Moje stado na pastwisku w ostatni dzień roku
nikolas29 486 Opublikowano 1 Stycznia 2019 I jaka pogoda a jutro snieg Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2430362
nembers 1 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Pięknie się prezentują Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2430374
Gość Opublikowano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Sprzedajesz odsadki? Jeśli tak to jest na angusy popyt? Edytowane 1 Stycznia 2019 przez Gość Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2430418
rocknrollnik1 1424 Opublikowano 1 Stycznia 2019 wow jak zielono.fotka jak zwykle piękna. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2430484
startom 139 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Dzieki za komentarze Ta kwatera troche odpoczywala, ale mimo tego ze juz jest chlodno to i tak trawa sobie powoli rosla. Tak dziala efekt „bale grazing” - ziemia bogata w mikroelementy a sciolka trzyma wilgoc i temperature. Co do Angusow - otrzymuje bardzo duzo telefonow i zapytan o Angusy - jest duzo chetnych aby kupic, niestety wiekszosc z centralnej lub wschodniej Polski, a ja niestety nie mam czasu aby jezdzic tak daleko z transportem zwierzat. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2430551
Gość Opublikowano 1 Stycznia 2019 A jaka cena jest teraz za takie odsadki? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2430552
startom 139 Opublikowano 1 Stycznia 2019 U mnie 3300 za sztuke Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2430751
extrabyk 5599 Opublikowano 2 Stycznia 2019 ...i pomyśleć,że ok 10 lat temu za takiego samego odsadka trzeba było dać dwa razy więcej...taki efekt uboczny promocji hodowli ras mięsnych przez te kilka lat. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2430818
chyrapaq 9 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Dobrze wpłynęło na stado dokarmianie wysłodkami. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2430833
nikolas29 486 Opublikowano 2 Stycznia 2019 6 godzin temu, extrabyk napisał: ...i pomyśleć,że ok 10 lat temu za takiego samego odsadka trzeba było dać dwa razy więcej...taki efekt uboczny promocji hodowli ras mięsnych przez te kilka lat. a za kolejne 10 lat tez będziemy mieli te same ceny,,,my tylko będziemy howac więcej i więcej by się utrzymać..... gdzie już teraz nawet na wsi brakuje rąk do pracy...i weź tu się rozwijaj,,,, jeszcze najlepiej to putin na tym wyjdzie,,,do uni niet...i juz Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2430869
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2019 A jak z sprzedażą opasów angus ,są zakłady które chętnie to kupują? Bo z tego co słyszę to ciężko sprzedać Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2430888
krystian1982 157 Opublikowano 2 Stycznia 2019 ta pewnie wolą norweską albo duňczyka od angusa Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2430961
Krzysztof81 8596 Opublikowano 2 Stycznia 2019 To jest wlasnie chore. Polska jest producentem swietnej jakosciowo wolowiny, wieprzowiny na którą nie ma zbytu. Jak pracowalem na uboju bydła to faktycznie mięso angusa jest przerosniete tluszczem tzw marmurkowate czyli super na steaki. Tylko u nas rynek ten jest znikomy bo prawie wszystko jedzie do ciapatych a oni w takiej postaci tego nie jedzą. Powoli to sie zmienia i arabusy tez wiekszy nacisk zaczynają klasc na jakosc mięsa. A co do cen to po prostu duzo sie tego narobiło, czesc tez zrezygnowała z hodowli i bedziemy jeść mieso z starych amerykanskich,niemieckich czy holenderskich krów. Smacznego. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431039
karolr2 768 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Właśnie jak z cenami za angusa czarnego takiego 700kg w porównaniu do lm bo mam w kupnie odsadka w dobrej cenie Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431042
Gość konteno Opublikowano 2 Stycznia 2019 8 godzin temu, nikolas29 napisał: ... gdzie już teraz nawet na wsi brakuje rąk do pracy...i weź tu się rozwijaj,,,, .... co mają ręce do pracy do rozwoju gospodarstwa ? niech rolnik kombinuje by automatyzować procesy , mechanizować pracę by mogł liczyć na pomoc rodziny by robota nie była nudnym ciężkim obowiązkiem zarówno dla rodziny i pracowników , jak patrze to pracownik zawsze dostaje czarną niezmechanizowaną robote , znajomy starszy gościu pracuje w dużym gospodarstwie to tylko osypke śrutuje i gotową treściwą w worki i w łyżke układa oraz lata z plastikowa szufla po rusztach ,na maszyny praktycznie nigdy , jak tez tam dorabiałem to też nigdy na traktorze czy ładowarce Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431126
kb4512 358 Opublikowano 2 Stycznia 2019 konteno, to chyba normalne? Sam byś dał pracownikowi traktor/ładowarkę a sam byś niszczył sobie kręgosłup? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431210
rudy10214 5 Opublikowano 2 Stycznia 2019 to współczuję pracy 😂😂 ja generalnie większość w pracy robię ładowarka no ale cóż jak się dajecie to życie Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431214
