Wędzimy swojskie wyroby
Roman4321 1409 Opublikowano 23 Marca 2021 spotykałem się aby jajko miało wypłynąć nad wodę na ok 1zł i nie sól tylko peklosól się daje Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834025
aro1975 324 Opublikowano 23 Marca 2021 sól peklowa daje kolor, ale mnie po niej rura pali Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834029
Daro20 612 Opublikowano 23 Marca 2021 2 minuty temu, aro1975 napisał: sól peklowa daje kolor, ale mnie po niej rura pali Saletry spożywczej daje się jak najmniej aby mięso kolor złapało. Po co truć ludzi. Lepiej dać sól kamienną. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834032
aro1975 324 Opublikowano 23 Marca 2021 Darek dobrze prawisz Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834036
Daro20 612 Opublikowano 23 Marca 2021 18 minut temu, aro1975 napisał: Mama dała przepis? Chcesz znać genezę?😀 Dziadek tak robił, tato tak robił i ja tak robię😂😂😂 18 minut temu, aro1975 napisał: Mama dała przepis? Chcesz znać genezę?😀 Dziadek tak robił, tato tak robił i ja tak robię😂😂😂 18 minut temu, aro1975 napisał: Mama dała przepis? Chcesz znać genezę?😀 Dziadek tak robił, tato tak robił i ja tak robię😂😂😂 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834046
aro1975 324 Opublikowano 23 Marca 2021 Darek wiem u mnie też Zygmunt kiełbasy robił jak mógł Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834053
Piotrek1975 1415 Opublikowano 23 Marca 2021 Jak 15 lat temu robiłem kiełbasę to dawałem zwykłą notowaną, nawet nie wiedziałem że istnieje kamienna lub morska. No ale u mnie kiełbasa nie leżała za długo do tygodnia max, wszystko się sprzedawło po uwędzeniu. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834062
Grzechooo 1171 Opublikowano 23 Marca 2021 Piotrek1975 napisał:Grzechu toś mnie teraz smaka narobił😠 Powiedz po co parzysz kiełbasę po wędzeniu. Kurła zjadł bym takiego i przebił jakim trunkiem😁Piotrek, Ty mi ciągle smaka robisz to chociaż raz zrobię Tobie😎 Kiełbaski od zawsze pażyliśmy, niepażona to taka żywa mi się wydaje. Ja to poczatkujący jestem, dopiero się z żoną uczymy. Kiedyś jak się wynajmowało masarzy do robienia wyrobów to, fachowcy też zawsze pażyli. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834066
Piotrek1975 1415 Opublikowano 23 Marca 2021 No każdy ma swoje sposoby, smaki. Ja tylko spędziłem na wolnym ogniu jak zaczęła kąpać to 4 godziny i Poerwyj Sort😉 Może jeszcze zrobię kiedyś takiej jak kiedyś, ja lubiłem chudą, broń Boże jakiego akwaria że słoninki, wszystko było zmielone na drobn sitku znaczy słoninka a wieprzowina i wołowina na grubszym. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834084
soltys48 21716 Opublikowano 23 Marca 2021 2 godziny temu, mikcom20 napisał: a czosnek dajecie? niewiele Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834097
Grzechooo 1171 Opublikowano 24 Marca 2021 A ja tam lubię jak troszkę tłuszczyku jest w kiełbasie, takie chude to mdłe sa. Zresztą ja sam chudy nie jestem to przecież chudej kiełbasy nie będę jadł🤣 a tak wygląda gotowa do spożycia Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834192
Piotrek1975 1415 Opublikowano 24 Marca 2021 Ładnie wygląd, chodziło mi bardziej że robię bez tzw, skwarków tylko tłuszcz zmielony i to nie widać. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834198
tomek73 698 Opublikowano 24 Marca 2021 Właśnie robię solanke. liść laurowy. ziele angielskie sól z 250 gram na razie i wody 4 litry wszystko to gotuje przez 5 minut potem jak ostygnie dodam soli i jajko surowe aż będzie pływać Czosnku nie daje do solanki bo może sie popsuć. zioła prowansalskie posypuję mięso jak do garnka wkładam. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834272
