Gęś pieczona
 

Gęś pieczona

  • 4634 wyświetleń

Z pomarańczami i jabłkami


Informacje o zdjęciu Gęś pieczona

Zrobione z Xiaomi Redmi 4X

  • 4.1 mm
  • 1/13
  • f f/2.0
  • ISO 1441



Rekomendowane komentarze

  • Gość
1 godzinę temu, agrofoto1 napisał:

Rosół z gęsi nie polecam, tłuszcz na dwa palce pływa. Za to kaczka lub gęś pieczona w rękawie palce lizać. Podobnie kotlety mielone z kaczej piersi

zmielic kaczą pierś? 😱 brzmi jak profanacja 😱

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość
16 godzin temu, KarolStach88 napisał:

kaczka czy tam gęś na rosołek idealna ale na żur królik lux.

Na żur to woda z parowania szynki, baleronu. Królik za dobry żeby go do żuru dawać. Jak młody królik to cały na obiad a jak stary to ugotować, mięso obrać, zmielić i na pasztet lub na farsz do pierogów/ krokietów.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Uchowaj sobie królika, zabij, ugotuj gnaty, obierz mięso, zmiel, zrób ciasto na pierogi i lep to zobaczysz. Dobre są też pierogi z farszem z kur- takie stare nioski zamiast iść na zmarnowanie to robię z nimi jak z królikiem- mięso obrać i farsz do pierogów. Ostatnio zrobiliśmy z ojczulkiem kiełbasę wieprzowo- króliczą, delikatna, chudziutka bo i tłustej w domu nie ma kto jeść, polecam.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • TheraRolnik
  • 4172 2672

Ee to za dużo roboty 😛

W zeszłym roku była robiona kiełbasa że świniaka i sarnina była dodana to jednak już też inaczej smakowało koło 30kg sarniny było dodane 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Baks00
  • 4417 1736

Drob i krolik wychudzaja wedline

Rosol-kaczka

Zur -baza na wedzace,zeberkach,i podstawa to zakwas

Pierogi-lopatka wieprzowa podroby kapusta.

Wszystko poprostu kwestia smaku i gustu-co komu pasuje

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Morion
  • 547 1804
Dnia 29.11.2020 o 13:59, Ursus932 napisał:

@Morionnormalnie jak arystokracja 🙆‍♂️

Daj trochę 😋

Ale widzę coś mocniejszego w szkle obok gęsi też do obiadku jest 😎

Się hoduje się ma 😎

A żywej nie chcesz? :P

8 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Ta przypieczona skórka 🤤🤤🤤🤤🤤

W tym tygodniu będę robił jeszcze pasztet jak coś xD

Natomiast jeśli chodzi o rosół to zdecydowanie wolę z gęsiny niż kaczki. Jest mniej tłusty i ma bardziej wyrafinowany smak.

 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Baks00
  • 4417 1736

Kwestia smaku-nigdy wszystkim sie nie dogodzi

Rosol jaki najlepszy gotowalem 

Cwiartka- kaczki i krolika oraz indyka szyja i cwiartka

Edytowano przez Baks00

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
Gość

Napisano (edytowany)

  • Gość

Indyki dziś zabiliśmy, 4 sztuki, po zabiciu 48kg mięsa. Chlewik pusty, co by tu teraz kupić i uchować🤔

Edytowano przez Rolnik200598

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

, zabij,

nie  miałbym serca , świniaka nigdy sie nie biło własnoręcznie a tym bardziej takie cóś 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Królika trochę czasem żal ale człowiek się już przyzwyczaił, na rok to drobiu porządna trzycyfrówka własnoręcznie zabita.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • TheraRolnik
  • 4172 2672
7 minut temu, kontenovy napisał:

nie  miałbym serca , świniaka nigdy sie nie biło własnoręcznie a tym bardziej takie cóś 

A co to takiego ? Zwierzę jak każde inne na mięso ... Kurczaki zabija się po kilka na raz i nic mi to nie robi ... Kura jak jakaś chora to też łapie na pinku trach i w gnój nie "przeżywam" tego 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • tolko
  • 23 408

u nas znajomy zamiast kaczki to kaczora walnął mówi będzie więcej mięsa .jak przyszło do skubania to wyzywal bo tyle knotuw to wziął skure ściągnął i po sprawie

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Z indyka się fajnie skórę ściągnie jak trzeba i nie ma żadnej różnicy ale u kaczki skóra to "nośnik smaku" chyba... Mam chlewek pusty po indykach, może kaczki tam dam... Ale teraz młodych kaczek nie ma za bardzo w sprzedaży.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Po mojemu już do zabicia, ze 1,70- 1,80kg mięsa powinno być. Taki króliczek w sam raz na obiad dla 4- osobowej rodziny, chyba, że to miniaturka i już stary. Normalne mieszańce to koło pół roku trzeba chować żeby po zabiciu koło 2kg mięsa było.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bratrolnika
  • 28760 18357

Tyn to z dwa lata już ma, albo i lepiej. I pewnie zdechnie śmiercią naturalną

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

To w takim wieku to tylko na pasztet przerabiam lub farsz do pierogów/ krokietów, ewentualnie do kiełbasy. Teraz już mam mało królików, nie to co kiedyś ale z wprawy przy hodowli i zabijaniu jeszcze nie wyszedłem.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość
25 minut temu, bratrolnika napisał:

Ile tego królika hodować trzeba???

 

20200823_080928.jpg

kawał króla  !!!! 😱😱😱 Ale też jal @kontenovy ja bym nie miala serca ani zabić ani zjeść 🤣 eeej ale jak zdehnie smiercią naturalną to mozna jeszcze onuca z niego zrobić? 🤔🤔🤔

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Sztywny będzie i nie oskórujesz. Skóry to teraz nic nie warty interes- wysuszyć i sprzedać za 3zł i do tego wieźć 30km od domu to wolę w bruździe zakopać.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bratrolnika
  • 28760 18357
1 minutę temu, Paulina1985 napisał:

kawał króla  !!!! 😱😱😱 Ale też jal @kontenovy ja bym nie miala serca ani zabić ani zjeść 🤣 eeej ale jak zdehnie smiercią naturalną to mozna jeszcze onuca z niego zrobić? 🤔🤔🤔

Jakiego onuca,czapkie z uszami se zrobię

    • Haha 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość
5 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Sztywny będzie i nie oskórujesz. Skóry to teraz nic nie warty interes- wysuszyć i sprzedać za 3zł i do tego wieźć 30km od domu to wolę w bruździe zakopać.

a niech to 😪   a juz widzialam @brata w takiej czapeczce 🤣

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Alamo
  • 1514 1026

Gęś dobrze parzyć w parniku,albo mokrą szmatą nagrzewać  żelazkiem, najlepiej węglowym.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj