Skocz do zawartości

Jaki pług kupić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam, może ktoś poleci jakiś pług, dotychczas orki robiłem kvernelandem 4 skibowym obrotowym. (pług ma około 20 lat) po wymianie ciągnika i zaoraniu około 20Ha pękła Obrotnica, orki skończyłem na pospawanej. Na nowy pług moge wydać około 70Tys.

Ciągnik New Holland T7 200    Ziemie 3 / 4   72 Ha

Mam jeszcze jedno pytanie pług którym robiłem orki jest resorowany i przy suchej ziemi tak jak tego roku nie chciał wchodzić jakiś rady ?

PS. regulacja i dociążanie ciągnikiem na hydraulice  nic nie dawało, lemiesze i czuby nowe.

Edytowane przez Atrix
Opublikowano

Resor do zaglebienia raczej nic nie ma. Jak masz kamienie to bez resora sie zamordujesz orajac. Jak plug do 70 tys to bierz nowego kvelanda. Chyba najlepsza opcja. Akurat tej marki sa chyba najlepsze plugi w stosunku jakosci do ceny. Do takiego konia poszukaj cos 5 skibowego obrotowego. Wszystko zalezy jakie masz ziemie. Nie pchaj sie w polskie typu agromasz unia. Chociaz jak bys jakiegos ibisa w dobrej cenie znalazl to moze. Musisz pojezdzic po delerach i sie popytac. Takie moje rady.

Opublikowano (edytowane)

Myślałem nad kupnem nowego 5 skibowego Pługa KUHN z zabezpieczeniem Hydraulicznym u mnie w miejscowości dealer ma 5 za 74 Tys., kamieni nie brakuje ;)

Edytowane przez Atrix
Opublikowano

a ja poszedl bym jak sam powiedziales w marke Kuhn mysle ze super inwestycja lub jescze pomyslal nad öwerum ale co do ceny nie bende sie wypowiadal bo niemam pojecia ile kosztuja

Opublikowano

Jak ma sie taki budzet to jak pisalem wyzej kvelrand fajna opcja. Nad kuhnem nie mam wypracowanej opini, poniewaz nie spotkale sie z tymi plugami jednak w miare wygladaja i nie wiem czy czesci nie sa drogie. To samo z zabezpieczeniem hydraulicznym nie mam wypracowanej opini. Resor to jednak resor i nic go nie zastapi. Na kamienie idealny. A to ze sie zaglebiac nie chce w susze na resorze to jedna bujda. Mam plug na resorze 4 obrotowa i spokojnie w susze sie zaglebia na zadana wysokosc. Czasem sie przedni tak wygina jak w pol bylby zlozony. Nie pchalbym sie w te zabezpieczenia tylko zwykly resor i po probremie. Co do tego czy scinacze czy przedpluzki. To obtuje za przedpuzkami(lepiej kryje i ladniej pole wyglada).Tylko jak masz kupowac te przedpluzki to popros z odkladniami kukurydzianymi. Maja dluzsze odkladnie, ladniej kryja. U mnie byl problem bo sie plug sloma zapychal ale wystarczylo przesunac do tylu przedlpuzek i od razu lepiej idzie. Kuhn tez pozadna marka, ale mysle ze nie oplaca sie potem za czesci i eksploatacje przeplacac.

Opublikowano

Posiadamy Kuhna multimaster 122 od 6 lat z zabezpieczeniem hydraulicznym. pług jak najbardziej do polecenia zabezpieczenie bajka. Ewentualnie popatrz na kuhna Varimaster 123 będzie droższy ale zmiana szerokości orki to już bajka

Opublikowano

Ewentualnie popatrz na kuhna Varimaster 123 będzie droższy ale zmiana szerokości orki to już bajka

Właśnie taki mam zamiar kupić 2m 50cm weźmie max. nie to co obecny kverneland 1m 30 cm

Opublikowano

Ten pług mogą określić trzy słowa: szału nie ma.

Pług był nowością w 2015 roku. Większość elementów powstała w Polsce, zaś korpusy są zagraniczne i o dziwo właśnie przez nie orka nie wygląda najlepiej - po prostu każda skiba jest widoczna z odległości 100m. Rama wykonana jest z profili 120x120x8 mm (dla wersji 3+) lub 140x140x10 mm (4+). Belka zaczepowa kat. II, siłownik pamięci, odkładnice półśrubowe, listwa zgarniająca, koło podporowe pneumatyczne oraz tarczowy krój zębaty jest w standardzie. Prześwit pod ramą duży (82 cm), tak samo jak odległość miedzy korpusami (102 cm). Regulacja szerokości roboczej 30-50 cm.

Opublikowano (edytowane)

a co koledzy zaproponują na 40h do 20-30 tys, wiadomo że będzie to jakaś używka. Czy na taki areał opłaca się zabezpieczenie non-stop?. Aktualnie w sezonie zerwę 2-3 śruby maks. Mysłałem o KV ze względu na mozliwość założenia packomatu, ewentualnie jakiś Vogel&Noot bo widzę, że kverdki mocno się cenią, czasem nawet szroty... tu chyba panuje podobna sytuacja jak z siewnikami amazona... Zajeżdżam kiedyś na handlarza-rolnika i jak mówił był pewien, że kolejny frajer po lumpa amazona w cenie nowego przyjechał...

Edytowane przez grego
Opublikowano

No to też nie tak do końca, bo kupić jakiś nieznany pług z którym będą problemy z cześciami zamiennymi lub będą one drogie dobre też nie jest. Pozatym jeszcze możliwośc założenia packomatu, mało która marka to oferuje. Poza KV chyba tylko Overum. Pług do ciągnika 135Km więc te 2m musi brać. A co można w takich pługach sprawdzić, elementy robocze najczęściej są już nowe, a reszta?

Opublikowano

Jak nie wiesz co sprawdzić to nie kupuj, bo wcisną Ci najgorszy bubel, który ładnie wygląda i posiada odpowiedni znaczek firmowy nowy, ale nie spełnia fundamentalnej funkcji - nie orze i miesiącami będziesz go ustawiał a nie ustawisz, bo elementy robocze są od innego pługa.

Co do pacomatu masz rację, ale dziś produkują nawet polskie pługi z pacomatem. Tylko czasem mam wrażenie, że zakładają go po to, aby ukryć wady konstrukcyjne pługa. Pacomat tak naprawdę można założyć do 99% pługów, to w dzisiejszym XXI wieku nie problem.

Opublikowano

witam mam dylemat nad plugami jakie wybrac czy pottinger servo 25 na hydraulicznym zabiezpieczeniu z przedpłużkami czy kuhn 113 multi master tez z zabiezpieczeniem hydraulicznym??????prosze o pomoc