Skocz do zawartości

Kiełbasa



Wędzimy swojskie wyroby
  • Like 2



Rekomendowane komentarze

18 minut temu, aro1975 napisał:

Mama dała przepis? :)

 

Chcesz znać genezę?😀 Dziadek tak robił, tato tak robił i ja tak robię😂😂😂

18 minut temu, aro1975 napisał:

Mama dała przepis? :)

 

Chcesz znać genezę?😀 Dziadek tak robił, tato tak robił i ja tak robię😂😂😂

18 minut temu, aro1975 napisał:

Mama dała przepis? :)

 

Chcesz znać genezę?😀 Dziadek tak robił, tato tak robił i ja tak robię😂😂😂

Piotrek1975 napisał:

Grzechu toś mnie teraz smaka narobił😠 Powiedz po co parzysz kiełbasę po wędzeniu. Kurła zjadł bym takiego i przebił jakim trunkiem😁

Piotrek, Ty mi ciągle smaka robisz to chociaż raz zrobię Tobie😎 Kiełbaski od zawsze pażyliśmy, niepażona to taka żywa mi się wydaje. Ja to poczatkujący jestem, dopiero się z żoną uczymy. Kiedyś jak się wynajmowało masarzy do robienia wyrobów to, fachowcy też zawsze pażyli.

Dnia 23.03.2021 o 13:17, Grzechooo napisał:

Bez gotowania, tylko w solance udka dwa dni a szynki schaby ok 5. Po wędzeniu kiełbasę i szynki parzymy chwilę, a udka od razu do spożycia albo w zamrazarke.

Czyli nie podpiekasz ani nie parzysz kurczaka do osiągnięcia 72 stopni C w środku? To ja bym takiego kurczaka nie zjadł z obawy przed zarażeniem się salmonellą. Ja zawsze parzę przed wędzeniem, skórka jest wtedy delikatniejsza niż wtedy, gdy parzyłem po wędzeniu. Jeszcze nigdy kurczaka podpiekanego zamiast parzenia nie robiłem, ale spróbuję. Podobno jest smaczniejszy wtedy.

Edytowane przez bieniek_88

Większość tych wędzonych udek idzie do zamrażarki, potem jak się wyciągnie zamarznięte, po rozmrożeniu do piekarnika. Także one nie są surowe, udka do wędzarki wkładam pierwsze i wyciągam ostatnie, w tym czasie co wędziły się udka to uwędziłem cztery porcje kiełbasy, także wędzę ich bardzo długo. Ummm a jakie smaczne.

  • Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v