Skocz do zawartości

Żyto



Hybryda stan na 23.01.2021
  • Like 1



Rekomendowane komentarze

Zapracowany napisał:

4 godziny temu, czaro napisał:

Jak jest z chwastami po takim kompoście?

W dobrym kompoście wszystkie nasiona chwastów są wybite przez wysoką temperaturę która występuje we wczesnej fazie kompostowania, termofile itd.

Teoria teorią a praktyka swoje. Mam nie daleko jednego z największych producentow pieczarki w pl. Biore rocznie około 100 patelni. Wszystko jest parowane. Nasiona chwastow i tak zostają. Widac to jak kupa sie kompostuje co na woerzchu rośnie. Po podłożu trzeba dobrze odchwaszczać bo jest sporo chwastów.

JarekBazydlo napisał:

Ja już się o tym przekonałem. Więc po co walić wszystko w jednej dawce albo dawać pierwsza dużo dawkę....

Jarek to nie pszenica że się głodzi jak za gęste bo ono zredukuje nim zdążysz ten azot podać, ale to sam zobaczysz. Rób jak uważasz. Uprawiamy żyto mieszańcowe już pewnie z 15 lat to już sie troche nauczyłem na błędach, które popełnialiśmy.

1 godzinę temu, Pietras892 napisał:

Teoria teorią a praktyka swoje. Mam nie daleko jednego z największych producentow pieczarki w pl. Biore rocznie około 100 patelni. Wszystko jest parowane. Nasiona chwastow i tak zostają. Widac to jak kupa sie kompostuje co na woerzchu rośnie. Po podłożu trzeba dobrze odchwaszczać bo jest sporo chwastów.

 

Nie wiem jak z podłożem ale kompostu dużo robię stosuje pogłównie, pod orkę i np. pod talerzówkę wiosną i w to siew gryki czy faceli bez żadnych herbicydów.  Wzrostu zachwaszczenia nie stwierdziłem.

20210121_161947.jpg

20210109_153200.jpg


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v