Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciapek w idealnym stanie technicznym chodzi na powietrze dosłownie i w przenośni wiem to po tym jak zrobiłem głowicę i pompe paliwową i zmieniłem wtryski, niewiele z baku ubywa, a jak mi zaniemógł mf 255 robiłem poorywki 3x30 (zajechałem rozdzielacz) ale w tym pługu super sobie radziła (orka na 5 - 7 cm) ale nigdy nie mierzyłem spalania c330 pali nic i nic nie zrobi od tyle a czasu zahai że szok, wole mf latać w podorywce 13km/ha na 2ce niż wlec się ciaperem 7km/ha na 4ce, ale podejżewam że na hektar to moze i ciapek mniej by spalił bo po 4 godz podorywki naprawde niewieel z baku ubyło?

Opublikowano

Panowie według producenta:

Jednostkowe zużycie paliwa przy mocy znamionowej - 190 G/KMh

Zużycie paliwa na 1 ha orki średniej 10-12 kG oleju napedowego

Zużycie paliwa w transporcie - ładunek 3 t 20-24 kG/100km

Tak podają w książce na kG a nie na litry, ale to nie wielka różnica.Przy wysłużonej pompie wtryskowej i wtryskach to wszystko sie zwiększa i to dużo.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

190g/KMh to 256 g/kWh. to raczej dużo. Mtz ma 224 g a Fendt czy nowoczesny Perkins zajdzie poniżej 200. Ciapek mało pali bo ma mało koni, ale czy w orce spali na godzinę połowę tego co c 360?

Opublikowano
190g/KMh to 256 g/kWh. to raczej dużo. Mtz ma 224 g a Fendt czy nowoczesny Perkins zajdzie poniżej 200. Ciapek mało pali bo ma mało koni, ale czy w orce spali na godzinę połowę tego co c 360?

To 256g/kmh ma każda proxima to co będzie paliła dokłądnie 2 razy tyle co ciaper?> a tak wogule to ciaper ma chyba 279 zużycie paliwa, no ale jest wolnoobrotowy i może stać na wolnych obr i kałatać wałem 350- 400 obr na min a każdy inny musi mieć te 800obr, a mierzył ktoś jakie spalanie na chektar orki wychodzi ciapkiem?

Opublikowano

mieliście kiedyś taki problem przed regeneracją jak zalałem pełny zbiornik to w orce około 5,6 godzin pojeżdziłem nawet jak było dosyć cięszko teraz jak była ta ładna pogoda to pojechałem orać to nalałem prawie pełno i porałem może 3 godziny fakt że nieszło za lekko ale wydaje mi się że sporo za dużo pali dodam że pompa jest po generalnym remoncie . nawet widać rużnice w spalaniu jak praktycznie pyrka na wolnych obrotach przy sprzątaniu drzewa kiedyś zalałem 5 litrów i pyrkał cały dzien i mało co z tego spalił a teraz trzeba pilnować żeby nie brakło. co może być tego przyczyną pompiasz mugł coś spaprać ,wtryski były też wożone do ustawiania .nie wiem czy ją wykręcac i dać mu ją niech ją jeszcze raz sprawdzi .

Opublikowano

pompiarz ustawił większą dawkę,samemu możesz ją zmniejszyć,masz śrubę na zewnątrz z otworkiem pod plombę lecz nie te dwie do ustawiania obrotów(już nie pamiętam czy ją wkręcić czy wykręcić).

Opublikowano

Skoro przed naprawą pompy mniej palił, a po naprawie pali dużo to napewno coś jest nie tak z ta pompą, mógł się pomylić w ustawienu dawek.

U mnie pali 3,5 - 4 litry na motogodzine jak mam taki kawałek 2 ha i zajmuje mi to prawie 7 godzin zegarowych i gdzieś 8,5 mth to spali gdzieś z 30 litrów

Opublikowano

Ja jak orze pokładanke lub średnią orke pługami 3 skibowymi Grudziąckimi to czuć że z baku ubywa ale i czuć że w polu ubywa :lol: :D Całego baku jeszcze nigdy za dzień nie spaliłem , a orałem od rana do wieczora,oczywiście z przerwami na obiad itd

Opublikowano

Wykrec pompe i oddaj jeszcze raz temu gosciowi niech ja sprawdzi dobrze ja mialem taki przypadek ale to pompa byla padnieta juz, oddalem ja do regeneracji i bylo dobrze juz.

Opublikowano

ja zaorałem ok 2 2,5 h wywiozłem na 0,25 h gnoju i go przyorałem i może nie cały dzień porobił przy sprzątaniu drzewa za domem i z 60 litrów mało co zostało

Opublikowano
....co może być tego przyczyną pompiasz mugł coś spaprać ,wtryski były też wożone do ustawiania .nie wiem czy ją wykręcac i dać mu ją niech ją jeszcze raz sprawdzi .

zapytaj tego co robił pompę i wtryski jakie końcówki wtrysków wstawił.

Od deta są identyczne jak od ciapka i pasują idealnie a spalanie na nich jest ponad dwukrotnie większe.

Opublikowano

jeżeli się ni mylę to dawkę paliwa ustawia się na tych ząbkach przy pompie mi na jesieni spalił prawie 7 litrów na mh około 1godz zegarowej ale mam ziemie ciężkie i pod górę szedł z dwoma skibami na dwóch kołach w ciężkiej robocie 30-ki palą jak smok i roboty za bardzo nie widać

Opublikowano

Sama dawka nigdy nie zwiększy mocy silnika. Żeby był mocniejszy musiałoby dostawać się więcej powietrza do komór spalania i masę innych czynników. Przy zwiększeniu dawki co najwyżej będzie miał trochę lepszego buta i kopcił na czarno. Miałem rozkręconą dawkę i różnicy w mocy nie było oprócz czarnego dymu i oczywiście większego spalania.

Opublikowano (edytowane)

Jak dam raptownie gazu to kopci bardziej niż przed remontem a podczas pracy nie zwróciłem na to uwagi ,muszę jeszcze założyć linke od obrotomierza bo wydaje mi sie że ma za wysokie obroty na pełnym gazie ale może mi się to tylko wydawać, powinien dochodzić do 2400 ja się myle to mnie poprawcie

Edytowane przez milanreal1
orty
Opublikowano

Ja mam 2 C-330 obie są praktycznie po remoncie jedna c-330 ma orginalne wtryski WZM Warszawskie a druga BOSHA DNOSD 299 podchodzą idealnie jak orginały tylko mają idny wtrysk paliwa podaja też mgiełke tylko taka inna i przez to ciągnmik bardzo mało kopci praktycznie chodzi jak perkins , noi jest troche silniejszy , lepiej się zbiera.