Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie stosje sie nozyki gerlacha ktore wystarczaja na jakis 3-4 ha pozniej ostrzenie znowu 3-4 ha(to oczywiscie zaleezy od łaki) i na złom

co do nozyków z dwoma otworami to co zauwazyłem przy ich stosowaniu ze trzeba trzymać wysokie obroty kosiarki(nalepeiej przelozyć sobie na 1000 obr. wtedy jest takze duzo ekonomiczniej ) a takze ze nie nadaja sie do ostrzenia bo po 4 krotnym ich odwruceniu sa praktycznie zuzyte

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ja swoje ostrzę góra dwa razy. Bo po trzecim koszeniu pól sie pourywa od kamieni i i tak muszę wymienić ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano
Kiedyś kupiłem nożyki Gerlacha i gdy mi się stępiły to wziełem je na kowadło uderzyłem raz młotkiem a one zamiast ładnie się wyprostować to tylko całe się płaszczyły ;)

Teraz kupuję nożyki z Grene nie wiem jaka to firma ale są bardzo dobre!

Ja ma Gerlacha i są Bdb :) Raz kupiliśmy w Grene i były gerlacha i paka była droższa o 4 złote :) Aha i jak już walisz młotem to nie z całej mocy w ręce, u nas od zawsze są Gerlacha i można nimi robić dowoli(może do nas przywożą z innej serii :):) )

Opublikowano
Jakby rotacyjną jeździć na 1000 obr. to nie wiem coby z niej zostało ;)

A czy ktos mówił że na pełnych obrotach. Wystarczął takie obroty aby WOM miał ok. 500-550 obr. i do pracy, a jaka oszczędność paliwa.

Opublikowano

od tego są obroty 540E, jeśli będziesz jeździł na 1000 obr to jakiej mocy musi być ciągnik który wytrzyma prace z kosiarką przy prędkości obr silnika 1100obr?

to jest pozbawione sensu, bo taki ciągnik pomimo to będzie więcej palił, ewentualnie tyle samo niż słabszy traktorek, ale przy odpowiednich obrotach

Opublikowano

mnie już noże gerlacha denerwują .... co trochę wymiana albo ostrzenie.... Macie jakąś inną alternatywe zamiast tych gerlacha które pasowałyby do polskiej kosiarki??? Najlepiej od jakieś zachodniej rotacyjnej??? Np. Krone, DF????

Opublikowano

Ja kosiarkę rotacyjną mam pierwszy sezon. Nożyki były nowe po pierwszych koszeniach trochę się przytępiły, do potrawu naostrzyłem je wcale nie widziałem różnicy od nowych nożyków. Potem kosiłem tak okresowo trawę. Ale już na koniec sezonu jeszcze naostrzyłem raz i kosiłem łąkę i kiedy konserwowałem maszynę zajrzałem na stan nożyków...Okazało się że z nożyków przetworzył się młot :) I były dość starte. Jak na moją powierzchnię łąk i ile kosze jeden komplet nożyków na cały sezon wystarczy :)

Opublikowano

Takie łąki jak ja kosze to nożyki w zwykłej rotacyjnej to jak mi wystarczą na dzień koszenia. Dobre połowa dnia na jednej stronie druga połowa na drugiej stronie. Kiedyś muszę spróbować kupić nożyki jakieś oryginały dobrej firmy zobaczyć ile wytrzymają

Opublikowano

Ja tam stosuje noże gerlacha i nie narzekam. Kosiarkę mam akpila 1.85 m. Nowy komplet noży starcza mi na ok 5-7 ha. Dalej zmieniam na nowe. Po ścięciu 1 ha noże wymieniam na drugi bęben a co 2 ha ostrze.

Opublikowano (edytowane)

Mój ojciec wymienia kilka razy w sezonie na nowe za kazdym razem !

nigdy nie ostrzył,nie ostrzy i nie będzie ostrzył!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :(

Edytowane przez deer
ortografia
Opublikowano

Ja tez zakladam gerlacha nozyki ale jak sie ztepia to ostrze w chacie, bo nie mialoby to dla mnie sensu uzywac tylko nowych bo na krutko starcza jedna zmiana bo mam duzo kretowisk niestety.

Opublikowano

Też mam sporo kretowisk i czasem poryte przez dziki i ostrze nożyki inaczej dusi mi ciągnik, a ciągam Pottingera nowadisc 225 za C360 3P i w dobrej trawie bywają problemy z utrzymaniem obrotów jak nożyki się stępią na kretowiskach.

Opublikowano

Ja ma kosiarke dyskową i też nie ostrze nożyków tylko wymieniam na nowe. Raz dla sprawdzenie naostrzyłem i wiele to nie dało bo ściełem naostrzonymi może jakieś dwa ha i musiałem wymienic. Jak dla mnie się nie opłaca.

Opublikowano

Zbyt częste ostrzenie tych samych nożyków może spowodoważ że będą miały różną wagę a przez to mogą wywoływać drgania na bębnie i łożyska dostają po d...pie.