Skocz do zawartości

michalg80

Wyrównywanie ziemi na łące

Co widzimy na zdjęciu Farmtrac 675 DT ze spychem?

Ciągnik Farmtrac 675 DT pracuje na polu podczas wyrównywania terenu. Model ten, wyposażony w silnik o mocy 75 KM, jest napędzany jednostką marki Perkins, zapewniającą efektywność i niezawodność w różnych warunkach. Dzięki mechanicznej skrzyni biegów 12/12, operator może precyzyjnie dostosować prędkość do wykonywanej pracy, co jest istotne podczas operacji wymagających dokładności, takich jak wyrównywanie. Farmtrac 675 DT, dzięki swoim parametrom technicznym, doskonale współpracuje w kontekście rolniczym, umożliwiając efektywne wykorzystanie dodatkowych narzędzi rolniczych.

Rekomendowane komentarze

tak tylko ile farmtrac spali a ile proxima tez trzeba wziąc pod uwage

Byłem zwolennikiem farmtracka i nadal troche jestem ale zastanawia mnie jedno, dlaczego ta tak dużo paląca proxima i oszczędny perkins spala dokłądnie tyle samo paliwa na hektar zoranego pola, wystarczy poczytać tematy popytać ludzi i każdy potwierdza że mało pali bo 10l/hektar, i niej wazne z jakim pługiem czy 4x30 czy 4x35, proxima ma dłuższe motogodziny i jak by ktoś zmierzył spalanie na godzine zegarową to prawdopodobnie niewielka różnica w spalaniu by wyszła ;)

No ale ciągnikiem się wykonuje różne prace a nie tylko orke a w lżejszych pracach spalanie będzie prawie 1/3 mniejsze w Farmtracu

Poczytaj sobie w tematach o zetorze, np. 9641 10godz pracowała w ładowaczu ubyło 40l, czy inne przykłady gdzie pracuje w lekkich pracach w turze na niskich obr to mtg trwa i ponad 1,5 godz, niech nawet ten 1 l więcej spali proxima ale nie więcej, popytałem też innych urzytkowników farmtracka i też jak dostanie po garkach to i 12 l/godz zegarową wciągnie

Jesli ktoś nie ma ciężkiej nogi, to proxima niewiele więcej spali od farmtracka. w Farmtracku jedynie co to silnik jest możliwy, reszta czyli np. udźwig podnośnika jest mizerny.

Chcesz porównywać spalanie w ten sposób że Zetorem będziesz jezdził na pół gazu a Farmtrackiem będziesz cisnoł do spodu, więc ci odrazu odpowiem że w ten sposób to Zetor jest najoszczędniejszym ciągnikiem na świecie, mi chodziło raczej o takie porównanie np w koszeniu trawy na takich samych obrotach i jestem pewien że Farmtrac wygra w mniejszym spalaniu, a i żeby nie było nie jestem jakimś zwolennikiem Farmtraca.

Ferdek nie filozofuj, ta teoria ze oszczedniejszy jest zetor od perkinsa to raczej błedna jest :)

Nie napisałem że jest oszczędniejszy zetor od perkinsa ale że spalanie może być porównywalne albo niewiele w granicach 1 l większe w zetorze, przepytałem wielu ludzi i co do tematu spalania zetora i większych perkinsów to w pracy takiej jak ta jest jednakowe, fakt że jak ma lekko to perkins jest oszczędniejszy ale w pługu czy kosiarce (na womie nieźle dostaje) też lubi sobie spalić, porównie do 5211 nie jest na miejscu, bo wiem że farmtrac 70 (jest u nas w okolicy) z 4x30 spala 7 - 8 l/godz więc więcej jak perkins, przecież kolega michałkow napisał że jeździł na 1700 obr,

gdyby zetory tak chlały to najwięksi sknerzy i chytrusy nie jeździli by u mnie po wsi 7211, a coś w tym jest że najbardziej skąpi chłopi mają u nas zetory (no może tak oszczędzaja na paliwo do ciągników) :lol:

Zacznijmy od tego na jakim biegu robisz zetorem? Czy głęboko orzesz? Wiec co do mf 255 to fakt w zgrabiarce transporcie lekkim itd to 2,5 średnio na godzine zegarową wychodzi, ale kiedyś jak zmierzyłem w 2x30 i dusiłem do deski tak że spadał z obrotów to niecałe 6 l spalił i myśle ze wiecej ten ciągnik nie jest w stanie spalić, a tak rotacyjna normalna orka itd około 3,5 - 4,5 l, hektar poniżej 10l/hektra zaoram ale to 3x30 i nei za głęboko ale 2x30 jak pracowałem schodziło conajmniej 13 l/hektar,