Skocz do zawartości

Byk



Byk RW zaczyna nabierać masy:)

  • Like 2

Rekomendowane komentarze

panowie wszystko się zgadza, tylko kto sprzeda mięsne ciele za grosze. Każdy trzyma do określonej wagi aby troche grosza zarobić. A cielęta hf są produktem ubocznym mleczarzy i czasami idzie kupić za pare złotych.Kilka sztuk już w życiu sprzedałem i myśle, że większość potwierdzi "hf musi rosnąć 2 lata" jeden zrobi 900kg a drugi 750kg taka loteria. Mieszańce MM też mam i w wieku 1.5roku się sprzedaje bo dalszy opas mija się z celem. A pochwale się jeszcze "najlepszym" zakupem życia był to cielak jerseyxhf cena 100zł tanio to kupiłem :lol: . Miał być na mięso dla siebie, ale jakoś tak wyszło że stał dwa lata wpierniczał za dwóch (650kg)i kupka gnoju mi została :D. Ale co tam raz się żyje :lol:  

Byk i buhaj to to samiec bydła, lecz buhaj jest przeznaczony do rozpłodu. Dodatkowo buhaje nie sa hodowane w celach opasowych lecz jako reproduktor. Często i gesto żyja kilka lat :) I o to cala filozofia ;) Nigdy niezgodze sie z tym, że bydło Hf to rasa małego kalibru. A jak nie wierzycie to poczytajcie sobie o wielkosci BUHAJÓW poszczególnych ras i sami sie przekonacie. I nie jestem żadnym orłem wiedzy, to a same podstawy. Wystarczy troche poczytac i już wiadomo co i jak -_-

Koledzy a gdzie ja powiedziałem ze Hf należy chowac kilka lat? Po drugie gdzie powiedziałem, że Hf  jest dobry do opasu? jakoś sobie tego nie przypominam:) Ja powiedziałem, że rasa Hf jest rasa duzego kalibru i taka wage jak powiedzialem osiagaja BUHAJE ROZPŁODOWE a nie opsane do wieku dwoch lat, ale rownież nie mozna powiedziec ze byki hf opasene do wieku powyzej dwoch lat  nie osiagaja  ponad tone wagi  ;) Wszytko zalezy od danej sztuki i żywienia. Swierdzam, że kłania sie czytanie ze zrozumieniem :blink: . Spytajcie sie jakiegoś weta czy zootechnika do jakiego kalibru należy rasa Hf a do jakiego np. Hereford. DLA ZROZUMIENIA DLA NIEKUMATYCH JA MOWIE O TYM JAKI JEST KALIBER  A NIE MIĘSNOŚĆ WYBICIE CZY TEMPO WZROSTU. To tyle w tym temacie. :rolleyes:

Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem to częsta przypadłość na tej stronie. Ostatnio w temacie o cenach trzody chlewnej, dyskusja skierowała się w stronę smaku mięsa w zależności od sposobu odżywiania i kilku gości (w tym ja) napisało, że najlepsze mięso ze świni żywionej po staremu, czyli śruta bez koncentratu, ziemniaki itd., przy czym nikt nie napisał, że żywi w ten sposób świnie hodowane na sprzedaż i że może to być w dzisiejszych czasach opłacalne, ale kilku użytkowników oczywiście dopowiedziało sobie, że tak właśnie było i zaczęły się ironiczne komentarze, typu "trzymacie na kartoflach i dziwicie się, że wam się nie opłaca".Bo przecież lepiej coś sobie dopowiedzieć niż przeczytać drugi raz i zrozumieć. Nieraz człowiek próbuje z takimi użytkownikami dyskutować i im wytłumaczyć to co było wcześniej napisane, ale ile można. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v