Skocz do zawartości

Jałówki cielne Hereford


tymtus

Nabytek sprzed 9 dni. Z pozdrowieniami dla forumowiczów, którzy mieli mnie za bajkopisarza :)

  • Like 1



Rekomendowane komentarze

Tak tylko 8, hereforda wybrałem ze względu na możliwość ekstensywnego chowu i łatwości "obsługi", płaciłem po 7500zł/sztuka.

Odnośnik do komentarza

Limuze jest w Polsce przereklamowany a tak na prawdę daje słabe mięso, wymaga dużo zachodu i dużo lepszej paszy niż Hereford. Do tego dochodzą, że tak powiem problemy wychowawcze z Limuze a Herefordy pokorne jak owieczki nie mówiąc o tym, że zjedzą wszystko i można je trzymać w naprawdę ciężkich warunkach w porównaniu do Limuze.

Tak więc gratuluję koledze Tymtus wyboru i życzę powodzenia !

Odnośnik do komentarza

Drogo w cholerę. @Extrabyk Rozumiem że miałeś mamki LM i Hereforda skoro takie daleko idące wnioski wysuwasz? Ile sztuk i w jakim systemie jeżeli można wiedziec?

Odnośnik do komentarza

limuzę daje bardzo dobrom i chudą wołowinę jest o wiele droższa nisz hereford a zachowanie nie jest takie złe

zależy od wychowania nie potrzebuje dobrej paszy i może byci cały rok na dworze i wcale nie jest przereklamowana limuze nie jest otępiały jak hereford dzięki czemu nie daje się zjeść np wilkom

Odnośnik do komentarza

@Extrabyk Zgadzam się z Tobą w 100%. W Polsce każdy napiera na LM, niby czemu ma być bardziej opłacalny? Bo wybija się o 5% lepiej? Koszty ponoszone przy chowie LM, a Herefordach są różnie, poza tym każdy powinien dostosować bydło do swojego gospodarstwa. Jeżeli chodzi o cenę, to taka jest, i co zrobić, płakać nie będę, a co do cielności to są w 6-8 miesiącu.

Odnośnik do komentarza

mam strasznym sentyment do herefordow, mam jedną jalowke tej rasy i jest ona potulna jak baranek, gdyby nie gabaryty ludzie kupowali by te rasę jako zwierzątko domowe :D

Odnośnik do komentarza

wołowina z hereforda jest przerośnięta tłuszczem i ma dużo łoju opas bardzo szybko się otłuszcza

wołowina z limuzę jest chuda i delikatna opas nie otłuszcza się przez co uzyskuje się lepszą cenę żywca jak i po uboju 

Odnośnik do komentarza

Cena wysoka bo pewnie mają papiery na pochodzenie. Mam w stadzie 2 pierwiastki 100% HH i faktycznie to spokojne bydło i nie wybrzydzają w paszy. LM to bydło z temperamentem. Już od kilku hodowców słyszałem, że zrezygnowali z hodowli LM właśnie przez i charakter. Krową hereford są opiekuncze ale można im bez problemu zabrać cielaka np. do dekornizacji . A mówią, że LM może w takiej sytuacji człowieka poturbować.

Odnośnik do komentarza

Tymtus to powiedz mi po ile sprzedasz byki 800 kg 100% Hereford a 100% LM  ?

HH po 7,5+vat a LM po 8,5+vat czyli hereford 800zł taniej ale o ile taniej go do 800 kg wykarmisz, nie mówiąc już o kosztach karmienia mamek jednych i drugich przez rok:)

Odnośnik do komentarza

jałówki hereford wcześniej można zacielac. ciela się same i nawet w śniegu. a cielakowi nic nie jest. są spokojniejsze niz lm. i jak dla mnie ładniejsze

Odnośnik do komentarza

@Andr3w na HH mam skup lepszy niż na LM, ale to już moja w tym głowa, ale nawet jeśli, to znam normalny skup bydła co płaci za wszystko tam samo, nie waże czy HF, LM czy HH, dostajesz za mięso a nie za rase ;)

