Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będziemy tyle prac co rekordem Grzesiek bo prawie ta sama wydajność i zawsze się umawiamy na tą sama cenę. Jak będę wiedział to napiszę

Opublikowano

Po dzisiejszej inspekcji prosa stwierdziałem, że w tym roku będzie o 4,5 ha mniej do skoszenia... :angry:

Czyli po raz kolejny za kombajn będzie robił Orkan.

Opublikowano

Nie. Susza...

Powschodziło pięknie, popadało, dostało nawóz i przyszła susza. Nie sięga nawet kolan, a na połowie pola przyszło ponowne zachwaszczenie dziką gorczycą. Gdyby je zebrać, to w żaden sposób nie oddczyściłoby się prosa od gorczycy (wielkość i masa ziaren taka sama).

Może jeszcze coś wyjdzie, ale max z 2 ha

Opublikowano

Ja, to niektórych użytkowników wogóle nie rozumiem, narzekają, że pada ?? :P

Cieszcie się, bo chyba nie słyszeliście że 65% gruntów ornych w Polsce jest dotkniętych klęską suszy !!!!

Opublikowano

Powiem tak oziminy są super coraz popada albo i częściej ale zboża jare to tragedia ludzie kilka razy odsiewali bo powymywało tak padało następnie przyszły upały i momentalnie ziemię zasklepiło więc to co było odsiane to nie wzeszło a jak już powschodziło to wrony wydziobały no i znowu przyszła pora na deszcze i zimne noce (pod koniec czerwca był nawet jednego dnia lekki przymrozek). Co do kukurydzy to lepiej nie mówić ziemia na zasiewy była mokra zimna więc były słabe wschody przez co jest teraz wyjątkowo nie równa są takie pola że na jednym brzegu jest w chłopa a w drugim w kolano albo i nie. O zachwaszczeniu w kukurydzy nie wspomnę rośliny nie zakrywają pola więc chwasty szaleją na całego przez co koszty idą w górę bo jak wiadomo dobra kukurydza to czysta kukurydza więc trzeba ponownie pryskać. Taka jest po krótce sytuacja w moich okolicach na podlasiu. Suszy na pewno nie ma niestety zbóż jarych również nie ma a takie przeważają u mnie w okolicy.

Opublikowano
Ja, to niektórych użytkowników wogóle nie rozumiem, narzekają, że pada ?? :P

Cieszcie się, bo chyba nie słyszeliście że 65% gruntów ornych w Polsce jest dotkniętych klęską suszy !!!!

W łódzkim nie pamiętam kiedy ostatnio padało no dziś pokropiło jak by ksiądz kropidłem.

U nas już zaczeli kosić ozimy my ruszamy za 2 tygodnie. Tera 2 pokos trawy jedziemy ;]

Opublikowano

My chyba wyruszamy w następna sobotę kosić żyto na piaskach.

@bartus16 podobno u was już pszenżyto kosili

Opublikowano

Wiecie co niby codziennie popaduje jak już mówilem ale owies juz zaczyna łapać zółty kolorek i pewnie za 2 tygodnie żniwa( na piachach wcześniej ale ja nie mam takich kawalkow.) Nie spodziewalem się że tak szybko zacznie dochodzic.

Opublikowano
My chyba wyruszamy w następna sobotę kosić żyto na piaskach.

@bartus16 podobno u was już pszenżyto kosili

ktos tam kosil ale nie wiem kto nawet a jeczmien to kosili juz w poniedzialek ...

Opublikowano

Owsy już łapią żółte pasy a od dołu już liście pousychały ale nie widać aby ich popaliło. Nie będzie tak że kiedyś musiałem prasować C-330 na 4 i jeszcze było za wolno.

• Root Admin
Opublikowano

ja sprzedaje tylko tyle ile musze - czytaj ile kasy potrzeba, najczesciej tylko rzepak, reszta siedzi w magazynie, zawsze na wiosne jest ciut albo nie tylko ciut drozej na wiosne, najlepszy przykład w tym roku - w zniwa pszenica po 550, pozniej po 620 a w ostatnia dostawe - marzec czy kwiecien sprzedalismy po 945 ;)

Opublikowano

Zazwyczaj przyczepy z pola "lądują" pod wiatami i jak najszybciej odwozimy do elewatorów. Co nie wejdzie na przyczepy magazynujemy i sukcesywnie wywozimy. W przypadku prosa trzeba czyścić i workować, więc siłą rzeczy leży w magazynie