Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wracając do tych biegów pod obciążeniem.

przecież 3grupy 4biegi i 2 stopnie przełączane pod obciążeniem to daje 24 biegi więc musi mieć 2

jak przełączasz dwa szybciej do przodu to i musisz 2 wolniej. tak ja to rozumiem.

jeżeli się mylę to niech mnie ktoś oświeci.

najlepiej jak by wypowiedział się jakiś użytkownik tego NH

Opublikowano

proszę bardzo wypowiedź użytkownika <_< :

skrzynia jest 12x12 tyle że każdy bieg ma jeden półbieg bez sprzęgłowy pod obciążeniem zarówno w przód jak i w tył daltego liczy się 24x24 dajmy na to jedziemy na największym biegu czyli 3 grupa i 4 przełożenie jeśli jest nam za wolno wtedy wciskamy pół bieg przyśpieszający, ale jeśli jest za szybko to nie ma półbiegu zwalniającego przełożenie, wtedy trzeba zredukować na 3 przełożenie i włączyć półbieg pod obciążeniem.... :)

dosyć zawiłe najlepiej niech się kolega przejedzie u najbliższego dealera

Opublikowano

koledzy w tej broszurce jest napisane, że ciągniki te mają pojedynczy przedni obciążnik.... widział kiedyś ktoś T5000 z czymś takim? ja dotychczas wszystkie ciągniki tej serii oglądałem ze zwykłymi obciążnikami płytowymi... i teraz nasuwa się pytanie: czy może ktoś przetłumaczył broszurę z języka obcego na polski i nie dopatrzył się, że na polski rynek dostarczane są inne obciążniki, czy po prostu w trakcie produkcji wprowadzono zmianę...

Opublikowano

... dziękuje za odpowiedz i teraz przynajmniej wiem ze jednak skusił bym się na T6000... jestem troszeczkę rozczarowany ze T5000 ma tylko pół bieg 1. myślę że te 2 to minimum... ciągniki tej serii bardzo mi się podobają ...

Opublikowano

Witam

posiadam od niedawna t5060 full opcja (niestety nie na oponach 600 i bez przedniego tuz iwom) i mam pytanie do dotychczasowych posiadaczy czy ktoś może użytkuje takie 106 koników z agregatem uprawowo sienym talerzowym (stalmech, agro-masz lub unia grudziądz 3metry) i z zapiętym siewnikiem. Zastanawiam się czy ten silnik poradzi sobie z tym ociążeniem i czy waga tego ciągnika nie jest zbyt mała. Mam złożony wniosek na prow na drugi ciągnik i nie wiem czy brać t6000 czy drugiego t5060. T6000 ze względu na swoją wagę musiały mieć co najmniej 130 kucyków żeby i siebie pociągnąć (no i wtedy cena idzie znacząco w górę)

Jeśli ktoś pracuje w/w zestawem proszę napisać z jakimi prędkościami śmiga po plu (ewntualnie jakie inne maszyny do tego ciągnika) u mnie jest ziemia 4,5,6 ale na pagórkach i są kamienie

Opublikowano (edytowane)

Witam!

no to jest nas dwóch

Jeśli posiadasz taki ciągniczek napisz z jakimi agregatujesz go maszynami i jak wrażenia z jazdy?

Ja narazie śmigam z pługiem Kvernelad AB100 3*50cm zab resor - na prostym polu 10km/h nie stanowi wielkiego problemu przy 1800obr/min

Zapięty mam ładowacz czołowy Stoll Robust FZ+30 z amortyzacją gazową (cacko)

I pracuję z prasą br7060 Pasówka 150cm siekacz no i tutaj nie ma już szału. Praca przy zbieraniu żyta w okresie kwitnienia po koszeniu pokosówką z 4 metrowego hederu z włączonym siekaczem to jakieś 6 km/h przy 1800-1900 obr/min, pod górkę trzeba włączyć żółwia, zgniot na prasie 150 atm. Więcej nie chciałem go obciążać do topiero zrobił 50mth.

Bardzo miło byłem zaskoczony jeśli chodzi o spalanie. Zrobiłem ok 170 belek tym zestawem, zwiozłem je z odległości 3 km i kładłem na owijarkę i później przewoziłem- średnio na jedną mth - 4,5 l

1. Posta piszemy w oknie "białym"

2. Nie cytuj posta wyżej

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano
Bardzo miło byłem zaskoczony jeśli chodzi o spalanie. Zrobiłem ok 170 belek tym zestawem, zwiozłem je z odległości 3 km i kładłem na owijarkę i później przewoziłem- średnio na jedną mth - 4,5 l

A to ciekawe :D mój TD80D nie mieści sie w 4.5L na Mth w lekkich pracach :) mimo że jest słabszy ma mniejszą pojemność silnikaa i teoretycznie powinien mniej spalić

Opublikowano

mam w planach prow nh 5060 i zastanawia mie jego praca z agregatem uprawowo sienym talerzowym (stalmech, agro-masz lub unia grudziądz 3metry) i z zapiętym siewnikiem. jak sobje radzi i co sie dzieje z przodkiem

Opublikowano

miałem t5060 na testach i niestety do mojego agregatu ares+polonez(masa zestawu 2 t) ma za lekki przód, z uciągiem nie miał problemu ale żeby normalnie jeździć to conajmniej 800-1000 kg trzeba by mu zarzucić na przód, albo najlepiej ładowacz czołowy z łyżką pełną ziemi :D

Opublikowano

na wykonanie inwestycji z prowu masz 2 lata poczekaj dozbieraj i kup NH z serii T6000 czasem warto trochę poczekać i kupić lepszy sprzęt na przyszłość.