Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I jak ona się sprawuje? Z tego co kojarzę to jest ona pasowa... Dobrze pamiętam? Jak to z tymi pasami jest tu u nas na okolicy nie bardzo kto ma pasową. Dlatego też nie mogę się zbyt wiele dowiedzie czegoś o pasach. Nie ukrywam że trochę się tych pasów obawiam. Jak na pasach dobija bele sianokiszonki ? Bo głównie na tym mi zależy, ponieważ trochę jej robię zarówno u siebie jak i na usługach.

Opublikowano (edytowane)

bele sa takie że trudno widły od tura wbić na 2 zęby tylko i zwijane na twardo od samego początku :) . chociaż można ustawić miękki rdzeń w sianokiszonce zwłaszcza bo ciężko rozwijać środek :blink: . a pasy wytrzymują więcej niż łańcuch czy walce tylko spinki czasem trzeba wymienić. no i przy zakupie zwracac uwagę na stan pasów . ludzie nadal kojarzą pasowe prasy ze starą polską z230 ale to inna zupełnie maszyna B)

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano (edytowane)

Nie robiłem tego nigdy na czas.... wymieniłem zresztą tylko 2 spinki. wymiana spinki zajmuje może z godzinę ale raczej krócej. Usterek żadnych nie miałem przez ubiegły sezon. zrobiłem ok 1000szt a prasa w momencie zakupu miała na koncie 9000szt

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano (edytowane)

do ciągnika 90 koni polecam polską zwijkę warfama z 543 dobra prasa zarówno do słomy jak i do sianokiszonki tanie części łatwe naprawy duża siła zgniotu i o dziwo dość trwała ja użytkuje 5 sezon rocznie robię na usługach ok 3 tys bel słomy i ok 1 tys sianokiszonek wymieniłem plastikowe tulejki na podbieraczu naprawiałem rurki na których osadzone sa sprężyny nagarniające kilka łańcuchów w tym główne na bębnie koszt 2 tys do zachodniej 5 tys ale moja jak napisałem wyrobiła dla przeciętnego rolnika to dobry sprzęt polecam

Edytowane przez lukaczmarek
Błędy
Opublikowano

Witam, na Twoim miejscu o ile juz nie kupiłeś wybrał bym Riviere Casalis 115. Słome przy grubych lusach kropne c385 na 3 szosowej, prasa sie nawet nie zadławi a kazdy balot idealny. Do tego swietnie zwija siano. Za te pieniadze nie ma lepszej prasy pozdrawiam!

Nie cytuj poprzedniego posta!

Opublikowano (edytowane)

Może to smiesznie wygląda na forum zalogowała sie moja 12 letnia córka, a ja tylko pisze wypowiedzi niestety z komputerami nie wiele mam doczynienia.

Daniel masz 12 lat i piąty sezon użytkujesz prasę :blink: Jestem pod wrażeniem :lol:

moje zainteresowania to terz mechanika co myslisz o rosyjskiej konstrukcji belarus

Edytowane przez daniel125d
Opublikowano

Nie miałem do czynienia za wiele. moc to one mają ale mi jakoś nie leżą główna wada jak dla mnie to hydraulika. Ale piszemy nie na temat bo to ma być o prasach... A Warfama niezła :) ale ja wolę zmiennokomorowe

Opublikowano

Witam. Drodzy koledzy mam w planach zakup prasy rolującej. Będzie pracowała na około 60 ha i przeznaczona do palenia w piecu, więc lepiej jak będzie mocno zbita od początku. Mam około 20 tysięcy na zakup prasy. Zastanawiałem się nad prasami New Holland, ale nie znam się za bardzo na prasach a to będzie pierwsza prasa rolująca w gospodarstwie. Jaka prasę wybrać. Stałokomorową czy zmiennakomorowa? Na pasach czy łańcuchach? Doradźcie coś. Pozdrawiam Rafał

Opublikowano

Popieram że pasowa ale jeśli New Holand to 644 i 648 mają kiepsko rozwiązane mocowanie siłowników otwierających komorę bardzo często jest to pospawane 658 jest ok. Ja polecam vicon bo taką mam :)

Opublikowano (edytowane)

a czy do NH są dostępne części w Polsce czy będzie ciężko? a jakieś inne marki? a jaką dokładnie masz prasę kolego? łatwo o części do niej? bardzo się psuje?

Edytowane przez rechot1992
Gość Profil usunięty
Opublikowano

W przypadku Krone, to polecam uważać z Agromixem, bo nie przestrzegają terminów zapisanych w umowach.

Gość rmiecz8
Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Opublikowano (edytowane)

Na pewno prasa będzie zmiennokomorowa, bo jeszcze nie wiem jaki będzie wielki piec kupiony, a tak to zawsze będę mógł sobie wielkość wyregulować

Edytowane przez rechot1992
Gość rmiecz8
Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Opublikowano

Jeśli bela ma być mocno zbita to tylko stałokomorowa walcowa. Nie zrobi ona takiej dużej beli jak zmiennokomorowa ale będzie lepiej dobita, bo pasy to mocno zbitych nie robią.

Kolego walcowej prasy to bym nie chciał za darmo, po pierwsze to takie nie dobitki robi a po drugie to środek się cały grzeje, dlatego wymieniłem walcowa na pasowa i robią już tak wszyscy rolnicy których znam.! po trzecie na pasach to balot jest dobity od samego początku a u walcowej przy końcu, i po 4 najważniejsze ciągnik sie 2x więcej meczy bo wszystko idzie przez sile :) pozdrawiam :)

p.s. Domyślam się ze masz walcówkę i każdy chwali co ma, ale spróbuj czegoś innego i porównaj i napewno się sam przekonasz.

Gość rmiecz8
Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Gość rmiecz8
Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez rmiecz8
Opublikowano

o co wam chodzi z ta reką, miałem walcówkę, mam pasówkę, znajomi maja walcówki typu MCHale, lely i powiem szczerze że waga bel jest bardzo podobna czy po pasówce czy po walcówce oczywiście mowa tu o belach z sianokiszonki

Opublikowano

Wszystkie są dobre dopóki się nie zepsują :unsure: . @ miecz nie podniecaj się tak ;) nie masz racji a zachowujesz się jakby ci co mają inne zdanie dopuścili się obrazy majestatu :o

Opublikowano

Panowie przymierzam się do zakupu nowej prasy rolującej 120*120. W grę wchodzi walcowa z Metal-Fachu lub lańcuchowa Warfama. Rocznie do zrobienia byloby ok 600 beli slomy, 20 beli siana i 10 beli sianokiszonki. Przy slomie pracowalbym nią ciągnikiem 55KM, natomiast przy sianie i sianokiszonce ciągnikiem 120 KM. Co byloby lepsze?