Skocz do zawartości


Tak oto prezentuje się nowo zakupiony buhaj rozpłodowy rasy RW :D
Na chwilę obecną jest bezimienny, ale to niedługo może się zmienić :)




Rekomendowane komentarze

@14thekamil14 Dokładnie wszystko trzeba robić z głową i widzieć gdzie jest ta granica swoich możliwości, gdyż na ilość sztuk w danym gospodarstwie składa się zbyt wiele czynników i trzeba to wszystko ogarnąć i na spokojnie wszystko przemyśleć i nigdy nie będzie takiego stwierdzenia, że się nie da :)

@Tomaszzzz Wiesz co lepiej takie uwagi zostaw dla Sb, powiem Ci tylko tyle żebyśmy non stop korzystali tylko i wyłącznie ze swego byka to takie byłoby bliskie pokrewieństwo w stadzie, że szok, a co za tym idzie występowałyby różne problemy. A tak jak się kupuje rozpłodnika z zewnątrz to geny się wymieszają i gra gitara :D

No i co z tego swego byka, niby wiem co mam ale jak jest blisko spokrewniony z krowami to też tak kolorowo nie jest i kto jest mądrzejszy w takiej sytuacji: Ty proponując mi używanie non stop swego materiału, czy my stosując takie, a nie inne zmiany w postaci przeplatanek swego materiału w postaci swego byka i na następny raz byka z zakupu?

@pedro2 Nie no w sumie masz trochę racji.

@pedro2 Ok, porozmawiam z rodzicami i zrobimy te badania dla świętego spokoju.

@songo Rasa Montbeliarde jest też ciekawą alternatywą w takim przypadku.

@Tomaszek21 A więc tak były brane pod uwagę takie rasy: SM mleczny, MO, RW, te trzy rasy przede wszystkim. Za Sm i MO cenili 4500zł, a wielkością był podobny do tego więc wybraliśmy RW i myślę, że źle na tym nie wyjdziemy.

@krystian1982 No choć jeden jakoś zbytnio się nie czepia, ważne, że z bydłem nie ma praktycznie żadnych problemów zdrowotnych i nie musimy wywalać dużo kasy na weterynarzy, a z tego naszego specyficznego systemu jesteśmy zadowoleni, poza tym każdy gospodaruje wg swego uznania i tyle w temacie :D

@Setik Dzięki :) To niech temu wujkowi ta jałóweczka dobrze rośnie :) Też cena nawet fajna jak za mięsną sztukę :)

Coraz więcej chorób czyha na bydło, wszędzie dookoła przeróżne dolegliwości dokuczają hodowcom i ich stadom, natomiast wg mnie oprócz oczywiście badań najlepszym rozwiązaniem jest dokładna obserwacja każdej sztuki ( w miarę możliwości ) i szybka reakcja na to co się dzieje w oborze, wiadomo, że każdy nowy zakup to ingerencja w nasze stado, ale ostatnio rozmawiałem z weterynarzem i on twierdzi że bardzo dużo problemów robią... sami weterynarze. Mówi, że zna wielu swoich kolegów po fachu i np. proces inseminacji przebiega tak samo: weterynarz bierze nasienie i jeździ od rolnika do rolnika w tym samym ubraniu, w tych samych butach, idealny środek transportu dla bakteri, wirusów i zarazków, także czasem zakup od hodowcy który dba o swoje stado wiąże się z mniejszym ryzykiem☺

ja jestem takiego zdania jak ty co do mlecznosci niech da mniej a bedzie dluzej i zdrowo żyła to bedzie ok. wczesniej mialem bialo czerwonego rw pieknie skakał potem byl mleczny sm krzyzowki rasowe musza byc a teraz mam rasowego 100% Brown Swissa i juz mi sie rodza cielaki z mieszanki 4 rasowej . w oborze u mnie musi byc kolorowo inaczej sie wtedy pracuje

@tabasco Dokładnie nic nie zastąpi dobrej i w  miarę częstej obserwacji zwierzęcia, wtedy od razu da się zauważyć różne oznaki nie tylko te oznaczające chorobę ale różne inne aspekty uczestniczące w życiu zwierząt.

Z tym co tu napisałeś to się w pełni zgadzam :) Dobrze napisane :D

@Tomaszek21 Czasem wyjdzie tak, że ta co daje mniej mleka, która nie wymaga specjalnej troski ze strony weterynarza, która wytrzyma więcej laktacji, da nam troszkę więcej zarobić niż taka, która produkuje więcej mleka, weterynarz musi częściej przybywać do niej i też o kilka laktacji krócej produkuje to mleko.

Dokładnie, ja też bardzo lubię jak jest kolorowo w oborze wtedy tak jak napisałeś inaczej się pracuje :)


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v