Skocz do zawartości

Pszenica ozima julius



Co tu może się dziać ? mam 2 takie kawałki na 1,5 ha

  • Like 1

Rekomendowane komentarze

Mam podobnie w tym roku. U mnie pszenica jest od kilku lat uprawiana po pszenicy. Co było przedplonem u Ciebie?

Zrobiłem analizy gleby na makro- i mikroelementy i wszystko jest, nie ma żadnych niedoborów. Jedynie na tych kawałkach, gdzie rośliny żółkły było trochę wyższe pH. Nie mam pojęcia  co jest przyczyną. W tych samych miejscach są podobne objawy co roku i niestety co roku coraz gorzej. Zamierzam za rok zasiać coś innego, myślę o kukurydzy lub rzepaku (raczej nie, bo za słabe gleby), może gryka lub soja (jeszcze nie wiem).
Jeśli chodzi o przyczynę to podejrzewam, że to może być:

1. Zgorzel korzeni spowodowana przez Fusarium:
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/uprawa/fuzaryjna-zgorzel-podstawy-zdzbla-objawy-zwalczanie-i-zagrozenia-2376096

2. Jakieś nicienie:

https://nefscience.pl/zboza/

3. Może zbyt wysokie pH i niedobór czegoś z tego powodu

4. Podeszwa płużna, nadmiar wilgoci i rozwój chorób z tym związanych.

Jeśli byś znalazł przyczynę i rozwiązanie, to napisz na priv.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v