Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

My dzisiaj skonczylismy rzepak.Srednia wydajnosc z 12 ha to 3.5 tony przy czym na dzisiejszym polu gdzie dawałem podkład z pieczarek Californium dał ponad 4 tony bez specjalnego nawozenia....

W pszenice jedziemy jutro ale na usługi ;) We wtorek kosimy nasza pszenice,pszenzyto i zyto.Jeczmienie i owies dojda dopiero pod koniec tygodnia w okolicach nastepnej niedzieli.

Opublikowano

ja dzisiaj wykosiłem 16 hektarów pszenicy cubus plon między 6,5 a 7 ton. Dodam że około 10 procent było położone. wilgotność około 13 %. W polu miaem tłumy gapiów jak to już pszenice przecież jeszcze nie dojżała i takie tam

Gość Profil usunięty
Opublikowano

My dzisiaj zaczynamy "Żniwa 2008" ;) Pewnie wykosimy wszystkie żyta i pszenżyta. Właśnie sformatowałem kartę pamięci w aparacie :)

Opublikowano
ja dzisiaj wykosiłem 16 hektarów pszenicy cubus plon między 6,5 a 7 ton. Dodam że około 10 procent było położone. wilgotność około 13 %. W polu miaem tłumy gapiów jak to już pszenice przecież jeszcze nie dojżała i takie tam

My pszenice opykaliśmy w sobotę. I zaręczam ze jest sucha! A jak jest ok to nie ma na co czekac! Tereny obięte suszą a plon z pszenicy to około 6 ton/ha moze nawet troche więcej. za to jęczmien jary niecale 3 tony ale na bardzo słabej ziemi.

co ciekawe pszenżyto nadal nie do koszenia. Późna odmiana.

Opublikowano

Dzisiaj mieliśmy kosić pszenicę (w prawdzie tylko 0,5 ha), ale nagle się okazało, że wszystkie przyczepy są niesprawne... jedna w remoncie, druga ma dziurawe burty, a trzecia (w najlepszym stanie) straciła przednie koło ;) Wczoraj zdecydowana większość rolników z mojej dzielnicy wyruszyła w pole. Sądząc po zawartości przyczep chyba nie jest źle.

Opublikowano

my wczoraj wykosilismy ok 2ha jeczmienia jarego dzisiaj jedziemy ok 20km (wierzbica) kosic 5ha jeczmienia jutro tam skonczymy bo wyruszamy dopiero po 15 pozniej owsy (ok 3ha) i na koniec pszenica (8-9ha)

Opublikowano

ja skosiłem dzisiaj 2.5 ha pszenicy ozimej, okolo 6,5 t/ha. ;)

Opublikowano

W niedziele rano wykosiliśmy niecałe 1,5 ha i musieliśmy ściągać kombajn. Gdy wyjęliśmy skrzynie okazało się że łożysko wydarło wałek na którym chodzi wariator. Obudowa łożyska rozpadła się na kawałki. Trzeba było wałek naspadać i dotoczyć. Gdy dzisiaj rano wyjechaliśmy na pole po 6 godzinach koszenia znowu to samo po rozebraniu okazało się kołki w łożyskach się starły. To było chińskie łożysko dzisiaj kupiliśmy jakieś droższe. Może pochodzi dłużej.

Opublikowano

Dziś kosiliśmy pszenice, jutro pójdzie jęczmień... :)

Plon jaki uzyskaliśmy według mnie znakomity... ;)

Oczywiście jak na to nawożenie (poszło gdzieś ~120kg nawozu), wapna to pole chyba nigdy nie widziało (w tym roku na jesień postaram się żeby było), a i w miejscach gdzie dawniej była łąka prawie nic nie było, z powodu drutowca (chyba tak się to nazywa) i na jesień przed siewem będzie trzeba pryskać... :)

Plon trochę ponad 4 tony... :)

Opublikowano

ja dziś stwierdziłem ze w sąsiedniej wsi żniwa ruszyły 5 kombajnów chcodzi na usługach,rzepak poległ pod dwoma kombajnami, głownie dzis kosili pszenzyto ;)

Opublikowano

U mnie w okolicy dzisiaj pod kosę szedł jeszcze rzepak, no i zaczęło się koszenie żyta i pszenżyta, gdzieniegdzie ruszona pszenica. Jeszcze z tydzień i żniwa całkiem się rozpoczną. ;) Pozdrawiam

Opublikowano

Mojemu koledze spaliło się dzisiaj 2 ha żyta, które spalił kombajn koszący na innym polu, ponieważ cofał i iskra poszła w żyto, 3 min. i było po sprawie ;) Gdy później z nim rozmawiałem powiedział że dzisiaj miał to jeszcze ściąć :)

Opublikowano

Witam

u mnie wczoraj miał paść ofiarą jęczmień 1,5ha kolega wiechał na pierwszy kawałek i napęd od kosy (zaraz za targańcem) się urwał rzepak już się rozkłada na polu jednak ten jęczmien minie martwi gdzyż usłgo dawca zakłada dziśaj stuł do rzepaku i teraz pozostaje gra z nerwami

Opublikowano

Wczoraj kosiliśmy pszenżyto.

Niestety nie wygląda to za ciekawie. Z 4 ha- 17t.

najgorszy mamy jeczmień - tam pewnei wyjdzie z 3,5t z ha, niestety;(

Opublikowano

ja wczoraj posłałem pod nóż 1ha pszenżyta ciotki ale że nie dawała długo nawozów ani nie opyliła plon 1t z 1ha żal ale sie skosił dziś chciałem wjechać do mojego przenżyta bo super wygląda będzie fajny plon ale wyjeżdżam z garażu i d*p pompa z hydrauliki jutro czeba dokupic