Skocz do zawartości

Talerzowanie gorczycy



Wieczorne talerzowanie gorczycy. Miejscami dobre 1,5 m miała.

Rekomendowane komentarze

Bartek933 napisał:

I teraz te składniki odda

według mnie taki poplon to tylko szkodzi. 1 tu zostały same badyle, bardzo mało zielonej masy czyli mało próchnicy 2 ta gorczyca na pewno zawiązuje już strąki więc wszystkie składniki pokarmowe kieruje właśnie w nie, przez co nie odda ich już w takiej ilości do ziemi 3 te łodygi są już zdrewniałe, mają grube włókna przez co ciężko się rozkładają 4 ta gorczyca ma już na pewno 2-3 miesiące. na pewno wyciągnęla 100% wody które było w ziemi

damian12345 napisał:

agromasz 3m? ile masz obciążenia z przodu?

3m, Aktualnie jest 10 walizek czyli 450, do agregatu uprawowo siewnego dokładam tylko dodatkowe 5

tomek2201 napisał:

Bartek933 napisał:

I teraz te składniki odda

według mnie taki poplon to tylko szkodzi. 1 tu zostały same badyle, bardzo mało zielonej masy czyli mało próchnicy 2 ta gorczyca na pewno zawiązuje już strąki więc wszystkie składniki pokarmowe kieruje właśnie w nie, przez co nie odda ich już w takiej ilości do ziemi 3 te łodygi są już zdrewniałe, mają grube włókna przez co ciężko się rozkładają 4 ta gorczyca ma już na pewno 2-3 miesiące. na pewno wyciągnęla 100% wody które było w ziemi

No trochę masz rację, tu akurat będzie już prawie 3 miesiące od siewu. Strąki juz zawiązane ale na szczęście robal na nie opierdzielił, poza jednym miejscem. Na przyszły rok rezygnuje z gorczycy na rzecz rzodkwi z facelia

12 godzin temu, tomek2201 napisał:

 

według mnie taki poplon to tylko szkodzi. 1 tu zostały same badyle, bardzo mało zielonej masy czyli mało próchnicy 2 ta gorczyca na pewno zawiązuje już strąki więc wszystkie składniki pokarmowe kieruje właśnie w nie, przez co nie odda ich już w takiej ilości do ziemi 3 te łodygi są już zdrewniałe, mają grube włókna przez co ciężko się rozkładają 4 ta gorczyca ma już na pewno 2-3 miesiące. na pewno wyciągnęla 100% wody które było w ziemi

Uważasz że sarny i zające zjadły znaczną część masy pozostawiając same badyle w związku z tym będzie mało próchnicy, czy w jakiś inny sposób zmniejszyła się masa poplonu?

Możesz jakoś sensownie uzasadnić to że w sumie łuszczyny a nie strąki, nie oddadzą tych składników które wcześniej wchłonęły?

Ciężko i długo rozkładające się grube włókna cały czas uważałem za coś pozytywnego, bo dzięki temu większa część szczątek (a i tak mała) ulegnie procesowi humifikacji, którego zdaje się najbardziej oczekujemy siejąc poplony.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v