Skocz do zawartości

Gęś pieczona


Morion

Z pomarańczami i jabłkami

  • Like 4
  • Thanks 1



Rekomendowane komentarze

1 godzinę temu, agrofoto1 napisał:

Rosół z gęsi nie polecam, tłuszcz na dwa palce pływa. Za to kaczka lub gęś pieczona w rękawie palce lizać. Podobnie kotlety mielone z kaczej piersi

zmielic kaczą pierś? 😱 brzmi jak profanacja 😱

Odnośnik do komentarza
16 godzin temu, KarolStach88 napisał:

kaczka czy tam gęś na rosołek idealna ale na żur królik lux.

Na żur to woda z parowania szynki, baleronu. Królik za dobry żeby go do żuru dawać. Jak młody królik to cały na obiad a jak stary to ugotować, mięso obrać, zmielić i na pasztet lub na farsz do pierogów/ krokietów.

Odnośnik do komentarza

Uchowaj sobie królika, zabij, ugotuj gnaty, obierz mięso, zmiel, zrób ciasto na pierogi i lep to zobaczysz. Dobre są też pierogi z farszem z kur- takie stare nioski zamiast iść na zmarnowanie to robię z nimi jak z królikiem- mięso obrać i farsz do pierogów. Ostatnio zrobiliśmy z ojczulkiem kiełbasę wieprzowo- króliczą, delikatna, chudziutka bo i tłustej w domu nie ma kto jeść, polecam.

Odnośnik do komentarza

Ee to za dużo roboty 😛

W zeszłym roku była robiona kiełbasa że świniaka i sarnina była dodana to jednak już też inaczej smakowało koło 30kg sarniny było dodane 

Odnośnik do komentarza

Drob i krolik wychudzaja wedline

Rosol-kaczka

Zur -baza na wedzace,zeberkach,i podstawa to zakwas

Pierogi-lopatka wieprzowa podroby kapusta.

Wszystko poprostu kwestia smaku i gustu-co komu pasuje

Odnośnik do komentarza
Dnia 29.11.2020 o 13:59, Ursus932 napisał:

@Morionnormalnie jak arystokracja 🙆‍♂️

Daj trochę 😋

Ale widzę coś mocniejszego w szkle obok gęsi też do obiadku jest 😎

Się hoduje się ma 😎

A żywej nie chcesz? :P

8 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Ta przypieczona skórka 🤤🤤🤤🤤🤤

W tym tygodniu będę robił jeszcze pasztet jak coś xD

Natomiast jeśli chodzi o rosół to zdecydowanie wolę z gęsiny niż kaczki. Jest mniej tłusty i ma bardziej wyrafinowany smak.

 

Odnośnik do komentarza

Kwestia smaku-nigdy wszystkim sie nie dogodzi

Rosol jaki najlepszy gotowalem 

Cwiartka- kaczki i krolika oraz indyka szyja i cwiartka

Edytowane przez Baks00
Odnośnik do komentarza
Gość

Opublikowano (edytowane)

Indyki dziś zabiliśmy, 4 sztuki, po zabiciu 48kg mięsa. Chlewik pusty, co by tu teraz kupić i uchować🤔

Edytowane przez Rolnik200598
Odnośnik do komentarza
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

, zabij,

nie  miałbym serca , świniaka nigdy sie nie biło własnoręcznie a tym bardziej takie cóś 

Odnośnik do komentarza

Królika trochę czasem żal ale człowiek się już przyzwyczaił, na rok to drobiu porządna trzycyfrówka własnoręcznie zabita.

Odnośnik do komentarza
7 minut temu, kontenovy napisał:

nie  miałbym serca , świniaka nigdy sie nie biło własnoręcznie a tym bardziej takie cóś 

A co to takiego ? Zwierzę jak każde inne na mięso ... Kurczaki zabija się po kilka na raz i nic mi to nie robi ... Kura jak jakaś chora to też łapie na pinku trach i w gnój nie "przeżywam" tego 

Odnośnik do komentarza

u nas znajomy zamiast kaczki to kaczora walnął mówi będzie więcej mięsa .jak przyszło do skubania to wyzywal bo tyle knotuw to wziął skure ściągnął i po sprawie

Odnośnik do komentarza

Z indyka się fajnie skórę ściągnie jak trzeba i nie ma żadnej różnicy ale u kaczki skóra to "nośnik smaku" chyba... Mam chlewek pusty po indykach, może kaczki tam dam... Ale teraz młodych kaczek nie ma za bardzo w sprzedaży.

Odnośnik do komentarza

Po mojemu już do zabicia, ze 1,70- 1,80kg mięsa powinno być. Taki króliczek w sam raz na obiad dla 4- osobowej rodziny, chyba, że to miniaturka i już stary. Normalne mieszańce to koło pół roku trzeba chować żeby po zabiciu koło 2kg mięsa było.

Odnośnik do komentarza

To w takim wieku to tylko na pasztet przerabiam lub farsz do pierogów/ krokietów, ewentualnie do kiełbasy. Teraz już mam mało królików, nie to co kiedyś ale z wprawy przy hodowli i zabijaniu jeszcze nie wyszedłem.

Odnośnik do komentarza
25 minut temu, bratrolnika napisał:

Ile tego królika hodować trzeba???

 

20200823_080928.jpg

kawał króla  !!!! 😱😱😱 Ale też jal @kontenovy ja bym nie miala serca ani zabić ani zjeść 🤣 eeej ale jak zdehnie smiercią naturalną to mozna jeszcze onuca z niego zrobić? 🤔🤔🤔

Odnośnik do komentarza

Sztywny będzie i nie oskórujesz. Skóry to teraz nic nie warty interes- wysuszyć i sprzedać za 3zł i do tego wieźć 30km od domu to wolę w bruździe zakopać.

Odnośnik do komentarza
1 minutę temu, Paulina1985 napisał:

kawał króla  !!!! 😱😱😱 Ale też jal @kontenovy ja bym nie miala serca ani zabić ani zjeść 🤣 eeej ale jak zdehnie smiercią naturalną to mozna jeszcze onuca z niego zrobić? 🤔🤔🤔

Jakiego onuca,czapkie z uszami se zrobię

  • Haha 1
Odnośnik do komentarza
5 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Sztywny będzie i nie oskórujesz. Skóry to teraz nic nie warty interes- wysuszyć i sprzedać za 3zł i do tego wieźć 30km od domu to wolę w bruździe zakopać.

a niech to 😪   a juz widzialam @brata w takiej czapeczce 🤣

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...