nikolas29 450 Napisano Sierpień 6, 2016 Zaawansowany 450 6890 tylko 8 po ile placiles i czemu akurat ta rasa Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
tymtus 42 Napisano Sierpień 6, 2016 Zaawansowany 42 972 Tak tylko 8, hereforda wybrałem ze względu na możliwość ekstensywnego chowu i łatwości "obsługi", płaciłem po 7500zł/sztuka. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
BartoszPuchaczewski 17 Napisano Sierpień 6, 2016 Zaawansowany 17 255 limuzę są bardziej opłacalne Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
extrabyk 5593 Napisano Sierpień 6, 2016 Zaawansowany 5593 8394 Limuze jest w Polsce przereklamowany a tak na prawdę daje słabe mięso, wymaga dużo zachodu i dużo lepszej paszy niż Hereford. Do tego dochodzą, że tak powiem problemy wychowawcze z Limuze a Herefordy pokorne jak owieczki nie mówiąc o tym, że zjedzą wszystko i można je trzymać w naprawdę ciężkich warunkach w porównaniu do Limuze. Tak więc gratuluję koledze Tymtus wyboru i życzę powodzenia ! Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
nikolas29 450 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 450 6890 wydaje sie ze drogo placiles za nie..cielne ile msc? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Andr3w 49 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 49 374 Drogo w cholerę. @Extrabyk Rozumiem że miałeś mamki LM i Hereforda skoro takie daleko idące wnioski wysuwasz? Ile sztuk i w jakim systemie jeżeli można wiedziec? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
BartoszPuchaczewski 17 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 17 255 limuzę daje bardzo dobrom i chudą wołowinę jest o wiele droższa nisz hereford a zachowanie nie jest takie złe zależy od wychowania nie potrzebuje dobrej paszy i może byci cały rok na dworze i wcale nie jest przereklamowana limuze nie jest otępiały jak hereford dzięki czemu nie daje się zjeść np wilkom Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
tymtus 42 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 42 972 @Extrabyk Zgadzam się z Tobą w 100%. W Polsce każdy napiera na LM, niby czemu ma być bardziej opłacalny? Bo wybija się o 5% lepiej? Koszty ponoszone przy chowie LM, a Herefordach są różnie, poza tym każdy powinien dostosować bydło do swojego gospodarstwa. Jeżeli chodzi o cenę, to taka jest, i co zrobić, płakać nie będę, a co do cielności to są w 6-8 miesiącu. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Andr3w 49 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 49 374 Tymtus to powiedz mi po ile sprzedasz byki 800 kg 100% Hereford a 100% LM ? Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
mimi007 131 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 131 752 mam strasznym sentyment do herefordow, mam jedną jalowke tej rasy i jest ona potulna jak baranek, gdyby nie gabaryty ludzie kupowali by te rasę jako zwierzątko domowe Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
BartoszPuchaczewski 17 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 17 255 wołowina z hereforda jest przerośnięta tłuszczem i ma dużo łoju opas bardzo szybko się otłuszcza wołowina z limuzę jest chuda i delikatna opas nie otłuszcza się przez co uzyskuje się lepszą cenę żywca jak i po uboju Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Pawel156 31 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 31 543 Cena wysoka bo pewnie mają papiery na pochodzenie. Mam w stadzie 2 pierwiastki 100% HH i faktycznie to spokojne bydło i nie wybrzydzają w paszy. LM to bydło z temperamentem. Już od kilku hodowców słyszałem, że zrezygnowali z hodowli LM właśnie przez i charakter. Krową hereford są opiekuncze ale można im bez problemu zabrać cielaka np. do dekornizacji . A mówią, że LM może w takiej sytuacji człowieka poturbować. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Yoda 535 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 535 1530 Tymtus to powiedz mi po ile sprzedasz byki 800 kg 100% Hereford a 100% LM ? HH po 7,5+vat a LM po 8,5+vat czyli hereford 800zł taniej ale o ile taniej go do 800 kg wykarmisz, nie mówiąc już o kosztach karmienia mamek jednych i drugich przez rok:) Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
ryzakk1 29 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 29 198 jałówki hereford wcześniej można zacielac. ciela się same i nawet w śniegu. a cielakowi nic nie jest. są spokojniejsze niz lm. i jak dla mnie ładniejsze Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
tymtus 42 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 42 972 @Andr3w na HH mam skup lepszy niż na LM, ale to już moja w tym głowa, ale nawet jeśli, to znam normalny skup bydła co płaci za wszystko tam samo, nie waże czy HF, LM czy HH, dostajesz za mięso a nie za rase Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
BartoszPuchaczewski 17 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 17 255 @Andr3w na HH mam skup lepszy niż na LM, ale to już moja w tym głowa, ale nawet jeśli, to znam normalny skup bydła co płaci za wszystko tam samo, nie waże czy HF, LM czy HH, dostajesz za mięso a nie za rase wołowina z hf do pięt nie dorasta wołowinie z limuzę w moim rejonie za hf dostajesz po 6 zł a lm nawet 9 zł/kg Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
tymtus 42 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 42 972 @BartoszPuchaczewski wiem, że jakościowo to dwa inne światy, ale u mnie dotaje pieniądze za mięso, liczy się mięsność i wybicie, a co mnie reszta obchodzi? Niestety większość skupów bydła ogląda każdą sztuke z góry i z dołu po pięć razy, do mnie przyjeżdża tir i zabiera wszystko co ma jaja Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Andr3w 49 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 49 374 HH po 7,5+vat a LM po 8,5+vat czyli hereford 800zł taniej ale o ile taniej go do 800 kg wykarmisz, nie mówiąc już o kosztach karmienia mamek jednych i drugich przez rok Czyli nie sprzedawałeś Jak będziesz miał partie kilkanascie sztuk, daj mi znac dam Ci namiar na goscia ktory za 100% LM Ostatnio płacił 10 zł brutto. I już uprzedzam polaczków cebulaczków, waga ogólna pewna. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Yoda 535 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 535 1530 Ale ja LM mieć już nie będę, powoli pozbywam się ostatnich krów po LM i wstawiam herefordy:) Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
startom 139 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 139 708 Gratuluje zakupu.Niech sie dobrze chowaja i rozwijaja.Sam podobnie myslalem i dlatego zdecydowalem sie na Angusa Czerwonego z uwagi na mozliwosc ekstensywnej hodowli i jego naturalna bezroznosc.Dla wyznawcow LM proponuje sprubowac steka z Hereforda lub Angusa i LM-a. Nie ma nawet co porownywac,LM to przemyslowka.Nie ma smaczniejszego miesa niz HH lub AN no chyba ze sobie ktos moze pozwolic na Wagyu. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
jack87 36 Napisano Sierpień 7, 2016 Zaawansowany 36 287 Bardzo dobry wybór kolego HH , bardzo spokojne zwierzęta i sa bardzo mało wymagające co do żywienia a dają jenda z najlepszych wołowiny na steki takze życzę powodzianie i zeby się dobrze chowały Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
tymtus 42 Napisano Sierpień 8, 2016 Zaawansowany 42 972 @startom Dziękuje Nad Angusami też myślałem, ale do HH skłoniło mni to, że w okolicy jest duża hodowla, a Angusy są najbliżej chyba gdzieś w zachodniopomorskim, i ot dlaczego HH @jack87 Dziękuje bardzo Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
extrabyk 5593 Napisano Sierpień 8, 2016 Zaawansowany 5593 8394 Jak ktoś w Polsce chce zarabiać na 100% rasowej wołowinie sprzedawanej do skupu to życzę powodzenia... Limuze to taki bydlęcy brojler czyli jest to wołowina dla motłochu do supermarketów...czyli ma byś szybko i w miarę tanio. Żadna normalna restauracja nie kupi Limuze nawet na gulasz ! Hereford to najlepsza rasa na burgery właśnie dzięki otłuszczeniu. Oczywiście steki też wychodzą z niego dobre ale na steki to najlepszy jest Angus czerwony i czarny oraz rasy ekstensywne jak Higland. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i otłuszczona wołowina jest smaczna i soczysta. Jeśli ktoś chce w Polsce coś zarobić na wołowinie do skupu to tylko i wyłącznie na mieszańcach kupowanych od "mleczarzy" bo utrzymywanie stada podstawowego czyli mamek i buhaja z młodzieżą w różnym wieku ma sens tylko gdy ma się jakiś zbyt poza skupami za normalną cenę. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
BartoszPuchaczewski 17 Napisano Sierpień 9, 2016 Zaawansowany 17 255 co ty pier**lisz nie każdy lubi łuj w mięsie a limuzę wcale nie jest bojlerem ma bardzo dobrom i cenioną wołowinę a tłustom wołowinę z angusa i hereforda preferują opaśli Anglicy i amerykanie natomiast Niemcy Francuzi Włosi czy Chorwaci wolom chude mięso z limuzę Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Yoda 535 Napisano Sierpień 9, 2016 Zaawansowany 535 1530 Burgerownie i steakhouse-y kupią tylko angusa i herefoda i tutaj jest miejsce na to aby w ramach MOL-a sprzedawać mięso bezpośrednio. Limousine jest dobry ale dla pośrednika który chłopu zapłaci 50gr/kg więcej a sam opchnie to dużo drożej za granice. Udostępnij ten komentarz Link do komentarza
Rekomendowane komentarze
Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się