Jałówki cielne Hereford
 

Jałówki cielne Hereford

  • 6156 wyświetleń

Nabytek sprzed 9 dni. Z pozdrowieniami dla forumowiczów, którzy mieli mnie za bajkopisarza :)



Informacje o zdjęciu Jałówki cielne Hereford




Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • tymtus
  • 42 972

Tak tylko 8, hereforda wybrałem ze względu na możliwość ekstensywnego chowu i łatwości "obsługi", płaciłem po 7500zł/sztuka.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • extrabyk
  • 5593 8394

Limuze jest w Polsce przereklamowany a tak na prawdę daje słabe mięso, wymaga dużo zachodu i dużo lepszej paszy niż Hereford. Do tego dochodzą, że tak powiem problemy wychowawcze z Limuze a Herefordy pokorne jak owieczki nie mówiąc o tym, że zjedzą wszystko i można je trzymać w naprawdę ciężkich warunkach w porównaniu do Limuze.

Tak więc gratuluję koledze Tymtus wyboru i życzę powodzenia !

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Andr3w
  • 49 374

Drogo w cholerę. @Extrabyk Rozumiem że miałeś mamki LM i Hereforda skoro takie daleko idące wnioski wysuwasz? Ile sztuk i w jakim systemie jeżeli można wiedziec?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • BartoszPuchaczewski
  • 17 255

limuzę daje bardzo dobrom i chudą wołowinę jest o wiele droższa nisz hereford a zachowanie nie jest takie złe

zależy od wychowania nie potrzebuje dobrej paszy i może byci cały rok na dworze i wcale nie jest przereklamowana limuze nie jest otępiały jak hereford dzięki czemu nie daje się zjeść np wilkom

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • tymtus
  • 42 972

@Extrabyk Zgadzam się z Tobą w 100%. W Polsce każdy napiera na LM, niby czemu ma być bardziej opłacalny? Bo wybija się o 5% lepiej? Koszty ponoszone przy chowie LM, a Herefordach są różnie, poza tym każdy powinien dostosować bydło do swojego gospodarstwa. Jeżeli chodzi o cenę, to taka jest, i co zrobić, płakać nie będę, a co do cielności to są w 6-8 miesiącu.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Andr3w
  • 49 374

Tymtus to powiedz mi po ile sprzedasz byki 800 kg 100% Hereford a 100% LM  ?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • mimi007
  • 131 752

mam strasznym sentyment do herefordow, mam jedną jalowke tej rasy i jest ona potulna jak baranek, gdyby nie gabaryty ludzie kupowali by te rasę jako zwierzątko domowe :D

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • BartoszPuchaczewski
  • 17 255

wołowina z hereforda jest przerośnięta tłuszczem i ma dużo łoju opas bardzo szybko się otłuszcza

wołowina z limuzę jest chuda i delikatna opas nie otłuszcza się przez co uzyskuje się lepszą cenę żywca jak i po uboju 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Pawel156
  • 31 543

Cena wysoka bo pewnie mają papiery na pochodzenie. Mam w stadzie 2 pierwiastki 100% HH i faktycznie to spokojne bydło i nie wybrzydzają w paszy. LM to bydło z temperamentem. Już od kilku hodowców słyszałem, że zrezygnowali z hodowli LM właśnie przez i charakter. Krową hereford są opiekuncze ale można im bez problemu zabrać cielaka np. do dekornizacji . A mówią, że LM może w takiej sytuacji człowieka poturbować.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Yoda
  • 535 1530

Tymtus to powiedz mi po ile sprzedasz byki 800 kg 100% Hereford a 100% LM  ?

HH po 7,5+vat a LM po 8,5+vat czyli hereford 800zł taniej ale o ile taniej go do 800 kg wykarmisz, nie mówiąc już o kosztach karmienia mamek jednych i drugich przez rok:)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • ryzakk1
  • 29 198

jałówki hereford wcześniej można zacielac. ciela się same i nawet w śniegu. a cielakowi nic nie jest. są spokojniejsze niz lm. i jak dla mnie ładniejsze

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • tymtus
  • 42 972

@Andr3w na HH mam skup lepszy niż na LM, ale to już moja w tym głowa, ale nawet jeśli, to znam normalny skup bydła co płaci za wszystko tam samo, nie waże czy HF, LM czy HH, dostajesz za mięso a nie za rase ;)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • BartoszPuchaczewski
  • 17 255

