Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zaraz, muszę sprawdzić, coś sie nie zgadza, czasem głupotę palnę ale się nie upewnię czy rzeczywiście taka cena była

charakter mam taki głupi że czasem głupotę palnę

gdzieś mam worek gdzie jest cena napisana,

a nawet znalazłem i pisze jak byk 2,8 zł/kg ósemke pamiętałem ;P

kolega mnie tu w błąd wprowadził jak pisał 8-12 zł/kg na poprzedniej stronie

teraz liczę, patrzę... jednak, nawet 8-12 zł/kg jest b.drogo wręcz niemożliwie drogo

przy tej poprzedniej cenie co podałem to by całe rolnictwo było skierowane na uprawe gorczycy XP

ale wezmę edytuję poprzedni post aby inni użytkownicy nie wprowadzić w błąd <_<

Opublikowano
był u mnie handlarz to marudził to jakieś białe ziarka znalazł, z okolic Warszawy,mam ją w big bagach to kazał przesypać w worki po 50 kg, a po co ci ?

Na poplon z 50 kg bym wziął. Było by na trochę <_< U mnie chcieli po 4 zł i nie kupowałem.

Opublikowano

Wedlug mnie najlepsz jest gorczyca na poplon ja juz tak z 5 lat robie.Robi podorywke plugiem lub agregatem scierniskowym (po plugu bronuje a po agregacie nie ) rozsiewam rozsiewaczem od nawozu bronuje (ewentualnie mala dawka nawozu) i rosnie przed orka zimow jeszcze mozna dac obornik.U mnie bardzo dobrze wychodzi ziemia pulchna dzo dzdzownic.

Opublikowano

mam pytanie.

Chcę zasiać rzepak ozimy na poplon tylko doradźcie mi w jakim terminie go najlepiej siać i w jakich dawkach.

rok temu siałem lejkiem od nawozu to po jednym przejeździe prawie wszystko się wysypało a dziurka była maluteńka :D

w tym chce do posiać siewnikiem od zboża amozonem tylko pomóżcie kiedy najlepiej

poplon będzie orany na wiosnę i dopiero siana mieszanka

Opublikowano

ja siałem rzepak na poplon i siałem go w tedy jak się wyrobiłem z podorywkami i było dobrze. Na jednym kawałku posiałem jakoś pod koniec września to jednak nic praktycznie nie było. ogólnie chyba termin ten sam jak na nasiona.

Opublikowano (edytowane)

Wiem ,że temat troszkę "przeterminowany" ale mam pewien problem....

Chcę posiać teraz gorczycę i przed zimą zaorać, następnie wiosną zasiać łubin, a po tym na jesień zasiać żyto.Klasa ziemi to V i VI.Teraz jest na polu już skoszone żyto,słoma zwieziona :)

1.Czy gorczyca zdąży urosnąć ? Chce wsiać we wtorek.

Edytowane przez ElWymiataczos
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem,a czy nie popełniłem błędu wybierając łubin ? Dużo szukałem na tym forum,ale jednoznacznej informacji który poplon będzie pod żyto najlepszy nie znalazłem..Dodam ,że ziemia nie jest w najlepszym stanie.W tym i następnym roku chcę ją doprowadzić do porządku.Dlatego nie będę siał zboża tylko poplon,wykonam też badania ziemi,ale mam całkowitą pewność ,że bez wapna się nie obejdzie :blink:

Edytowane przez ElWymiataczos
Opublikowano

ja będe siał łubin teraz pierwszy raz, mam poznaniaka 2,7m 1989r, jak sobie to wczoraj z ciekawości przeliczałem to siejąc na wszystkie lejki na A1 wyjdzie ok 200-220kg/ha i chyba tak bede siał. Trzeba będzie zrobić jeszcze próbę kręconą przed wyjazdem w pole, bo na tabliczce są wartości dla 9 lejków i zaczynają się chyba od B3.

Ewentualnie można by zatkać co drugi lejek i wtedy np 180kg było by chyba na B2-B3 ale to wszystko wyłącznie moje obliczenia, nie sprawdzane w praktyce. Fajnie jak by ktoś to potwierdził co juz siał łubin takim siewnikiem.

Opublikowano (edytowane)

Muszę dopiero zrobić próbę kręconą, z obliczeń wyszło mi 220kg ale bez uwzględnienia poślizgu koła, poślizg to chyba ok. 10% więc powinno się wysiać 200kg. Tyle by wychodziło na A1 – mniej się już nie da ustawić na przekładni, jedyne co to jeszcze przez zaślepianie lejków można by zmniejszyć tą ilość.

Też myśle zasiać Zeusa i później na poplony go rozsiać.

Edytowane przez Kamilmkm
Opublikowano

ja zanabyłem nowe grunty co nie widziały nawozu i tylko same zyto i dlatego łubin sieje :) pozniej zwalcuje i orka :)i pełne nawozenie :) Wracajac do tematu a jak by zmienic rolki ?? duzo roboty no ale ?

Opublikowano

Przyłączając sie do tematu mam pytanie. Mianowicie chodzi o to że chce zasiać poplon pod zboża ozime i nie wiem jaki czas trzeba odczekać po zaoraniu poplonu do momentu siewu np. pszenżyta ozimego ?? Prawda to że gorczyca niszczy chwasty ??

Opublikowano

straszą, że drobna gorczyca nie skiełkuje bo będzie za głęboko zasypana, ale tak zrobię jak radzisz - o ile talerzowanie zrobią tak płyto; słoma po kombajnie i takie tam ;)