Skocz do zawartości

Pszenica ozima Acteur

Powoli się kłosi :)

Bonitacja gleby: IIIb/IVa
Data siewu: 24.09.11
Przedplon : pszenica ozima
Przedsiewnie: 200kg/ha polifoski 4
Wiosna:
15.03 - 250kg/ha saletry 34N
12.04 - zabieg herbicydowy lintur(123g/ha)+isoguard 300 SC ( 2,3l/ha)
18.04 - 200kg/ha saletry 34N
25.04 - skracanie ccc,odżywka mikro i tilt turbo
09.05 - 0,4l/ha etefonu +mocznik dolistnie 5kg/ha
22.05 - 80kg/ha saletry 34N
24.05 - artea 330 ec w dawce 0,5l/ha



Informacje o zdjęciu Pszenica ozima Acteur


Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • Mathieu92
  • 113 3236

Nawożenie niby dobre, ochrona również, mam wrażenie że te kłosy są jakieś chude ... 8t/ha to chyba za dużo, mrozy jej za bardzo dokuczyły :mellow:

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Nowicjusz
  • grzes12545
  • 0 14

niewiecie przypadkiem jaki może byc powód przysychania końców liści na zdjęciu bo u mnie jest to samo ?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Mathieu92
  • 113 3236

1,3ha :mellow:

 

Grzesiu mi te końcówki zaczęły schnąć po zabiegu fungicydowym Arteą. Nie wiem co było nie tak, może za sucho? Może niskie temperatury?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Mathieu92
  • 113 3236

Niewykluczone, choć ja bym bardziej obstawiaj wszechobecną w tym roku skrzypionkę, było jej troszkę ale zadecydowałem że ten zabieg nie ma uzasadnienia ekonomicznego - próg szkodliwości nie został osiągnięty :)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Huberto89
  • 34 686

Właśnie mi też końcówki zaczęły podsychać po zabiegach na grzyba ale po deszczu wszystko wracało do normy.smile.png

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bialy2005
  • 219 9527

u mniie to samo było w tonacji fotki wczesnij wrzucałem i tez po fungicydzie falcon. w mewie było oki.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bobytempelton
  • 160 2481

Mój acteur dostał trochę więcej jak połowę twojej dawki saletry, troche odżywek i wg. mnie mam lepsze kłosy, tyle że wymarzła trochę i jest rzadka i pole to 1-2 klasa. Wstawie jej zdjęcie jak wpieprzja ją mszyce :huh:

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Mathieu92
  • 113 3236

A dawałeś siarkę? Ja nic ... Może to też mały problem jest z pobieraniem azotu, na przyszły rok planuje na pierwszą dawkę saletrosan.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bobytempelton
  • 160 2481

Tzn. pryskałem gotowanym roztworem wapna i siarki od sadowników, to środek silnie grzybobójczy, a że siarka pomaga w przyswajaniu azotu nie miałem pojęcia. Poprostu miałem pod ręka ten roztwór i dolałem na grzyba.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • gleboryjca
  • deer
  • 176 2184

@bobytempelton - ten roztwór wapna i siarki to ciecz kalifornijska ?

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bobytempelton
  • 160 2481

Nie mam pojęcia, sadownicy w niedalekim sandomierzu i okolicach pryskają tym sady co kilka dni, oni to sami sobie robią, gotują itd. a że tanie i dobre odkupuje od ich.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bodzio111
  • 6 244

Dopiero się kłosi to kłosy chude ,jak naleje ziarna to dopiero będzie można mówic jaki kłos. Jaki plon uzyskałeś??

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.