@Andr3w na HH mam skup lepszy niż na LM, ale to już moja w tym głowa, ale nawet jeśli, to znam normalny skup bydła co płaci za wszystko tam samo, nie waże czy HF, LM czy HH, dostajesz za mięso a nie za rase ;)

wołowina z hf do pięt nie dorasta wołowinie z limuzę w moim rejonie za hf dostajesz po 6 zł a lm nawet 9 zł/kg

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • tymtus
  • 42 972

@BartoszPuchaczewski wiem, że jakościowo to dwa inne światy, ale u mnie dotaje pieniądze za mięso, liczy się mięsność i wybicie, a co mnie reszta obchodzi? Niestety większość skupów bydła ogląda każdą sztuke z góry i z dołu po pięć razy, do mnie przyjeżdża tir i zabiera wszystko co ma jaja ;)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Andr3w
  • 49 374

HH po 7,5+vat a LM po 8,5+vat czyli hereford 800zł taniej ale o ile taniej go do 800 kg wykarmisz, nie mówiąc już o kosztach karmienia mamek jednych i drugich przez rok :)

Czyli nie sprzedawałeś ;) Jak będziesz miał partie kilkanascie sztuk, daj mi znac dam Ci namiar na goscia ktory za 100% LM Ostatnio płacił 10 zł brutto. I już uprzedzam polaczków cebulaczków, waga ogólna pewna.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Yoda
  • 535 1530

Ale ja LM mieć już nie będę, powoli pozbywam się ostatnich krów po LM i wstawiam herefordy:)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • startom
  • 139 708

Gratuluje zakupu.Niech sie dobrze chowaja i rozwijaja.Sam podobnie myslalem i dlatego zdecydowalem sie na Angusa Czerwonego z uwagi na mozliwosc ekstensywnej hodowli i jego naturalna bezroznosc.Dla wyznawcow LM proponuje sprubowac steka z Hereforda lub Angusa i LM-a. Nie ma nawet co porownywac,LM to przemyslowka.Nie ma smaczniejszego miesa niz HH lub AN no chyba ze sobie ktos moze pozwolic na Wagyu.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • jack87
  • 36 287

Bardzo dobry wybór kolego HH , bardzo spokojne zwierzęta i sa bardzo mało wymagające co do żywienia a dają jenda z najlepszych wołowiny na steki takze życzę powodzianie i zeby się dobrze chowały ;)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • tymtus
  • 42 972

@startom Dziękuje :) Nad Angusami też myślałem, ale do HH skłoniło mni to, że w okolicy jest duża hodowla, a Angusy są najbliżej chyba gdzieś w zachodniopomorskim, i ot dlaczego HH ;)
@jack87 Dziękuje bardzo :)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • extrabyk
  • 5593 8394

Jak ktoś w Polsce chce zarabiać na 100% rasowej wołowinie sprzedawanej do skupu to życzę powodzenia... Limuze to taki bydlęcy brojler czyli jest to wołowina dla motłochu do supermarketów...czyli ma byś szybko i w miarę tanio. Żadna normalna restauracja nie kupi Limuze nawet na gulasz !

Hereford to najlepsza rasa na burgery właśnie dzięki otłuszczeniu. Oczywiście steki też wychodzą z niego dobre ale na steki to najlepszy jest Angus czerwony i czarny oraz rasy ekstensywne jak Higland.

Tłuszcz jest nośnikiem smaku i otłuszczona wołowina jest smaczna i soczysta.

Jeśli ktoś chce w Polsce coś zarobić na wołowinie do skupu to tylko i wyłącznie na mieszańcach kupowanych od "mleczarzy" bo utrzymywanie stada podstawowego czyli mamek i buhaja z młodzieżą w różnym wieku ma sens tylko gdy ma się jakiś zbyt poza skupami za normalną cenę.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • BartoszPuchaczewski
  • 17 255

co ty pier**lisz nie każdy lubi łuj w mięsie a limuzę wcale nie jest bojlerem ma bardzo dobrom i cenioną wołowinę  

a tłustom wołowinę z angusa i hereforda preferują opaśli Anglicy i amerykanie natomiast Niemcy Francuzi Włosi

czy Chorwaci wolom chude mięso z limuzę

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Yoda
  • 535 1530

Burgerownie i steakhouse-y kupią tylko angusa i herefoda i tutaj jest miejsce na to aby w ramach MOL-a sprzedawać mięso bezpośrednio. Limousine jest dobry ale dla pośrednika który chłopu zapłaci 50gr/kg więcej a sam opchnie to dużo drożej za granice.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj