Rejestracja kóz
Przez
gospodarz1997, w Pozostałe zwierzęta
-
Podobna zawartość
-
Przez AndrzejKrzempek
Witam.
Mam a raczej miałem nie wielką chodowle królików, 3 samice oraz 1 samca około dwuletnie. Dodatkowo 30 króliczków 4 miesięcznych i 16 3 tygodniowych.
Zaczęło się od królików 4 miesięcznych, od wtorku 05/01 systematycznie zaczęły padać. Bez jakichkolwiek oznak, wieczorem biegały jadły a rano dwa martwe.
W środę dwa siedziały stulone w koncie, osowiałe, bez wyraźnej chęci do życia wiec postanowiłem je zabić. Podczas rozbierania mięsa nie zaobserwowałem żadnych zmian w narządach. Wszystko niby ok a króliki zdychają.
30 królików miałem w klatkach na polu na dzień dzisiejszy żyje jeden.
3 samice znajdują się wraz z mlodymi w gospodarczym. Wczoraj padło 10 młodych i jedna samica. Dzisiaj reszta młodych. Przy życiu pozostały tylko dwie samice.
Proszę o pomoc.
Co może być przyczyną zdychania?
Króliki miały stały dostęp do wody i siana, wyścielone klatki słona. Karmione gotowanymi ziemniakami, obierkami z warzyw, marchewka, buraczkami, co dwa tyg dostawały pasze wymieszaną z jęczmieniem na zmianę z owsem.
Kurde jest zima nie ma owadów więc teoretycznie nie powinno być żadnych chorób...
-
Przez Aklik
Witam!
Interesuje mnie hodowla królików na większą skale ( około 20 samic), koło Włoszczowy (miasto) jest skup królików dzwoniłem i mówi że kupi bez żadnych papierów z weterynarii.
Lecz chciałbym wiedzieć czy to będzie legalne? Słyszałem że trzeba mieć łańcuch żywieniowy od weterynarza czy coś takiego. Ale ten gość z tego skupu powiedział że nie trzeba i nie wiem w końcu czy muszę mieć jakiś papier czy nie? Ogólnie czy są jakieś wymagania?
Ktoś może wie gdzie jeszcze jest skup królików Najlepiej Powiat Radomszczański i Włoszczowski. A może ktoś z was chce skupywać króliki?
Jakby kogoś interesowała cena to mi mówił około 8zł/kg
Za odpowiedzi dziękuję.