Taurus83 981 Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Krzysztof81 napisał: To jest wlasnie chore. Polska jest producentem swietnej jakosciowo wolowiny, wieprzowiny na którą nie ma zbytu. Jak pracowalem na uboju bydła to faktycznie mięso angusa jest przerosniete tluszczem tzw marmurkowate czyli super na steaki. Tylko u nas rynek ten jest znikomy bo prawie wszystko jedzie do ciapatych a oni w takiej postaci tego nie jedzą. Powoli to sie zmienia i arabusy tez wiekszy nacisk zaczynają klasc na jakosc mięsa. A co do cen to po prostu duzo sie tego narobiło, czesc tez zrezygnowała z hodowli i bedziemy jeść mieso z starych amerykanskich,niemieckich czy holenderskich krów. Smacznego. Co ty za głupoty gadasz??? Po puerwsze Polska wołowina to hit eksportowy. Po 2 angus ci sie z herefordem pomylił. Po 3 u nas nie ma tradycji jedzenia wołowiny i/lub jest ona za droga w stosunku do zarobków. Na szczęście część ludzi ma pieniądze i chce dobrze jeść dlatego to będzie się rozwijać. W mojej okolicy wszyscy sprzedają odsadki. Handlarze biją się jeden przez drugiego. Niektórzy rolnicy mają stałych odbiorców. Np gospodarstea z Wlkp biorą po kilkaset sztuk z rejonu. Zastrzyk w dupe na zachętę i qq do woli. Tak się produkuje efektywnie Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Taurus83 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431266
Yoda 535 Opublikowano 2 Stycznia 2019 A cena przez kilka lat na odsada w typie LM była dlatego, że Grecja brała i płacili za odsadka tyle co w Polsce ubojnia za cięzkiego byka. Jest możliwość to każdy opasa na potęgę w moich okolicach wszystko co można kupić i krowę przypomina bo zbyt jest i cena stabilna. Ale niektórzy jak zwykle wolą narzekać że inny działa a oni stoją i patrzą. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431270
Krzysztof81 8596 Opublikowano 2 Stycznia 2019 5 lat robilem na linji uboju i rozbioru w najwiekszej firmie spozywczej w Polsce to wiem z czego jakie jest mieso jest i gdzie to jedzie. Na kukurydzy i zastrzykach bedziesz mial takie same gowno jak w Ameryce i MC.A to nie o to chodzi chyba.A co do wspomagania to znam jednego rolnika biznesmena, który szprycuje bydło hormonami sprowadzany mi z USA. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431272
Taurus83 981 Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) No ale zobacz jak sie teraz bydlo hoduje. Czy to Argentyna czy usa, niemcy czy Piździchowo dolne. Kiszonka z qq i śruta. Do tego dodatki z soji i rzepaku. Tak jak mówisz: smacznego. Ja się przymierzam do powrotu do hodowli bydła ale raczej będzie to kupno odsadów i raczej będzie to bez udziału qq. Zobaczymy... Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Taurus83 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431277
Krzysztof81 8596 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Yoda napisał: A cena przez kilka lat na odsada w typie LM była dlatego, że Grecja brała i płacili za odsadka tyle co w Polsce ubojnia za cięzkiego byka. Jest możliwość to każdy opasa na potęgę w moich okolicach wszystko co można kupić i krowę przypomina bo zbyt jest i cena stabilna. Ale niektórzy jak zwykle wolą narzekać że inny działa a oni stoją i patrzą. W niektorych krajach doplacaja duza kasę do sztuki stąd taka cena. Kiedyś we Wloszech doplaty do sztuki mieli tyle co kosztowała ona u nas. Nawet na Litwie biorą duza lepsza kase za sztuke (okolo 100 euro ) i to bez limitu ile masz bydła i hektarów. Sa po prostu kraje gdzie wspiera sie czynnie dzialajacych rolnikow a nie tylko obszarnikow nie zwiazanych mentalnie i pokoleniowo z ziemią jak u nas. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431278
Taurus83 981 Opublikowano 2 Stycznia 2019 7 minut temu, Krzysztof81 napisał: 5 lat robilem na linji uboju i rozbioru w najwiekszej firmie spozywczej w Polsce to wiem z czego jakie jest mieso jest i gdzie to jedzie. Na kukurydzy i zastrzykach bedziesz mial takie same gowno jak w Ameryce i MC.A to nie o to chodzi chyba.A co do wspomagania to znam jednego rolnika biznesmena, który szprycuje bydło hormonami sprowadzany mi z USA. Ile % wybija się angus ? Byk. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431279
Yoda 535 Opublikowano 2 Stycznia 2019 1 minutę temu, Krzysztof81 napisał: W niektorych krajach doplacaja duza kasę do sztuki stąd taka cena. Kiedyś we Wloszech doplaty do sztuki mieli tyle co kosztowała ona u nas. Nawet na Litwie biorą duza lepsza kase za sztuke (okolo 100 euro ) i to bez limitu ile masz bydła i hektarów. Sa po prostu kraje gdzie wspiera sie czynnie dzialajacych rolnikow a nie tylko obszarnikow nie zwiazanych mentalnie i pokoleniowo z ziemią jak u nas. A jak dopłata się skończyła to nagle ci mentalnie związani z ziemią przestali w Polsce odsada kupować. Mentalność to jedno ale brutalna ekonomia to drugie. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431281
Krzysztof81 8596 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Bo to musi byc prowadzona dlugoterminowa polityka państwa wspierajaca gospodarstwa rodzinne. A nie co minister to inna wizja. Tak sie niestety nie da... Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/744527-angusy/#findComment-2431284
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się