Skocz do zawartości

Problem z pługiem kverneland

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupilem w tym roku nowy pług kverneland EM100 i na kazdym korpusie niedocina on 10cm. Zadzwonilem to serwisu to powiedzieli ze te pługi tak maja to zapobiega zsypywaniu sie ziemi. Czy to prawda? i czy to nibedzie przeszkadzało w robieniu podorywek?? Pozdrawiama

Opublikowano

na moje pijane oko to nawet na pierwszym zdjęciu widać ze korpusy zostawiają omijaki a tak wiele pługów ma zle myślałem ze tylko z regulaca szerokości orki a tu może mniejsze korpusy i lemiesze i później mówią ze ten pług ma małe opory robocze

Opublikowano

Niedocina bo przy głebokiej orce te 10 cm i tak by sie odwrociły pod naporem ziemi.Jedynym wyjsciem do podorywki jest kupienie dłuższych lemieszy.

A po drugie podorywka takim obrotowym to chyba bez sensu.

Opublikowano

Czemu bez sensu? Według mnie podorywki nie zastąpi nawet bardzo dobry agregat podorywkowy. Troche dziwne zeby nowy pług i do poorywku sam musze kupowac lemiesze, ale serwis twierdzi ze te pługi tak maja i tak musi być.

Opublikowano
Czemu bez sensu? Według mnie podorywki nie zastąpi nawet bardzo dobry agregat podorywkowy. Troche dziwne zeby nowy pług i do poorywku sam musze kupowac lemiesze, ale serwis twierdzi ze te pługi tak maja i tak musi być.

Jesteś w wielkim błędzie, chyba każdy ci to powie. A jeżeli jesteś już tak bardzo za podorywką pługiem to zrób to pługiem zagonowym bo ten nie jest do tego przygotowany. I najlepiej jak byś zrobił fotkę wieży to by łatwiej było stwierdzić czy można go zwężyć.

Opublikowano

W podorywce nie chodzi o przykrycie ścierniska [pług] tylko o wymieszanie go z ziemią [tak jak w agregacie]

W testach pługów często piszą że pług przykrywa pasmowo... między skibami ziemi są pasy gdzie są resztki pożniwne... no a w przypadku agragatu wszystko jest wymieszane na całej szerokości :)

Opublikowano

troche odbiegamy od tematu. :) Moze ktos mam obrotówke kvernelanda i wie czy to niedocinanie to tak mam byc czy poprostu serwis niechce robic i wymyslili sobie to?

Opublikowano

Wiesz tez miałem ten sam dylemat z AB100, ale dowiedziałem się ze firma Kverneland w standardzie daje te małe lemiesze i to dlatego. Zajdź do dealera i wydaj 150 netto za sztuke 20 calową i bedzie luks ;)

• Root Admin
Opublikowano

nie oni pierwsi, nie ostatni,

popatrz ze malo ktora polska maszyne mozna kupic z oswietleniem, ktore przy kazdej jest wymagane, u wielu to nawet w opcji nie ma:P

Opublikowano

witam. ja tez tak mialem tylko tyle ze w ibisie po wymienieniu starych lemieszy...bo ojciec zamiast kupic 4*45 to kupil 4*40 i byly problemy podczas podorywki, ale w orce zimowej szedl w miare dobrze. ale po sezonie odrazu je wymienilem na 45 i Tobie tez tak radze. pozdro!!

• Root Admin
Opublikowano

to dla ibisa sa 2 rozmiary lemieszy? 40 i 45? hmm ciekawe rzeczy prawisz.

z tego co mi mowiono w sklepach to jest jeden lemiesz dla ibisa - 40cm i drugi dla VISa - 55cm.

pierwszy z tyłu jest uciety do prosta, drugi dłuższy jest w kształcie trapezu - takie jak ja mam w swoimi ibisie to sa lemiesze do VISa i one maja działac nawet do 55cm