Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja ma kosiarke dyskową i też nie ostrze nożyków tylko wymieniam na nowe. Raz dla sprawdzenie naostrzyłem i wiele to nie dało bo ściełem naostrzonymi może jakieś dwa ha i musiałem wymienic. Jak dla mnie się nie opłaca.

@maciek7 jeśli nie ostrzysz nożyków to co ile je wymieniasz w swojej dyskówce i ile ha masz łąk??? ;)

Opublikowano

Różnie, wszystko zależy od terenu czy są kamienie i kretowiska. Nie da się konkretnie powiedziec ile ha zetne. U mnie jest tak, że sie zjadą to przekładam na drugą strone, jak druga strona się zjedzie to zakładam nowe i koniec.

Opublikowano

U nas na zwykłej rotacyjnej bębnowej zakładane są tylko nożyki Gerlach i po zatępieniu idą na szlifiere i znów w pole, tak ze dwa ostrzenia i nowe, sprawują sie tak jak nowe wiec po co pakować kase w nowe za każdym razem...

Opublikowano

Ja zakładam tylko gerlacha i dość często ostrzę. Nawet na torfowych łąkach zmieniam często. Przy ostrzeniu nie można zaokrąglać nożyków a będą długo służyły i dobrze cięły. Zawsze robię to na szlifierce stołowej i na mokro a nóż trzymam w rękach więc nie ma ryzyka przegrzania. Jak się nagrzeje to do wody. Nie widzę sensu w koszeniu jednym kompletem kilkunastu hektarów bo ciężko idzie i rwie trawę a zmieniać za każdym razem na nowe to też przesada.

Opublikowano

co do ostrzenia nożyków to jest tak że trzeba to robić dość umiejętnie a mianowicie nie należy zbyt mocno i długo dociskać tarczy szlifierki bo wtedy się przegrzewają(robią się fioletowo-czarne) i ulegają rozhartowaniu i wtedy na niewielkim kamieniu się wyszczerbiają.ja najpierw przekładam z bębna na bęben później ostrze tak do 3 razy to też zależy czy ich nie "przypale" ma szlifierce i jak duże braki są po kontakcie z kamieniami. Gerlachy stosowałem pół sezonu po zakupie nowej kosiarki i mam złą opinie o nich...teraz stosuje niemieckie ale nie pamiętam jak ta firma się nazywała sprawdzę jak będę w domu są godne polecenia i niewiele droższe od polskich

Opublikowano

teraz stosuje niemieckie ale nie pamiętam jak ta firma się nazywała sprawdzę jak będę w domu są godne polecenia i niewiele droższe od polskich

jaka to firma tych nożyków

Opublikowano

Podajcie jakieś linki do komkretnych nożyków do polskiej rotacyjnej bo te GERLACHA to sobie można zakładać ale nie wiem do czego... co roku to gorsze mają a teraz to już przegięcie... skosić 2ha i noże do ostrzenia :/ po prostu szkoda kasy wole dać z dwa razy więcej ale mieć święty spokój na dłużej... Co sądzicie o tych i czy będą pasować do polskiej rotacyjnej??? http://www.allegro.pl/item633210407_nozyk_...land_krone.html I takie pottingera http://www.allegro.pl/item588757409.html ... Może wy używacie jakiś innych??? Proszę o opinie

Opublikowano

@luke16 tak na oko wydaję się że powinny być dobre. Tylko te zdjęcia mogą być powiększone i mogą nie pasować. Ja bym jednak nie ryzykował. Ale poszukaj takich noży na składnicach i porównaj z polskimi.

Opublikowano

ja też zakładam nożyki RADURA do kosiarki dyskowej welger (2,4 m). w tym roku kosilismy na dwie kosiarki 15 ha i nawet nie przekladalismy noży. Nożyki godne polecenia

Opublikowano

a gdzie takie noże można dostać?? Bo na internecie nawet info o takiej firmie nie ma...

Opublikowano

hmmmmm.

zastanawia mnie po co ostrosc nozyka w kosiarce gdzie obroty sa takie ze zwykla sztabka da sie kosic (w innym wypadku cala produkcja kosiarek zylkowych powinna dac sie na spokoj).

ostrzone nozyki ma balmet (polka wyzej od gerlacha ktory istnieje chyba tylko dzieki tradycji:)

dobrze nozyki to MWS albo RADURA z Rasspe. obie marki to niemieskie firmy specjalizujace sie w zielonkowych tematach. Moze nie sa ostre ale kto je raz zalozy innych potem nie chce:)

pozdrawiam

Opublikowano

@voyteknet zgodzę się z Tobą z tym że jak raz założyłem radury to innych nie chcę ale każdy nożyk po kontakcie z kamieniem należy poprawić szlifierką :P a na pewno jak nożyk jest choć lekko stępiony to gorzej docina

Opublikowano

miałem problem z docinaniem bo kosiarka 1,65 ze Słupska wysoko brała po remoncie-mimo że podkładki dystaksowe wyjęte to teraz są robione trochę inne talerze. Byłe plany staczać piasty ale nie było czasu więc spróbowałem założyć nożyki gięte od czeskiej i jest super-kosi duzo niżej i w 330 daje 1600 obr/min i chodzę na 4 biegu -docina jak brzytwa a na polskich muszę wciskać gaz do podłogi i na 3. żeby grzyw nie zostawiała:)