Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam
Nadejszla ta wiekopomna chwila, ze trzeba sie rozglądać za nowym-starym ciągnikiem.
Przeczytalem cale internety, z grubsza zawezylem sobie wybór i na placu boju pozostaly Ihc 1056/956 i John 3350/3050. Zalezaloby mi na opinii osób, które mialy do czynienia z oboma modelami.

Ciągnik będzie sluzyl glownie do orki i agregatu. Ornego ok 15ha, spore górki, ciezka glina. Na taki areal starczylby i mniejszy ciągnik, ale z racji tego, ze pracuje to niekiedy z uprawa musze sie szybko uwinąć.
Ciągnik nie będzie mial tura, ciągnik nie będzie daleko jezdzil, pola mam kolo domu blisko także tylko uprawa ziemi. Przy zakupie będę sie podpieral kredytem, wiec niby moglbym budżet naciągnąć, no ale nie chcialbym przesadzać, wiec kwota max to 40tys. zl, co jak widzialem powinno spokojnie starczyć na każdy z,ww modeli.

Co do case'a to paru moich znajomych ma te modele, tylko starsze, ze tak powiem przedlifty i same pozytywne opinie, nic poważnego nie bylo robione. Z,tego co czytalem na forach wszelakich to jakichś nagminnych, powszechnych usterek brak, tylko ze skrzynia wyskakujące biegi iii cos jeszcze? Cos droższego niz synchronizatory może sie trafić? Czymś sie rozni model starszy od nowszego poza,blachami i wlaczaniem przedniego napędu?

John'a ma tylko jeden znajomy i to niezbyt dlugo, kolo dwóch lat i jak narazie bez usterek. Z tego co czytalem to hydraulika sprawia największe problemy, cos jeszcze?

Bardziej sklanialbym sie w strone czerwonego. Inne marki raczej odpuszczam-renowki mi się nie podobają, df nikt prawie u mnie nie ma. Wszelkie mtz/pronary tez,odpadają. Mf to samo, niby pare osób ma i rozne odczucia. Niby jak dbasz tak masz, ale boje sie, ze w przypadku serii 30xx mialbym problem z mechanikiem kto by to ogarnal. No chyba, ze cos z 6xx, ale z tym kompletnie nic do czynienia nie mialem. Z początku myslalem nad zetorem 10145, bo areal nie duży i nieco sie obawiam, żeby przy zachodnim ewentualna naprawa może zbyt mocno nadszarpnąć, i tak już napięty, budżet, a zetor wiadomo-bedzie nie tak bezawaryjny i komfortowy, ale czesci w kazdym sklepie i kazdy go naprawi. Z drugiej strony za 10145 trzeba kolo 40tys polozyc żeby mieć wybór, co w zasadzie jest większa kwota niz ta, ktora trzeba wydać za zachodnie. Wiadomo, ze w końcowym rozrachunku wygra pewnie to co będzie w najlepszym stanie i najbliżej domu(warm -maz).

Doradzicie cos? Jak pisalem z poczatku-fajnie byliby jakby sie znalazl ktoś, kto mial do czynienia z oboma modelami, moglby je porownac, ale oczywiście kazda opinia mile widziane. Wydajność pewnie będą mialy podobna, spalanie tez wiele nie powinno sie roznic, ale,takie rzeczy jak awaryjnowc/koszty napraw, skomplikowanie tych napraw, wygoda, ergonomia-fajnie jakby ktoś o tym sie wypowiedzial.
Pozdrawiam

Edytowane przez daron64

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v