Grzechooo 1171 Opublikowano 24 Marca 2021 A do mięsa na kiełbase dodajecie wody, czy może jakiś bulion? Jak wam skórka zchodzi? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834296
Daro20 612 Opublikowano 24 Marca 2021 Tak. Szklanka na około 10kg Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834358
Piotrek1975 1415 Opublikowano 24 Marca 2021 Grzechooo napisał:A do mięsa na kiełbase dodajecie wody, czy może jakiś bulion? Jak wam skórka zchodzi?Nigdy wody nie dawałem tylko garść cukru i elegancko skórka pdchodzi. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834366
Grzechooo 1171 Opublikowano 24 Marca 2021 Serio z tym cukrem, czy mnie wkręcasz?🤔 Ja dawałem 3szklanki na 10kg mięsa, kolega zaś mówił że robi taki bulion/wywar z udek i daje zamiast wody. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834376
TylkoOkragly 260 Opublikowano 24 Marca 2021 u mnie dodajemy bulion z mięsa które gotuje się na salcesony,cukier też dodajemy Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834419
Piotrek1975 1415 Opublikowano 24 Marca 2021 Grzesiek serio, na 4 kg mięsa tak jak z torby sypiesz nasyp taką dużą garść i tyle. Oczywiście trza elegancko wymasować aby się do rąk nie kleiło, to podstawa. A z tym cukrem to Mama mi przekazała jak i całą recepturę na kiełbasę. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834423
Roman4321 1409 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) cukier w wodzie rozzrobic a wode sie daje by konsystencje uzyskać i tez powinno po wymieszaniu i napełnieniu poleżeć, przed wedzeniem wysuszyć nad ogniem i dopiero wędzić potem sparzyć i zahartować takżeniuansówi sposobów mało wiele Edytowane 24 Marca 2021 przez Roman4321 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834440
Grzechooo 1171 Opublikowano 24 Marca 2021 Ooo Dzięki następnym razem będę próbował z cukrem. No ja właśnie jestem od masowania i wciskania a żona z mamą dosmaczają, bo ja surowego jakoś nie mogę. Z bulionem miałem też spróbować, ale zapomniałem a jak wróciłem z roboty to już mięso czekało na masowanie😉 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2834441
bieniek_88 69 Opublikowano 29 Marca 2021 (edytowane) Dnia 23.03.2021 o 13:17, Grzechooo napisał: Bez gotowania, tylko w solance udka dwa dni a szynki schaby ok 5. Po wędzeniu kiełbasę i szynki parzymy chwilę, a udka od razu do spożycia albo w zamrazarke. Czyli nie podpiekasz ani nie parzysz kurczaka do osiągnięcia 72 stopni C w środku? To ja bym takiego kurczaka nie zjadł z obawy przed zarażeniem się salmonellą. Ja zawsze parzę przed wędzeniem, skórka jest wtedy delikatniejsza niż wtedy, gdy parzyłem po wędzeniu. Jeszcze nigdy kurczaka podpiekanego zamiast parzenia nie robiłem, ale spróbuję. Podobno jest smaczniejszy wtedy. Edytowane 29 Marca 2021 przez bieniek_88 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2836395
Grzechooo 1171 Opublikowano 29 Marca 2021 Większość tych wędzonych udek idzie do zamrażarki, potem jak się wyciągnie zamarznięte, po rozmrożeniu do piekarnika. Także one nie są surowe, udka do wędzarki wkładam pierwsze i wyciągam ostatnie, w tym czasie co wędziły się udka to uwędziłem cztery porcje kiełbasy, także wędzę ich bardzo długo. Ummm a jakie smaczne. 1 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2836429
Piotrek1975 1415 Opublikowano 29 Marca 2021 Sorki w poprzednim poście pomyłka na 40 kg mięsa nie 4. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/796381-kielbasa/page/2/#findComment-2836489
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się