Witam, noszę się z zamiarem przeróbki tuczarni ściołowej na pełen ruszt. Prace najprawdopodobniej zlece jakiejś firmie budowlanej, bo ciężko znaleźć kogoś chętnego do pracy. Czy do wykonania takiego remontu powinienem wykonać projekt i załatwić pozwolenie? Kanały chcę zrobić głębokie na ok 2m. Może Ktoś polecić jakieś firmy z Pomorskiego lub okolic które mają w tym jakieś doświadczenie?
Czesc, jakie opony mozecie mi polecic do 1614? Aktualnie mam diagonalne 18.4 r34 na tyle i 14. 9 r24 na przodzie. Po asfalcie jezdze sporadycznie. Mysle raczej o jakich z nizszej półki cenowej, Cultor, Petlas itp.
Janek, w projekcie rozporządzenia jest zapis, że rekompensata ma przysługiwać rolnikowi, który sprzedał tuczniki o numerze kolczyka odpowiadający jego numerowi stada, więc cykl otwarty został tym zapisem wykluczony.
http://spptch.pl/mlekoswinie.pdf
No właśnie bierze znajomy i uniego mięasność jest ok. Przyrosty ma o wiele niższe ok 850g/dobe, chociaż pasze robi na tym samym premiksie. Niestety cięzko okreśiić u niego skład zbóż w śrucie, bo na tucz daje jak leci.
Warchlaki kupuje od jednego sprawdzonego dostawcy w wadze ok 20-25kg. Tucz trwa mniej więcej 90-95 dni do wagi ok 120kg czyli przyrosty są powyżej 1000g/dobę. Zużycie paszy to średnio 2,5-2,6kg.
mięsność ok 55% i to niezależnie od wagi sprzedażowej, bo np przy wadze poubojowej 110 tucznik ma 56% a przy 90 - np 52%. Stawiam na za szybkie tempo wzrostu, więc chyba muszę zmniejszyć energię w pierwszym okresie tuczu, chociaż teraz według obliczeń wynosi 13,1MJ/kg co nie jest jakąś olbrzymią wartością.
Panowie, czy przyrosty dzienne na poziomie 1100g/dobe w tuczu 25-70kg to nie za szybko przy mięsnej rasie? Mam kłopot właśnie z mięsnością i już nie wiem w czym szukać przyczyny.