@Sadek Bo był pod ręką -, często dodaje,chociaż jałowiec robi ,,robotę'' @robi57362 Też się zbierałem z miesiąc -trochę roboty z tym jest, ale smak i cena to wynagradza. Po niedzieli jeszcze muszę zrobić ,,białą kiełbasę'' i kaszankę . 💪
Tym razem prosty -, 10 kg. wieprzowa 2 , 10 kg. łopatka, sól- pieprz -pieprz ziołowy -peklosól -czosnek granulowany. Zmielone dodane 1,5litra wody wyrobione i na 24 godziny w chłodnym postało. Wędzone 4 godziny-, dąb,olcha,jałowiec. Parzona chociaż nie potrzebnie.
Słyszałem o siewach późną jesienią , sam chciałem zasiać kawałek na próbę ale później by mi równo z innymi działkami nie dojrzała do zbioru. Jak już to bym proponował zasiać przed samymi mrozkami,chociaż już nie powinna powschodzić przed zimą.
Też sieje facelię kilka lat i z tym PH. 6 to nie do końca prawda ,urośnie i na 4,5 ph. koszę z pnia -,brak pokosówki ale chłopaki co tną na pokos narzekają że jak zmoknie na pokosie to lubi wyrosnąć.
Nie ma tu dopłaty do miododajnych -jest do pastewnych, coś ok. 450 zł-posiane bardziej dla pszczół a kosić wątpię czy się opłaci nasiona kupione po 7 zł.