Skocz do zawartości

Packomat Kvernelanda

Gość Profil usunięty

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jestem zainteresowany opiniami, użytkowników, którzy mieli przyjemność pracować z tym sprzętem, bądź też miały styczność z uprawą takim wałem.

Opublikowano

Podaje ci link do filmiku, Według mnie jest to dobre urzadzenie, na filmie widac ze ziemia jest dosc dobrze ubita i wmaire dobrze przygotowana pod siew uprawowo-siewnym zestawem

Opublikowano

To zalezy czy masz 1 czy 2 rzedy walu i czy masz grapki z przodu czy z tylu...

Do pluga ktory jest w mojej galeri jest pacomat (sztywny).

plug jest mojego wujka ale pozyczam od niego i sprawuje sie swietnie!!

Opublikowano

Witam! Każdy z was posiada do pługa zamontowany pacomat, albo jeśli ciągnik posiada przedni tuz to na nim montowany jest wał, by lepiej doprawić ziemie. Mam do was pytanie ??? Co lepsze według was pacomat zapinany do pługa czy na tuz, to i to ma swoje plusy i minusy huh.gif Chciałbym się dowiedzieć jakie macie opinie na ten temat???

Pozdrawiam!!!

Opublikowano

Na filmie do którego link podał KAROL0905 jest ziemia dość lekka. U nas gościu ma taki pakomat na cieższych ziemiach - gliniastych. Dobrze ubita i wyrównana gleba po nim zostaje :(

Opublikowano

A masz możliwość zawieszenia wału na przedni TUZ? O ile się nie mylę to wał na przedni TUZ z Expomu kosztuje około 20 tyś, a Packomat jest w podobnej cenie, z tego co zauważyłem w galerii to pierścienie Pacomat-u są wykonane z słabszego materiału niż wał Campbella, słyszałem to Packomat nie nadaje się na gleby ciężkie. No i oczywiście wał na przednim TUZ-ie nie obciąża tak mocno układu hydraulicznego jak Packomat.

Opublikowano

Tak ciągnik będzie wyposażony w przedni tuz :( Dokładnie to będzie JD 6230 Premium myślę nad 3 skibowym pługiem z regulowaną szerokością orki z dodatkową opcją dokręcenia korpusu.

Opublikowano

@ursusik1634

teraz to mnie zdziwiłeś. mam dokładnie ten sam pług z tym samym packomatem i musiałem trochę na niego czekać. byłem pewny że ściągany jest z Norwegii do Torunia (centrala Kverneland na Polskę) i dopiero do dealera od którego kupiłem.

pług sam waży lekko ponad 1,2t, a z ramieniem i packomatem pewnie troszku więcej. na tym filmiku ciągnięty był trochę za wolno - odkładnie nie do końca się ścierały.

a co do packomatu jeszcze: strasznie ciężko go ustawić, mam zgrzebła z tyłu i z przodu + wał, a on ma 3 różne wajchy które go zginają <_<

mimo ceny i wagi, zdecydowanie polecam do większych (dłuższych) poletek i cięższych ciągniczków! :lol:

Opublikowano

Pługi na Polskę są na pewno robione w Norwegii. Ostatnio kven zacząl szaleć z cenami teraz jeszcze ten kurs euro to już całkiem. Packomat do 4 skibowego pługa to wydatek około 8 tys euro. Jeszcze w zeszłym roku o tej porze szło kupić 4 skibowego ES za 60 i mniej tys, obecnie to już wydatek koło 100 tys, więc mało kto będzie od nich kupować.

Opublikowano

katalogowe nie mam pojęcia. wiem tylko tyle, że największym problemem jest masa packomatu i jego ramienia, przy takiej długości nawet kilka kilo robi różnicę.

a co do mocy, to jest ona niewielka, nie czuję zbytniej różnicy przy orce z packomatem, a bez. jedynie ten podnoszący się przód powodujący brak stabilności ciągnika przy uwrociach.

Opublikowano

ten packomat mam przy pługu kverneland em-100 (chyba 100? :)) 4 korpusowym + packomat z jednym wałem.

ciągam go Zetorem Forterrą 12441.

ale wkrótce może jelonkiem (6630/6830), bo za ciężki sprzęt na zetora :)

Opublikowano

Jestes pewny że ten pług to EM100? Bo taki model dla zetorka to juz poządne wyzwanie i do tego jeszcze pacomat. A ilo calowy masz ten pług? No a jak zmienisz na Jd ktoregoś z ktorych wymieniłes to juz bedzie fajny zestaw...

Opublikowano

ja mam ed 100 4+ na resorach i z packomatem 2,5m do wersji pięcioskibowej i jest to straszny klamot, pług z wałem jest bardzo długi, całość waży chyba ponad 2 tony i mój ciągnik claas ares nie może go podnieść na maxa, mimo że mam z przodu ponad 1t obciążników to i tak czasem zdarza się poderwać ciągnik

Opublikowano
Jestes pewny że ten pług to EM100? Bo taki model dla zetorka to juz poządne wyzwanie i do tego jeszcze pacomat. A ilo calowy masz ten pług? No a jak zmienisz na Jd ktoregoś z ktorych wymieniłes to juz bedzie fajny zestaw...

na pewno EM 100, 18",

a ze względu na packomat standardowo głowica 200.

fakt, jest co dźwigać, zetora mi szkoda, a jeszcze ładowacz musimy tachać,bo mamy tylko 550kg ciężarków (więcej nie można założyć przez ramę ładowacza :)

prawdopodobnie tą piątą skibę będzie można dołożyć jeszcze jd, jeżeli sobie będzie dobrze z czwóreczką radzić :)

Opublikowano

@Zonk to pług jest klamot czy pacomat? Taki zestaw to juz jest trochę jak na Twojego Aresa :/ Poprostu trochę za duzy...A głowica 200 jest standardem przy modelu EM100.