radekz200 8437 Opublikowano 28 Września 2020 Kurła wybrane równo jakbys ciasto kroił 😛 Odnośnik do komentarza
krzysio22 1015 Opublikowano 28 Września 2020 Prawdopodobnie widły/gable i taczka Odnośnik do komentarza
sadek9 186 Opublikowano 28 Września 2020 Na taką skalę to można tak ładnie wybierać bo czasu to trochę zajmuje wybrać ręcznie tak obstawiam i posprzątać do czystej folii ale tak z innej beczki, z tego roku pryzma? Pytam bo się zastanawiam czy 3 tygodnie to już można mówić o kieszonce ?I pomimo ładnego, estetycznego wyglądu nie polecam łożyć folii na całości bo teraz dowali ci deszcz i ładnie będzie gnić od spodu, soki kiszonkarskie tez muszą gdzieś się podziać. Odnośnik do komentarza
krzysio22 1015 Opublikowano 28 Września 2020 My po 2-3 dniach otwieraliśmy jak paszy nie było. Normalny zapach już łapała i nigdy się nie psuła, wiadomo przez te 2-3 dni nie zakisiła się, ale chętnie byki jadły Potem normalnie reszta dochodziła, grunt aby dobrze ubita była. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 28 Września 2020 zakiszacz co warstwę i po 2 tyg. wielkie otwarcie wskazane, chyba że ktoś ma zapasy na jesień ziemniak itd to morze zerwać plombę i w grudniu jak kto chce tak z kiszonką startuje tak na marginesie z początku myślałem że to kiszonka w minecraft 😃 Odnośnik do komentarza
szymon09875 12171 Opublikowano 28 Września 2020 15 minut temu, sadek9 napisał: Na taką skalę to można tak ładnie wybierać bo czasu to trochę zajmuje wybrać ręcznie tak obstawiam i posprzątać do czystej folii ale tak z innej beczki, z tego roku pryzma? Pytam bo się zastanawiam czy 3 tygodnie to już można mówić o kieszonce ? I pomimo ładnego, estetycznego wyglądu nie polecam łożyć folii na całości bo teraz dowali ci deszcz i ładnie będzie gnić od spodu, soki kiszonkarskie tez muszą gdzieś się podziać. Sasiad po tygodniu otworzył, ja kiedys jak paszy brakowalo to po 2 tyg ale to jeszcze za szybko, uważam że minimum 6 tyg. Odnośnik do komentarza
sadek9 186 Opublikowano 28 Września 2020 No racja ale tak jak piszą wyżej jak niema zapasu to jakie inne wyjście, tym bardziej że ostatnie lata to bywa różnie i nie zawsze da się zrobić jak w książce. Napewno czym dłużej się poczeka tym lepsza będzie ale wiadomo... Odnośnik do komentarza
ThePerkins 1065 Opublikowano 28 Września 2020 Ja otwieralem teraz koszona 4 września, jeszcze zielonkawa Odnośnik do komentarza
TheraRolnik 4174 Opublikowano 28 Września 2020 1 godzinę temu, sadek9 napisał: No racja ale tak jak piszą wyżej jak niema zapasu to jakie inne wyjście, tym bardziej że ostatnie lata to bywa różnie i nie zawsze da się zrobić jak w książce. Napewno czym dłużej się poczeka tym lepsza będzie ale wiadomo... Było tak że nawet kopca się nie zamykało bo od razu do futru szło i było cacy 👍 z początku trochę odpadu była ale dalej w kopcu ładnie ukiszone Odnośnik do komentarza
WitekRolnik 3882 Opublikowano 29 Września 2020 No kurła porządek przy pryzmie pierwyj sort Odnośnik do komentarza
kewink 154 Opublikowano 29 Września 2020 Wybierane wycinakiem fiskars 😅 trochę po 3 tygodniach otwarta i ukisła strasznie, chyba krowom też zbyt kwaśna 🙉 Zawsze zostawiało się po skoszeniu kukurydzy kawałek na zielono krowom zanim ukiśnie. W tym roku zrobiliśmy trzy kopce ten mały kopiec wcześniej i po skoszeniu otworzyłem go odrazu. A jeśli chodzi o folie to oczywiście że gdyby napadało to lipa. Ale u mnie wszystko spływa bo jest spadek, gdybym z drugiej strony otworzył to byłby wtedy problem. Na folii robimy zawsze już ponad 10 lat i będę tak robił bo u mnie to się sprawdza i od spodu nigdy nie było popsutej. Raz była zrobiona na pastwisku bez foli ale nie pasowało mi to. A jeśli chodzi o soki to w tym roku z tych większych pryzm cieknie spod foli trochę, a w małym wszystko zostało w środku bo folia na dole została założona na boki i końce pryzmy. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się