czarciu 22 Opublikowano 15 Listopada 2022 Skromnie 150 kg polifoski krzem. Na tym po lewej rozwinął się mączniak te po prawej zdrowe.
JakubC360_yt 918 Opublikowano 15 Listopada 2022 To u mnie w probusie tak samo to wygląda. Tam gdzie po pszenżycie zasiane to jest mączniak. Gdzie zasiane po życie to ciemne, zero grzyba i przebarwień
JanKrzysztof 2132 Opublikowano 15 Listopada 2022 (edytowane) Po lewej był rzucony azot na mineralizację słomy? Edytowane 15 Listopada 2022 przez JanKrzysztof
tytanowyJanusz 4199 Opublikowano 15 Listopada 2022 Przypuszczam że nie Po prawej łubin pięknie związał azot i dla tego takie ciemne 2 godziny temu, JakubC360_yt napisał: Tam gdzie po pszenżycie zasiane to jest mączniak. Gdzie zasiane po życie to ciemne, zero grzyba i przebarwień A to dziwne, przecież po życie to też monokultura
czarciu 22 Opublikowano 15 Listopada 2022 Nie było azotu. Nie napisałem że na ściernisko poszło wapno magnezowe.
yaro_1 152 Opublikowano 15 Listopada 2022 Ziarno zaprawiane i czym? Ja na sieczkę nigdy azotu nie dawałem, na niektórych polach monokultura pszenżyta (tylko odmiany inne) i czegoś takiego nigdy nie miałem. Azot z łubinu wiadome że robi różnicę ale na jesieni jest dziwnie duża. Mam pszenicę po grochu i na dzialce przez miedzę na dzierżawie to nie ma dużej różnicy jak na razie. Różnica będzie dopiero na wiosnę. Na super piachu u mnie miejscami widać tylko efekt braku wody na koniec października ale że piach to i pH tam jest słabe
JakubC360_yt 918 Opublikowano 15 Listopada 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał: A to dziwne, przecież po życie to też monokultura Po życie była zasiana gorczyca na poplon, a z tego co wiem ona jest fitosanitarna i dlatego wygląda to lepiej 😁 W przyszłym roku na dzierżawie po pszenżycie pójdzie owies jeśli nie dobiorę trochę ziemi w dzierżawę, jeśli dojdą ze 3ha to pójdzie pewnie qq na ziarno lub żyto hybrydowe Edytowane 15 Listopada 2022 przez JakubC360_yt
czarciu 22 Opublikowano 15 Listopada 2022 Zaprawione Maximem. Po drugiej stronie pola jest Tadeus też po pszenżycie i jest zielony. Wydaje się że Probus mniej odporny na choroby.
JakubC360_yt 918 Opublikowano 15 Listopada 2022 W zeszłym roku była chłodniejsza jesień to i probusa nic nie atakowało. A w tym roku ciepła i wilgotna, więc grzyby mają raj
yaro_1 152 Opublikowano 15 Listopada 2022 (edytowane) jesień jesienią a zaprawa zaprawą, zaprawa ma ochronić ziarno i młode zboże a nie służyć za barwnik, kiedyś już się o tym przekonałem ja wszystko zaprawiam kinto plus, też mam probusa już trzeci rok Edytowane 15 Listopada 2022 przez yaro_1
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się