Skocz do zawartości

Mocznik uff



Przyjechała próbka i do mnie




Rekomendowane komentarze

40 minut temu, RU68 napisał:

Tłuszczu jest ponad 20 %  z 600g masz 160 do  180 ml tłuszczu   przy gęstości 0,85-0,9  daje równo 25 % wagowo    zobacz menzurki na 3 stronie tematu  .a nie 2 wiadra .A weź czerpak i sięgnij na dno zbiornika -Może masz cudowną wodę albo ja jestem idiotą 

No rób co chcesz na mój chlopski prosty rozum to tłuszcz unosi się na wodzie a nie nurkuje jakoś fizyki chyba się inaczej nie da zrozumieć. A badałeś to z menzurek na zawartość N po odseparowaniu góry od dołu ile ma jedno a ile drugie?

oczywiście że sprawdzałem  na górze 0  N  a na dole ponad 20 % . Widzisz ten tłuszcz jest związany z tym mocznikiem i dopiero puszcza początek 70*c pierwsze frakcje ( rzadkie o kolorze cytrynowym  a końcówka przy 120*c gęste ciemno żółte przechodzące w brąz . A to co mnie wychodzi pokrywa się z tym co piszą na worku .Ten tłuszcz jest związany z mocznikiem i w normalnej temperaturze tego nie rozdzielisz .Nawet proporcje wody i uff mają wpływ na przebieg rozdzielenia w wysokiej temperaturze klarowność roztworu i kolor tłuszczu 

Co z tym towarem kiedyś robili, jak nie przyszło to do nas? Czy jest jakiś patent na zaaplikowanie tego, ale jeszcze o tym nie wiecie? 
@RU68 a gdyby to jakoś ”wysuszyć” i przemieszać żeby się nie zbrylało? I wtedy rozsiać? Tylko jak wysuszyć tłuszcz? To chyba głupi pomysł? 

Edytowane przez Wojtek98
1 godzinę temu, RU68 napisał:

oczywiście że sprawdzałem  na górze 0  N  a na dole ponad 20 % . Widzisz ten tłuszcz jest związany z tym mocznikiem i dopiero puszcza początek 70*c pierwsze frakcje ( rzadkie o kolorze cytrynowym  a końcówka przy 120*c gęste ciemno żółte przechodzące w brąz . A to co mnie wychodzi pokrywa się z tym co piszą na worku .Ten tłuszcz jest związany z mocznikiem i w normalnej temperaturze tego nie rozdzielisz .Nawet proporcje wody i uff mają wpływ na przebieg rozdzielenia w wysokiej temperaturze klarowność roztworu i kolor tłuszczu 

jak dla mnie rozdziela sie dynamicznie już przy 45*C i tłuszcz jest pomaranczowo-różowy...

Coś czuje że tak naprawde każdy dostaje troszkę inny towar...co więcej u mnie data produkcji 12.2020 i 1.2021. Na razie nie mam czasu na testy... ale póki co najepszym pomysłem jaki dla mnie jest -to wystawienie tego cuda na olx

Edytowane przez strzechu

OLX jest alternatywą której nie rozważałem .Zrób zdjęcia tego przy 45*C i proporcje wody 

5 minut temu, strzechu napisał:

jak dla mnie rozdziela sie dynamicznie już przy 45*C i tłuszcz jest pomaranczowo-różowy...

Coś czuje że tak naprawde każdy dostaje troszkę inny towar...co więcej u mnie data produkcji 12.2020 i 1.2021. Na razie nie mam czasu na testy... ale póki co najepszym pomysłem jaki dla mnie jest wystawienie tego cuda na olx

