TheraRolnik 4174 Opublikowano 30 Listopada 2020 3 godziny temu, Ursus932 napisał: @Roman4321 a z koguta 🤔 Ale to takiego co ma minimum 6 lat 😅 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Listopada 2020 1 godzinę temu, agrofoto1 napisał: Rosół z gęsi nie polecam, tłuszcz na dwa palce pływa. Za to kaczka lub gęś pieczona w rękawie palce lizać. Podobnie kotlety mielone z kaczej piersi zmielic kaczą pierś? 😱 brzmi jak profanacja 😱 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Listopada 2020 16 godzin temu, KarolStach88 napisał: kaczka czy tam gęś na rosołek idealna ale na żur królik lux. Na żur to woda z parowania szynki, baleronu. Królik za dobry żeby go do żuru dawać. Jak młody królik to cały na obiad a jak stary to ugotować, mięso obrać, zmielić i na pasztet lub na farsz do pierogów/ krokietów. Odnośnik do komentarza
TheraRolnik 4174 Opublikowano 30 Listopada 2020 Ciekawe jak smakują pierogi z królikiem 😛 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Listopada 2020 Uchowaj sobie królika, zabij, ugotuj gnaty, obierz mięso, zmiel, zrób ciasto na pierogi i lep to zobaczysz. Dobre są też pierogi z farszem z kur- takie stare nioski zamiast iść na zmarnowanie to robię z nimi jak z królikiem- mięso obrać i farsz do pierogów. Ostatnio zrobiliśmy z ojczulkiem kiełbasę wieprzowo- króliczą, delikatna, chudziutka bo i tłustej w domu nie ma kto jeść, polecam. Odnośnik do komentarza
TheraRolnik 4174 Opublikowano 30 Listopada 2020 Ee to za dużo roboty 😛 W zeszłym roku była robiona kiełbasa że świniaka i sarnina była dodana to jednak już też inaczej smakowało koło 30kg sarniny było dodane Odnośnik do komentarza
Baks00 4876 Opublikowano 30 Listopada 2020 Drob i krolik wychudzaja wedline Rosol-kaczka Zur -baza na wedzace,zeberkach,i podstawa to zakwas Pierogi-lopatka wieprzowa podroby kapusta. Wszystko poprostu kwestia smaku i gustu-co komu pasuje Odnośnik do komentarza
Morion 547 Opublikowano 30 Listopada 2020 Dnia 29.11.2020 o 13:59, Ursus932 napisał: @Morionnormalnie jak arystokracja 🙆♂️ Daj trochę 😋 Ale widzę coś mocniejszego w szkle obok gęsi też do obiadku jest 😎 Się hoduje się ma 😎 A żywej nie chcesz? 8 godzin temu, Paulina1985 napisał: Ta przypieczona skórka 🤤🤤🤤🤤🤤 W tym tygodniu będę robił jeszcze pasztet jak coś Natomiast jeśli chodzi o rosół to zdecydowanie wolę z gęsiny niż kaczki. Jest mniej tłusty i ma bardziej wyrafinowany smak. Odnośnik do komentarza
Baks00 4876 Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) Kwestia smaku-nigdy wszystkim sie nie dogodzi Rosol jaki najlepszy gotowalem Cwiartka- kaczki i krolika oraz indyka szyja i cwiartka Edytowane 30 Listopada 2020 przez Baks00 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) Indyki dziś zabiliśmy, 4 sztuki, po zabiciu 48kg mięsa. Chlewik pusty, co by tu teraz kupić i uchować🤔 Edytowane 30 Listopada 2020 przez Rolnik200598 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Listopada 2020 1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał: , zabij, nie miałbym serca , świniaka nigdy sie nie biło własnoręcznie a tym bardziej takie cóś Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Listopada 2020 Królika trochę czasem żal ale człowiek się już przyzwyczaił, na rok to drobiu porządna trzycyfrówka własnoręcznie zabita. Odnośnik do komentarza
