Pomidory
 

Pomidory

  • 1292 wyświetleń

Może nie tak piękne i kształtne jak te w sklepach ale smak i zapach to wszystko wynagradza 😉Trzeba trochę czasu poświęcić ale warto przy tym chodzić ....


Informacje o zdjęciu Pomidory

Zrobione z motorola moto g(30)

  • 4.7 mm
  • 1/25
  • f f/1.7
  • ISO 600

Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • prorok
  • 2089 11829

Na głównej fotce już w pełni dojrzałe ...a tutaj druga i trzecia tura 😉Dziś Mama narwała kolejną i muszę szukać wolnego parapetu 😂

IMG_20230821_192536511~2.jpg

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wojtal24
  • 2471 6661

u mnie zaraża weszła teraz i też wszystkie oberwane tylko ze ja dla siebie mam eko bez oprysków i nawozów

    • Haha 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • jedrus2020
  • 207 2462
prorok napisał:

Na głównej fotce już w pełni dojrzałe ...a tutaj druga i trzecia tura 😉Dziś Mama narwała kolejną i muszę szukać wolnego parapetu 😂

IMG_20230821_192536511~2.jpg

Jaka to odmiana? Troche przypominaja gruntowe. My też mamy w tym roku swoje na spólke z teściami. Smak bez porównania do sklepowych. Ale tak jak mowisz łażenia przy tym co nie miara. Do tego swoja cebula i troche śmietany i jedzenie jak ta lala.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • rolniku360
  • 226 2552
wojtal24 napisał:

u mnie zaraża weszła teraz i też wszystkie oberwane tylko ze ja dla siebie mam eko bez oprysków i nawozów

Oby u ciebie nie było tak jak u mnie ze tez zaraza weszła też oberwałem żeby doszły a one i tak się czarne zrobiły

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • robi57362
  • 2362 14130

taki rok na pomidory, w tunelu jakoś sie trzymaja ale na polu były piekne i wszystkie zgniły

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wojtal24
  • 2471 6661
rolniku360 napisał:

wojtal24 napisał:

u mnie zaraża weszła teraz i też wszystkie oberwane tylko ze ja dla siebie mam eko bez oprysków i nawozów

Oby u ciebie nie było tak jak u mnie ze tez zaraza weszła też oberwałem żeby doszły a one i tak się czarne zrobiły

tak jest niestety

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Leni933
  • 84 561
U mnie narazie bez zarazy ale ilość nie do przerobienia. Trochę mnie fantazja poniosła chyba z wielkością tunelu, a znowu na handel troche mało.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • rolniku360
  • 226 2552
U nas tak było co rok a prawie tylko ja jadam i w tym roku tylko 5 krzaków honey moona i spokój z zaraza

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bratrolnika
  • 28760 18357
20 godzin temu, prorok napisał:

Na głównej fotce już w pełni dojrzałe ...a tutaj druga i trzecia tura 😉Dziś Mama narwała kolejną i muszę szukać wolnego parapetu 😂

IMG_20230821_192536511~2.jpg

Pomidory nie potrzebują słońca żeby doszły, równie dobrze możesz że zostawić w garażu bez okien, i też dojrzeją 

12 godzin temu, wojtal24 napisał:

u mnie zaraża weszła teraz i też wszystkie oberwane tylko ze ja dla siebie mam eko bez oprysków i nawozów

Jakby co to i brata sezon na pomidory w pełni, jak będziesz potrzebował to zajeżdżaj

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Leni933
  • 84 561

W papier i do szuflady i będą idealnie czerwone. Urwała mi się gałąź z pomidorami całkiem zielonymi. 2 tygodnie w szufladzie i ładniej doszły niż te na krzaku.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Chłoporobotnik
  • 4891 1570
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Pomidory nie potrzebują słońca żeby doszły, równie dobrze możesz że zostawić w garażu bez okien, i też dojrzeją 

Oczywiście - jak długo bywały w gruncie, zaraza się nie wdała a we wrześniu przychodziły przymrozki to się zrywało - do pudełka po butach i do piwnicy. Eleganckie były.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bratrolnika
  • 28760 18357

Wychodzę z gospodarstwa w którym pomidory są każdego roku od 1975r., mówimy o ilościach hurtowych, także co nieco wiem 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • wojtal24
  • 2471 6661
Ikarus napisał:

pier**licie bracie.

człowieku uspokuj się bo zaraz bana dostaniesz

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Chłoporobotnik
  • 4891 1570
8 minut temu, bratrolnika napisał:

Wychodzę z gospodarstwa w którym pomidory są każdego roku od 1975r., mówimy o ilościach hurtowych, także co nieco wiem 

No u mnie to raczej skromnie. Kiedyś max 20, w tym roku akurat prawie dwa razy tyle.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Nowicjusz
  • Ikarus
  • 26 35
30 minut temu, wojtal24 napisał:

człowieku uspokuj się bo zaraz bana dostaniesz

Że co?

Pomidor musi się porządnie nagrzoć na słonku aby był sakramencko czerwony kruca noga.

    • Haha 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Chłoporobotnik
  • 4891 1570
Przed chwilą, Ikarus napisał:

porządnie nagrzoć na słonku

Zwłaszcza jak jest długo zielony badyl, są owoce a nocą przyjdzie przymrozek.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Chłoporobotnik
  • 4891 1570

Tak to się można bawić wiosną, jak krzak mały, najlepszy do tego papierowy worek po paszy a nie jesienią jak kawał krzaka.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Nowicjusz
  • Ikarus
  • 26 35

Zerwane pomidory a nie cały krzok kruca noga. Nojlepi tak jak panocek na parapecie przi oknie a nie tak jak tyn drugi pisze w piwnicy.

    • Haha 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • prorok
  • 2089 11829

Co do nawozów to na jesieni pod orkę zimową dałem kompost z resztek potem na wiosnę wymieszałem troszkę polifoski  z saletrą i ziemią ogrodową i to wszystko zmieszałem z ziemią z pola.

Co do odmian to nie wiem...musiał bym Teściowej podpytać bo to Ona mnie w sadzonki zaopatruje :)

Co do oprysków to było dwa razy pryskane środkiem Cabrio duo  ale tylko jak widziałem że coś zaczyna krzaki brać...  Jak zaczęły się pierwsze owoce to tyle oprysków....  

Nie miałem w tym roku krzaków na polu tyle co w foli ale Ci co mieli na polu to strasznie szybko choroby zaatakowały...ja  zbieram dalej a Teściowa już dawno krzaki musiała posprzątać bo wszystko czarne się po deszczach zrobiło...

Ja pomidory uprawiam dopiero 3 lata. Teściowa mnie zaraziła i cały czas się uczę...raz wyjdą lepiej raz gorzej ale na własne potrzeby zawsze wystarczy... i na codzienne jedzenie i na przecier który potem używamy w sumie do następnych zbiorów...

Co do sposobów w jaki pomidory  mają dojrzewać.. Skoro  jeden i drugi jest dobry i się sprawdza to po co mamy sobie narzucać jak to robić ? O Co się kłócić ?  Moim zdaniem nie ważne jaką drogą się idzie ale ważne że mimo tego że idziemy innymi drogami osiągamy podobny  cel... U jednego dojrzewają na słońcu u innego w piwnicy cel mamy ten sam czyli w tym przypadku dojrzałe pomidory..

 

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj