Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prośbę do użytkowników tego kombajnu. Mianowicie chodzi o zrobienie zdjęcia gałek, czyli co gdzie się włącza. Przymierzam się do kupienia go ale nic o nim nie wiem. Jak on się sprawuje?

Opublikowano

Oto zdjęcie z wyjaśnieniem co do czego:

(International 431)

52798989.jpg

1- Rozruch

2- Obroty jałowe silnika (w tej pozycji silnik jest zgaszony)

3- Dźwignia gazu

4- Obrotomierz bębna młócącego

5- Dźwignia zmiany biegów

6- Sterowanie chederem (góra/dół)

7- Przyśpieszać prędkość jazdy

8- Przy wspólnym użyciu 10 i 11 regulujemy obroty bębna młucącego

9- nagarniacze (góra/dół)

10- Używany tylko do regulacji bębna (8)

11- Nagarniacze (szybciej/wolniej bez użycia 10 i 8)

12- Nagarniacze (bliżej/dalej)

13- Uruchomienie chederu

14- Uruchomienie młocarni

15-16 - Ustawienie i regulacja klepiska

17- Wskaźnik (temperatura, ciśnienie oleju, poziom paliwa, ładowanie, światła itp.)

18- Hamulec ręczny

19- Pedał hamulca

post-9343-1236422420_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję @Marcinuzz90 za to zdjęcie, miałem ten kombajn kupować ale niestety nie wyszło z nim sprzedawca się rozmyślił. Potem kupiłem Claysona 133 i mam go do dziś, dzięki raz jeszcze za trud Twej pracy :P:P

Opublikowano

W tych kombajnach montowali silniki IH D-310 szecio-cylindrowe o mocy 85KM, ale mozna tez spotkac wersje w silnikiem D-239 cztero-cylindrowe o mocy 75KM seryjnie montowane w modelu 321, taki slabszy silnik byl przy kupnie nowego kombajnu jako opcja.

Opublikowano (edytowane)

Mógł by ktoś zrobić zdjęcie jak ustawić kombajn do cięcia żyta, pszenżyta, i owsa będę bardzo wdzięczny smile.gif

Edytowane przez SZYMANOX
Opublikowano

Witam!!! kupiłem internationala 431, mam pytanie gdzie kupujecie częsci do internationala, interesują mnie łożyska ponieważ, są nietypowe, oraz tuleje metalowo gumowe, proszę o podane linkówsklepów itp. Dziękuję

Opublikowano

Witam dołanczam się do pytania mianowicie jak ustawić te dżwignie ponieważ zostaje troche w kusku zboża jak by nie dokońca wymucał jeśli ktoś wie prosze o odp bo żniwa

Opublikowano

Witam, czy jest ktoś kto mógłby opisać jak ustawia taki kombajn do koszenia danego zboża(ewentualnie jakieś fotki tych ustawień)? Chodzi mi głównie o ustawienia dźwigni od klepiska, obrotów młocarni, wiatru.

Opublikowano
Dnia 29.07.2017 o 01:16, sewek1267 napisał:

Witam, czy jest ktoś kto mógłby opisać jak ustawia taki kombajn do koszenia danego zboża(ewentualnie jakieś fotki tych ustawień)? Chodzi mi głównie o ustawienia dźwigni od klepiska, obrotów młocarni, wiatru.

Proszę, zdjęcie z instrukcji obsługi. 

IMG_20200707_083117.jpg

Opublikowano

obroty wiatraka, z tego co pamiętam, to rozsunięciem "bieżni" kola pasowego na wiatraku (coś jak na wariatorach -rozszerzyć połówki, pasek wpada w głąb -kręci się szybciej, -zwęzić-pasek idzie po zewnątrz kręci się wolniej) ja to mam ustawione na stałe -bo u mnie się tylko śrubą regulowało, a tulejki, to kupiłem wałek poliuretanowy, lekko stoczyłem, i nawierciłem otwór -kiedyś kupiłem niby takie "typowe" -ale były bez tulejek metalowych, i "G" wartały (prawdopodobnie trzeba je sobie było wprasować w orginalne tulejki metalowe -ale u mnie w kombajnie ani śladu po nich nie było, bo ktoś przede mną tez już kombinował, i od tamtej pory wciskam ten wałek, może nie jest to rozwiązania na lata, ale na sezon czy dwa starcza (pewnie koło 10-15 ha w sezonie), ale jest tanie i dobre :D