Skocz do zawartości

Oznaczenia Bizonów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przejrzałem tematy na forum i takiego jeszcze nie znalazłem. Chciałbym sie dowiedzieć co oznacza cyfra przy symbolu kombajnu a mianowicie 0, 1, 2, 3....9. Czy te same cyfry oznaczają to samo przy superach i rekordach czy czymś sie to różni? Już myślałem że może to jest oznaczenie "generacji" kombajnu ale gdzieś przeczytałem że Z058/5 to wersja mechaniczna a Z058/6 hydrostatyk? Jeśli będzie ktoś miał info na ten temat to mógłby się podzielić z innymi obecnymi na forum. pozdrawiam.

Opublikowano

cyfra za / oznacza wersję rozwojową danego typu maszyny i jest to spotykane we wszystkich rodzajach maszyn - a co oznacza konkretna cyferka tego nie umiem ci powiedzieć ale napewno @Przemek15 bedzie znał wyczerpujace inf na ten temat

Opublikowano

niekoniecznie krokiem w tył ponieważ różne wersje rozwojowe były często produkowane równoczesnie czy wodwrotnej kolejnosci - te cyfry oznaczaja kolejność innowacji jak wynika z prac biór konstrukcyjnyhc a z jakim skutkiem zmiany te wprowadzano do produkcji to juz inna para kaloszy

Opublikowano

z tym krokiem w tył to taki żarcik:) czyli mam rozumieć że ten bizon, z linku który podałem, ma więcej wspólnego z pierwszymi produkowanymi bizonami [chociaż ma już chłodnice chłodzoną w inny sposób=większy wentylator a to już chyba jakaś innowacja??? czyli wg mnie powinna być /2???] niż z tymi z końca produkcji np: http://www.agrofoto.pl/forum/Bizon-Rekord-...image26591.html , http://www.agrofoto.pl/forum/Bizon-Rekord-...image26596.html . Moje pytanie dotyczące oznaczeń jakie kryją sie pod kolejnymi cyframi jest dalej otwarte.

Opublikowano

Nie wiem jeszcze kiedy, ale na łamach Agromechaniki albo RPT objaśnię to wyczerpująco wraz ze zdjeciami maszyn i tabliczek. A jeśli chodzi o te Rekordy to Z058/1 był produkowany w latach 84(85)-99 i w stosunku do poprzednika, czyli Z058 różnił się napedem motowideł (na 98%) i napisami (100%). XChodzi o te duże białe napisy, które zastąpiono naklejkmi z czerwonymi napisami. Czemu nie było wersji /2, /3 itd. - to też jest dla mnie dziwne i na razie tego nie wiem. W latach produkcji Z058/1 powstała też wersja hydrostatyczna Z058/7 i później Z058/8 (też hydro ale dodatkowo z fabryczną klimą Konvekty). Czyli trzy wersje przez jakiś czas równolegle powstawały. Z058/5 i Z058/6 produkowano w latach 2000-04. Trudno powiedzieć czym się kierowali w oznaczeniach i czemu zminiali po takich a nie innych przeróbkach. Trudno by zmianę położenia dźwigni czy wymiaru śrubki przenosić na oznaczenie, ale faktycznie modyfikację z chłodzeniem (1996r.) mogli uwzględnić. W końcu dali i większą chłodnicę i większy kosz i zmienili napęd kosza. W niektórych przypadkach spalanie po tyej przeróbce spadło z 15 na 7 l/h. Warto też dodać wprowadzenie rewersu w 87r. Co ciekawe w Suprze to odnotowali, a w Rekordzie nie. Poza tym trzeba wiedzieć, że były czasem przejściówki, czyli np. Super Z056/3 z rewersem, a przecież dopiero Z056/5 miał rewers. A przede wszystkim byl duży bałagan w FMŻ i partactwo, więc wyjątki można często spotkać.

Opublikowano

Witam, dzięki za wyczerpującą odpowiedź, cieszę się że jest ktoś kto to wie:) Zainteresował mnie ten temat gdy przeglądałem ogłoszenia i spotykałem sie z różnymi oznaczeniami. W takim razie czekam na artykuł, który rozwieje wszystkie wątpliwości. Mam jeszcze jedno pytanie do rewersu, o co dokładnie chodzi tam chodzi? czy jest to napęd zwrotny w podajniku pochyłym między hederem a młocarnią czy coś w skrzyni? Bo mamy bizona Z056/3 rok budowy 1986, kolor: bordowy, kabina biała(choć nie wiem czy nie była dokładana bo nie mamy go od nowości), nr maszyny: 53 588 i nie wiem czego szukać? Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam.

Opublikowano

W Z056/3 z 86r. na pewno jeszcze nie było rewersu. Chodzi oczywiście o rewers (czy jak kto woli cofacz, napęd zwrotny) przenosnika pochyłego i hedera do usuwania zatorów. W sumie można skojarzyć z biegiem wstecznym w skrzyni biegów albo rewersorem w ciągniku, ale potocznie sie mówi po prostu rewers na to co wyżej napisałem. W Suprach i Rekordach jest to siłownik hydrauliczny, którego tłoczysko jest połączone z zapadką, a ta z kolei z kołem zapadkowym osadzonym na górnym wale gardzieli. Tu masz zdjęcie - http://www.farmphoto.com/fpv2/thread.aspx?mid=350368

Opublikowano

Więc w moim kombajnie jest po prostu wybita /3 na tabliczce i nic więcej B) szkoda że to przez bałagan w FMŻ ale z drugiej strony to mam teraz świadomość że kombajn jest "jednym z wielu" wyjątków :) Jak będę w domu zrobię fotki i wrzucę na af. Dziękuję za informacje, pozdrawiam.

Opublikowano

Twój Z056/3 to najnormalniejszy Bizon Z056/3, a nie żaden wyjątek. To /3 z rewersem jest wyjątkiem. Na marginesie /3 robili w latach 84-87 i był on bezpośrednim następcą Z056 (bez ukośnika), a zmiana dotyczyła odciążania hedera (Ty masz juz sprężyny, a nie azot) i zmiany układu napędowego hedera (Ty masz już sprzęgło zabierakowe i płocki heder). A mógłbyś mi powiedzieć jaki dokładnie silnik w Twoim sprzęcie ma symbol? Chodzi mnie głównie o końcówkę R2 czy R3 albo jeszcze inaczej?

Opublikowano

Dokładnie, jest tak jak napisałeś, co do silnika jest to na pewno Andoria SW400. Numer silnika podam jak skontaktuje się z "domem" bo obecnie przebywam w innym miejscu niż kombajn.

witam trochę czasu upłynęło zanim zajechałem do domu:) ale sprawdziłem i na tabliczce jest wybite: SW 400/R3/4 a nr silnika to: 195 278.

czy możesz wyjaśnić Wszystkim na AF co to oznacza? będę wdzięczny.

a i jeszcze jedno, czy już możesz podać do oznaczają te cyfry przy rekordach i superach?

pzdr