trzyma się krzaka i jak z przechowuje?

Opublikowano
13 godzin temu, Daro20 napisał:

Hinga w opisie niby ma skrobię 22,5. To jaką odmianę polecacie? Ktoś wcześniej tu pisał o borynie, a może glada?

Glade miałem 3lub 4lata temu,rok na ziemniaka był dosyć korzystny plon ponad 40ton,ale skrobia tylko 17 wtedy była.bardzo dobrze się kopała i zero oznak zarazy.Na słabej glebie sobie bardzo dobrze poradziła.Skawa plon można spokojnie ponad 50ton wykręcić skrobia też mega,tylko strasznie trzyma się łęcin..Przy dobrej ochronie i bez przymrozków ciężko ją wykopać w październiku..Być może po łeciniarce szło by to lepiej,my tniemy orkanem.

Opublikowano
Daro20 napisał:

11 godzin temu, feryś158 napisał:

Jak ona trzyma się krzaka i jak z przechowuje?

Zależy od roku. Pierwszy rok kopałem w połowie września i był to mokry rok to wszystko odchodziło od łecin a był rok że po dwie trzy bulwy zostawały. Co do przechowywania to nie było z nią problemu.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mati3664 napisał:

Glade miałem 3lub 4lata temu,rok na ziemniaka był dosyć korzystny plon ponad 40ton,ale skrobia tylko 17 wtedy była.bardzo dobrze się kopała i zero oznak zarazy.Na słabej glebie sobie bardzo dobrze poradziła.Skawa plon można spokojnie ponad 50ton wykręcić skrobia też mega,tylko strasznie trzyma się łęcin..Przy dobrej ochronie i bez przymrozków ciężko ją wykopać w październiku..Być może po łeciniarce szło by to lepiej,my tniemy orkanem.

Skawę miałem pierwszy rok i po mimo dobrej ochrony poschła cała i już wykopana.

Opublikowano
5 godzin temu, Daro20 napisał:

Skawę miałem pierwszy rok i po mimo dobrej ochrony poschła cała i już wykopana.

Podlewana?Być może wystąpiła u CB taka susza,że skończyła szybciej.Generalnie rośliny narażone na stres np suszy są dużo bardziej podatne na patogeny mimo dobrej ochrony,nawet śmiem twierdzić na przykładzie cebuli,że silne środki fungicydowe potrafią zasuszyć roślinę (zielona cebula po dwóch dniach od zabiegu usycha ) np przy dużej presji wciornastka .