Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Panowie mam pytanie odnośnie pługa kverneland, jak myślicie jakie tu są odkładnie ? bo według mnie patrząc po lemieszu i odkładni to wydaje mi się że 16" a właściel twierdzi że 14" chciał bym orać C360 na 3 biegu wiec 16" odpada a podjechać obejrzeć mam strasznie daleko:/
Liczę na wasze zdanie :)
Pozdro!

441625463_1_1000x700_plug-kverneland-2-s

Opublikowano

To zależy od ziemi bo jak ciężka to możesz zapomnieć że 2x16" czyli ok 2x40cm = 80cm da radę w ogóle C360:). 

Co do rozmiaru pługa - jaki masz problem, niech zmierzy Ci odległość od dzioba do dzioba lub od listwy do listwy i masz wymiar. Te pługi przeważnie występowały jak 14" (35) i 16" (40cm).

A co do kolegi wyżej i kiepskiego wyboru to skąd wiesz jakie ma ziemie i co chce orać że tak stanowczo twierdzisz że to kiepski wybór. Odkładnica śrubowa ( choć tej jest bliżej do półśrubowej ) jest idealna na ciężką glebę z dużą ilością resztek.

Opublikowano

Jutro tak zrobię zadzownię i powiem niech zmierzy tak jak mówi kolega wyżej :) Gleby to przeważnie 2-4klasa z tym że te lepsze stanowiska to w pewnej cześci torfowe i kamieniste. Orał będę przeważnie po rzepaku,pszenżycie(Sieczka lub obornik) ewentualnie trafi się jakiś ugór. Po wczorajszej orce ugóru pługiem bometa w dwóch skibach zapadła decyzja na zmianę pługa na coś z zabezpieczeniem i coś co nie będzie się tak szybko zapychało co pare metrów :) Może polecicie koledzy jakieś kvernelandy 14" do 3.5tyś ? 

Opublikowano

Dzięki za wszelakie odpowiedzi,jeśli ktoś coś jeszcze ma do powiedzenia niech pisze będę bardzo wdzięczny :)
Ten ze zdjęcia bardzo by mi pasował jeśli c360 dała by radę tak jak z polskim na 3 biegu :) No nic jutro będę dzwonił i jak coś dam znać :)

Opublikowano (edytowane)

Mylisz się, ta dźwignia służy do ustawiania pionu pługa ( niezależnie od głębokości orki słupica musi być zawsze prostopadle do gruntu )

W starych pługach Kverneland nie stosował zmiennej szerokości roboczej. Są pługi z elementami roboczymi Kvernelanda które mają zmienną szerokość a producent to Fraugde (przeważnie 3 ustawienia 12, 14 i 16" )

Do tego korpusu elementy robocze łatwo dostępne w rozsądnej cenie.

Edytowane przez akmaly