Odnośnik do komentarza

@Andr3w na HH mam skup lepszy niż na LM, ale to już moja w tym głowa, ale nawet jeśli, to znam normalny skup bydła co płaci za wszystko tam samo, nie waże czy HF, LM czy HH, dostajesz za mięso a nie za rase ;)

wołowina z hf do pięt nie dorasta wołowinie z limuzę w moim rejonie za hf dostajesz po 6 zł a lm nawet 9 zł/kg

Odnośnik do komentarza

@BartoszPuchaczewski wiem, że jakościowo to dwa inne światy, ale u mnie dotaje pieniądze za mięso, liczy się mięsność i wybicie, a co mnie reszta obchodzi? Niestety większość skupów bydła ogląda każdą sztuke z góry i z dołu po pięć razy, do mnie przyjeżdża tir i zabiera wszystko co ma jaja ;)

Odnośnik do komentarza

HH po 7,5+vat a LM po 8,5+vat czyli hereford 800zł taniej ale o ile taniej go do 800 kg wykarmisz, nie mówiąc już o kosztach karmienia mamek jednych i drugich przez rok :)

Czyli nie sprzedawałeś ;) Jak będziesz miał partie kilkanascie sztuk, daj mi znac dam Ci namiar na goscia ktory za 100% LM Ostatnio płacił 10 zł brutto. I już uprzedzam polaczków cebulaczków, waga ogólna pewna.

Odnośnik do komentarza

Gratuluje zakupu.Niech sie dobrze chowaja i rozwijaja.Sam podobnie myslalem i dlatego zdecydowalem sie na Angusa Czerwonego z uwagi na mozliwosc ekstensywnej hodowli i jego naturalna bezroznosc.Dla wyznawcow LM proponuje sprubowac steka z Hereforda lub Angusa i LM-a. Nie ma nawet co porownywac,LM to przemyslowka.Nie ma smaczniejszego miesa niz HH lub AN no chyba ze sobie ktos moze pozwolic na Wagyu.

Odnośnik do komentarza

Bardzo dobry wybór kolego HH , bardzo spokojne zwierzęta i sa bardzo mało wymagające co do żywienia a dają jenda z najlepszych wołowiny na steki takze życzę powodzianie i zeby się dobrze chowały ;)

Odnośnik do komentarza

@startom Dziękuje :) Nad Angusami też myślałem, ale do HH skłoniło mni to, że w okolicy jest duża hodowla, a Angusy są najbliżej chyba gdzieś w zachodniopomorskim, i ot dlaczego HH ;)
@jack87 Dziękuje bardzo :)

Odnośnik do komentarza

Jak ktoś w Polsce chce zarabiać na 100% rasowej wołowinie sprzedawanej do skupu to życzę powodzenia... Limuze to taki bydlęcy brojler czyli jest to wołowina dla motłochu do supermarketów...czyli ma byś szybko i w miarę tanio. Żadna normalna restauracja nie kupi Limuze nawet na gulasz !

Hereford to najlepsza rasa na burgery właśnie dzięki otłuszczeniu. Oczywiście steki też wychodzą z niego dobre ale na steki to najlepszy jest Angus czerwony i czarny oraz rasy ekstensywne jak Higland.

Tłuszcz jest nośnikiem smaku i otłuszczona wołowina jest smaczna i soczysta.

Jeśli ktoś chce w Polsce coś zarobić na wołowinie do skupu to tylko i wyłącznie na mieszańcach kupowanych od "mleczarzy" bo utrzymywanie stada podstawowego czyli mamek i buhaja z młodzieżą w różnym wieku ma sens tylko gdy ma się jakiś zbyt poza skupami za normalną cenę.

Odnośnik do komentarza

co ty pier**lisz nie każdy lubi łuj w mięsie a limuzę wcale nie jest bojlerem ma bardzo dobrom i cenioną wołowinę  

a tłustom wołowinę z angusa i hereforda preferują opaśli Anglicy i amerykanie natomiast Niemcy Francuzi Włosi

czy Chorwaci wolom chude mięso z limuzę

Odnośnik do komentarza

Burgerownie i steakhouse-y kupią tylko angusa i herefoda i tutaj jest miejsce na to aby w ramach MOL-a sprzedawać mięso bezpośrednio. Limousine jest dobry ale dla pośrednika który chłopu zapłaci 50gr/kg więcej a sam opchnie to dużo drożej za granice.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v