 

wg mnie uzyskanie roztworu 1:1 woda:czysty mocznik z tego wynalazku nie wyjdzie. teoretycznie w 20 st C rozpuszczalność mocznika w wodzie wynosi ok 1:1 ale jest duże ryzyko krystalizacji. ponadto jest to rozpuszczalność w czystej wodzie (demineralizowaneJ) o pH 7, a takiej w studni czy w wodociągu nie ma. UFF zawiera też etanol i estry, które na pewno obniżają rozpuszczalność mocznika w wodzie. mocznik też jest rozpuszczalny w etanolu, dlatego też jest związany z organiką która też jest w etanolu  w jakimś stopniu rozpuszczalna.  jak napisał kolega @RU68 organika ładnie się rozdziela powyżej 70 st C (okolice temp wrzenia etanolu jak dobrze pamiętam), co by potwierdzało jak związana jest organika z mocznikiem. gęstość "zupy" w niższych temp powoduje to, że z uffa  nie oddziela się olej tylko powstaje emulsja typu olej w wodzie. skorupa u kolegi @RU68 wg mnie wychodzi dlatego że ma wodę o dużej zawartości wapnia (jak napisał) , dlatego powstają trudno rozpuszczalne sole, które szybko krystalizują wraz ze spadkiem temperatury roztworu. Myślę że sypanie do gorącej  wody jest dobrą drogą na rozdzielenie frakcji. wg mnie należałoby utrzymywać temp roztworu powyżej 70 st C co by to rozdzielić, potem dopiero przerabiać uzyskany roztwór mocznika. tyle teorii, dawno człowiek już w książki nie zaglądał i pewne rzeczy pozapominał

Edytowane przez Buszmen11
1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

wg mnie uzyskanie roztworu 1:1 woda:czysty mocznik z tego wynalazku nie wyjdzie. 

Czysty mocznik na pewno nie wyjdzie .Dopiero po zagrzaniu roztworu do wrzenia (ok 110- 120*c ) następuje rozbicie łączeń pomiędzy tłuszczem a mocznikiem i roztwór staje się w miarę klarowny  . Roztwór mocznika przy stężeniu 22% (po oddzieleniu tłuszczy ) już krystalizuje się w temperaturze poniżej 5*C ,Cenna uwaga spróbuję dziś rozpuścić w wodzie deszczowej (bo trzeba próbować z czymś co jest realne na wielką skalę a nie tylko laboratoryjnie -nie woda destylowana  ) .Niestety nie jeden szczęśliwy nabywca UFF dozna rozczarowania (szczęśliwy dwa razy w dniu zakupu i w dniu gdy zniknie ostatnia tona nawozu.

Też powoli zaczynam mieć dystans do tego wynalazku bo biorąc z dna zbiornika lejąc do mauzera znów pohawia się pierzynka w mauzerku znaczy się pompa ubija śmietanę i znów jest. Jak przez kryzy nie pójdzie to walnę jakoś wężami  albo pogniotę wory i rozwalę rozsiewaczem do wapna myślę że żuci na 15m jak dam 1tyś. obr.na wałek

5 godzin temu, RU68 napisał:

ta śmietana nawet w wężyku m 8mm się zapycha  a wy chcecie to lać przez dysze ?chyba 10 mm da radę  . Robię instalację za kilkanaście  tysięcy a może i kilkadziesiąt tyś z odzyskiem ciepła ale powinno działać 

Jutro jadę po stal nierdzewną z taczką kasy

Do jakiej temperatury myślisz grzać ? jakie proporcje wagowe?

Grzał będziesz w mieszalniku? prądem?

Ja mam mieszadło 3m3 , planuje założyć wężownicę z nierdzewki w środku po ścianach - zasilaną z pieca CO - mam zgazowujący drewno 70kw z akumulatorem ciepła 3m3

Edytowane przez strzechu

Już pisałem trzeba zagotować tj.115*c a docelowo roztwór 20-22% na 600kg 450l wody   -i w tym momencie kończą się żarty bo gorący roztwór to nie zabawa ale można odzyskać większość ciepła jednak to są koszty inwestycyjne .Jednak jak mnie złapie pierdolec na jakimś celu to koszty nie grają roli tym bardziej że już jestem na uff sporo do przodu  i 20 czy 40 tyś to zadne koszty 


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v