TheraRolnik 4174 Opublikowano 30 Listopada 2020 7 minut temu, kontenovy napisał: nie miałbym serca , świniaka nigdy sie nie biło własnoręcznie a tym bardziej takie cóś A co to takiego ? Zwierzę jak każde inne na mięso ... Kurczaki zabija się po kilka na raz i nic mi to nie robi ... Kura jak jakaś chora to też łapie na pinku trach i w gnój nie "przeżywam" tego Odnośnik do komentarza
tolko 23 Opublikowano 30 Listopada 2020 u nas znajomy zamiast kaczki to kaczora walnął mówi będzie więcej mięsa .jak przyszło do skubania to wyzywal bo tyle knotuw to wziął skure ściągnął i po sprawie Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Listopada 2020 Z indyka się fajnie skórę ściągnie jak trzeba i nie ma żadnej różnicy ale u kaczki skóra to "nośnik smaku" chyba... Mam chlewek pusty po indykach, może kaczki tam dam... Ale teraz młodych kaczek nie ma za bardzo w sprzedaży. Odnośnik do komentarza
bratrolnika 28957 Opublikowano 30 Listopada 2020 Ile tego królika hodować trzeba??? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Listopada 2020 Po mojemu już do zabicia, ze 1,70- 1,80kg mięsa powinno być. Taki króliczek w sam raz na obiad dla 4- osobowej rodziny, chyba, że to miniaturka i już stary. Normalne mieszańce to koło pół roku trzeba chować żeby po zabiciu koło 2kg mięsa było. Odnośnik do komentarza
bratrolnika 28957 Opublikowano 30 Listopada 2020 Tyn to z dwa lata już ma, albo i lepiej. I pewnie zdechnie śmiercią naturalną Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Listopada 2020 To w takim wieku to tylko na pasztet przerabiam lub farsz do pierogów/ krokietów, ewentualnie do kiełbasy. Teraz już mam mało królików, nie to co kiedyś ale z wprawy przy hodowli i zabijaniu jeszcze nie wyszedłem. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Listopada 2020 25 minut temu, bratrolnika napisał: Ile tego królika hodować trzeba??? kawał króla !!!! 😱😱😱 Ale też jal @kontenovy ja bym nie miala serca ani zabić ani zjeść 🤣 eeej ale jak zdehnie smiercią naturalną to mozna jeszcze onuca z niego zrobić? 🤔🤔🤔 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Listopada 2020 Sztywny będzie i nie oskórujesz. Skóry to teraz nic nie warty interes- wysuszyć i sprzedać za 3zł i do tego wieźć 30km od domu to wolę w bruździe zakopać. Odnośnik do komentarza
bratrolnika 28957 Opublikowano 30 Listopada 2020 1 minutę temu, Paulina1985 napisał: kawał króla !!!! 😱😱😱 Ale też jal @kontenovy ja bym nie miala serca ani zabić ani zjeść 🤣 eeej ale jak zdehnie smiercią naturalną to mozna jeszcze onuca z niego zrobić? 🤔🤔🤔 Jakiego onuca,czapkie z uszami se zrobię 1 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Listopada 2020 5 minut temu, Rolnik200598 napisał: Sztywny będzie i nie oskórujesz. Skóry to teraz nic nie warty interes- wysuszyć i sprzedać za 3zł i do tego wieźć 30km od domu to wolę w bruździe zakopać. a niech to 😪 a juz widzialam @brata w takiej czapeczce 🤣 Odnośnik do komentarza
bratrolnika 28957 Opublikowano 30 Listopada 2020 Sie zrobi, sztuczne serce na podtrzymanie mu zamontuje, jak Religa 1 Odnośnik do komentarza
Alamo 1514 Opublikowano 30 Listopada 2020 Gęś dobrze parzyć w parniku,albo mokrą szmatą nagrzewać żelazkiem, najlepiej węglowym. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się