Skocz do zawartości

Pryzma kukurydzy


kewink

Mała pryzma koszona 2 września. Po trzech dniach jeszcze jednej krowie nie pasuje 🙆‍♂️
  • Like 3

Rekomendowane komentarze

Na taką skalę to można tak ładnie wybierać bo czasu to trochę zajmuje wybrać ręcznie tak obstawiam i posprzątać do czystej folii ale tak z innej beczki, z tego roku pryzma? Pytam bo się zastanawiam czy 3 tygodnie to już można mówić o kieszonce ?


I pomimo ładnego, estetycznego wyglądu nie polecam łożyć folii na całości bo teraz dowali ci deszcz i ładnie będzie gnić od spodu, soki kiszonkarskie tez muszą gdzieś się podziać.
Odnośnik do komentarza

My po 2-3 dniach otwieraliśmy jak paszy nie było. Normalny zapach już łapała i nigdy się nie psuła, wiadomo przez te 2-3 dni nie zakisiła się, ale chętnie byki jadły :D Potem normalnie reszta dochodziła, grunt aby dobrze ubita była. 

Odnośnik do komentarza

zakiszacz co warstwę i po 2 tyg. wielkie otwarcie wskazane, chyba że ktoś ma zapasy na jesień ziemniak itd to morze zerwać plombę i w grudniu jak kto chce tak z kiszonką startuje

tak na marginesie z początku myślałem że to kiszonka w minecraft 😃

Odnośnik do komentarza
15 minut temu, sadek9 napisał:

Na taką skalę to można tak ładnie wybierać bo czasu to trochę zajmuje wybrać ręcznie tak obstawiam i posprzątać do czystej folii ale tak z innej beczki, z tego roku pryzma? Pytam bo się zastanawiam czy 3 tygodnie to już można mówić o kieszonce ?


I pomimo ładnego, estetycznego wyglądu nie polecam łożyć folii na całości bo teraz dowali ci deszcz i ładnie będzie gnić od spodu, soki kiszonkarskie tez muszą gdzieś się podziać.

Sasiad po tygodniu otworzył, ja kiedys jak paszy brakowalo to po 2 tyg ale to jeszcze za szybko, uważam że minimum 6 tyg. 

Odnośnik do komentarza

No racja ale tak jak piszą wyżej jak niema zapasu to jakie inne wyjście, tym bardziej że ostatnie lata to bywa różnie i nie zawsze da się zrobić jak w książce. Napewno czym dłużej się poczeka tym lepsza będzie ale wiadomo...

Odnośnik do komentarza
1 godzinę temu, sadek9 napisał:

No racja ale tak jak piszą wyżej jak niema zapasu to jakie inne wyjście, tym bardziej że ostatnie lata to bywa różnie i nie zawsze da się zrobić jak w książce. Napewno czym dłużej się poczeka tym lepsza będzie ale wiadomo...

Było tak że nawet kopca się nie zamykało bo od razu do futru szło i było cacy 👍 z początku trochę odpadu była ale dalej w kopcu ładnie ukiszone 

Odnośnik do komentarza

Wybierane wycinakiem fiskars 😅 trochę po 3 tygodniach otwarta i ukisła strasznie, chyba krowom też zbyt kwaśna 🙉 Zawsze zostawiało się po skoszeniu kukurydzy kawałek na zielono krowom zanim ukiśnie. W tym roku zrobiliśmy trzy kopce ten mały kopiec wcześniej i po skoszeniu otworzyłem go odrazu. A jeśli chodzi o folie to oczywiście że gdyby napadało to lipa. Ale u mnie wszystko spływa bo jest spadek, gdybym z drugiej strony otworzył to byłby wtedy problem. Na folii robimy zawsze już ponad 10 lat i będę tak robił bo u mnie to się sprawdza i od spodu nigdy nie było popsutej. Raz była zrobiona na pastwisku bez foli ale nie pasowało mi to. A jeśli chodzi o soki to w tym roku z tych większych pryzm cieknie spod foli trochę, a w małym wszystko zostało w środku bo folia na dole została założona na boki i końce pryzmy.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v