Skocz do zawartości

Sery



Domowa Gouda, cheddar i gdzieś w piwnicy feta, halloumi oraz oczywiście ala koryciński

  • Like 3

Rekomendowane komentarze

To zależy, najszybciej koryciński, w sumie trochę bakterii, poduszka, dwie godziny i będzie. Gdzie głównie czekasz. Najwięcej cheddar ok 5-6 godzin gdzie w sumie pracy jest sporo. Sery wymagają cierpliwości. Najgorsze jest czekanie. Gouda dojrzewa trzy miesiące, cheddar conajmniej pół roku. Sery miekie odrazu można jeść. Feta dość łatwo się robi. Z 10 litrów mleka wychodzi ok 0.8 - 1kg sera, ok 500 g ricotty, litr śmietany z której robię 200 g masła. A pozostałą maślankę używam do wypieku chleba


Tylko sobie to hobby a hobby nie jest na sprzedaż

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v