pp1208 706 Opublikowano 27 Października 2016 czemu serwis ? podczas załadunku beli do paszowozu jak by belka spadła na ten pierwszy nóż od góry to sie nie złamie ? Odnośnik do komentarza
Marcin5885 88 Opublikowano 27 Października 2016 nie złamie się, każdy duży jest wzmocniony od dołu grubym płaskownikiem, ta śruba na brzegu noża jest od tego, a serwis bo jest lekki luz na ślimaku od dołu tak jak wezmę ręką za brzeg ślimaka to ok 1 cm, ślimak jest na 3 plastikowych tulejach i ta na samym dole się wyrobiła po roku, nie ma żadnego zabezpieczenia ślimak zaczepiasz linkę podnosisz do góry i zdemontowany P.S. bela codziennie na niego spada ale jednego wyszczerbiło trochę w połowie ślimaka gdzieś i to początek ale krowa nie zjadła znalazłem jak sprzątałem korytarz paszowy Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 27 Października 2016 u mnie w sano(siloking) ślimak jest przykręcony do przekładni a przekładnia śrubami do podłogi a tutaj twierdzisz że się niczego nie trzyma? Odnośnik do komentarza
Marcin5885 88 Opublikowano 27 Października 2016 przekładnia jest przykręcona do podłogi i to porządnie, kręci się na metalowej tulei na której są 3 plastikowe i są do nich 4 kalamitki przy schodkach, jak będą wymieniać tą na samym dole to jak nie zapomnę zrobić zdjęcia to wstawię jak to wygląda Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Listopada 2016 Tego się nie ostrzy a jeśli już to listkową tarczą. Co roku tak trzeba wymieniać tę tuleję? Odnośnik do komentarza
Gość konteno Opublikowano 6 Listopada 2016 a nie dałoby sie tego naostrzyć ta samą maszynką co noże do pras? Odnośnik do komentarza
slawek74 13223 Opublikowano 6 Listopada 2016 zwykłą kątówką po przypalasz tylko noże i będą się szybciej tępić . ja ostrzę szlifierka z regulacją obrotów aby nie rozhartować ostrza . Odnośnik do komentarza
withanight 1108 Opublikowano 6 Listopada 2016 Nie wiem jak długo by musiał trzymać szlifierke w jednym miejscu żeby stal rozhartowac, nie przesadzajmy. Odnośnik do komentarza
slawek74 13223 Opublikowano 7 Listopada 2016 wystarcz przytrzymać szlifierkę w jednym miejscu i już jest fioletowe co odrazu zmienia właściwości stali na gorsze . chyba kolego mało wieszo ostrzeniu noży . Odnośnik do komentarza
Marcin5885 88 Opublikowano 7 Listopada 2016 większość osób które znam tak to robi czy to w paszowozie czy w rotorze czy kosiarce, nie ma tu nad czy polemizować nic i się nie dzieje. Kiedyś zawiozłem tulejkę to tokarza i była zahartowana (sworzeń z tłoka) i powiedział żeby to przetoczyć to najpierw musi rozhartować w piecu kilka godzin. Wiec rozhartować coś to nie taka prosta sprawa Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 7 Listopada 2016 W przypadku telejki zastosował wyżarzanie rekrystalizujące. Tutaj w przypadku ostrzenia nie chodzi o rozhartowanie całego noża, bo to niemożliwe, tylko o samą krawędź tnącą. Ja coś ma 1-2 mm grubości przy samej krawędzi to łatwo przegrzać. Odnośnik do komentarza
Pigmei 1944 Opublikowano 7 Listopada 2016 Jak masz czas i taki swożeń to wrzuć go do pieca, rozgrzej do temperatury ponad 800o i powoli ostudź, będzie miękki jak ten odpuszczany kilka godzin Jak ostrzyć to tak by nawet miejscowo nie przegrzać i będzie ok, w przypadku braku wprawy ciągłe polewanie chłodziwem wskazane. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 7 Listopada 2016 W przypadku telejki zastosował wyżarzanie rekrystalizujące. Tutaj w przypadku ostrzenia nie chodzi o rozhartowanie całego noża, bo to niemożliwe, tylko o samą krawędź tnącą. Ja coś ma 1-2 mm grubości przy samej krawędzi to łatwo przegrzać. W ostrzeniu noży jest jedna i podstawa zasada, tarcza ma się kręcić w stronę środka noża tak aby ciepło nie szło do krawędzi tylko w środek noża, efekt brak jakichkolwiek przypalen, u siebie kiedyś też mi się przypalały w paszowozie, jak kupiłem przyczepę do trawy gdzie jest 41 noży to gość który ostrzy noże na fabrycznej profesjonalnej szlifierce powiedział mi w czym jest problem i teraz nic mi się nie przypala Odnośnik do komentarza
łukasz123 0 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Można by było z panem się skontaktować w sprawie ślimaków bo u mnie też jest z tym problem a paszowóz ma 2 miesiące Odnośnik do komentarza
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się