Skocz do zawartości

Wałek pośredni BIZON Z-056 / Z-058- rysunek wykonawczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsca na ten temat ale zaryzykuję. Mianowicie w tym roku piszę pracę inżynierską, a jako temat wybrałem proces technologiczny wykonania wałka pośredniego do bizona. W związku z tym potrzebuję rysunek wykonawczy tego wałka. Przeszukałem troszkę internet i niestety nic nie znalazłem. Dlatego zwracam się z prośbą do was może ktoś posiada albo wie gdzie mógł bym go zdobyć. 

W załączniku zdj wałka 
Pozdrawiam.

post-199658-0-73542000-1472628769.jpg

Opublikowano

Oj niestety obawiam się, że  raczej tak sie nie da. Ponieważ muszę narysować model tego wałka w programie, a następnie mam wykonać symulacje całej obróbki, od półfabrykatu do gotowego elementu. Także potrzebuję dokładnych wymiarów, tego koła, moduł zębów, wymiary tego wielowypustu itd. 

Opublikowano

To też jest jakieś rozwiązanie. Jak narazie szukam coś w internecie, próbuję podpytać własnie o ten rysunek czy ktoś nie posiada lub wie gdzie taki mógłbym dostać.

Opublikowano

No niestety z tym sie nie zgodzę, ponieważ samo narysowanie tego wałka to jest dopiero początek aby móc cokolwiek działać w kierunku realizowania pracy czy też projektu 

Opublikowano (edytowane)

Chłopak ma wykonać proces technologiczny wałka a nie konstrukcję. Normalnie dostałby taki rysunek w pracy. 

Moduł zębów oraz wielowypust do odczytania z wałka, pasowanie pod łożyska i szerokości kanałów pod zabezpieczenia możesz założyć ( nikt Ci głowy nie urwie jak założysz trochę inny luz ).

Obróbka cieplna to raczej tylko zęby i wielowypust.

Co do rysunku wykonawczego to możesz spróbować w firmie NH w Płocku - napisz że jesteś studentem i piszesz pracę to może ktoś pomoże.

Sam model cad to banał dla takiej części, obróbka to w zależności od podejścia ( nie wiem czy masz pisać o tradycyjnych technologiach czy raczej możliwe nowatorskie bo taki wałek można obrabiać na 4 maszynach lub jednej no ok 2.)

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Otóż to, sam rysunek narysować w cadzie to banał tylko żeby posiadać wymiary. A obróbkę chcę zrobić w wykonaniu konwencjonalnym i CAM-owskim ( w programie NX lub Catia). Dzięki za konkretną odpowiedź. Spróbuję napisać do tej firmy, może udzielą pomocy. 

Opublikowano

@lucas_s zadzwoń do najbliższego sklepu z częściami do maszyn rolniczych weź suwmiarkę i zdejmij wymiary. Moduł można bardzo łatwo policzyć mając wymiary, które zdejmiesz suwmiarką. Tu nie ma żadnej filozofii.

Opublikowano

Przepraszam

ale w pierwszym poście napisałeś że to praca inżynierska. prawda

więc chyba po całym toku nauki to nie jest żaden problem...

chyba że sobie robisz jaja, to wtedy nie jest to odpowiednie miejsce

ps. czy nazwa tej uczelni jest tajemnicą?  podaj dla potomnych...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Uchowaj Panie przed takimi "inżynierami".

Opublikowano (edytowane)

w Technikum Mechanizacji to żeśmy 16 lat temu takie wałki i różne sprzęgła projektowali, a na 6 jak się w Excelu zrobiło cały proces projektowania, tak że wpisywałeś obciążenie i dane materiału, a średnice to już arkusz liczył.... a internet wtedy raczkował w naszym kraju, jakby to było teraz bez internetu..

Edytowane przez rafff24
Opublikowano

Chłopak chciał tylko rysunek wykonawczy wałka - coście się czepili jego pracy? Technologię chce opracować w systemie CAM - większość z was nawet nie wie co to jest. Swoją drogą co za różnica jaki wałek - jakby napisał że do skrzyni BMW to byście wow zrobili a obróbka mogłaby być taka sama:)

Opublikowano

nie chodzi o markę, technologię obróbki, a o sposób pozyskania materiałów do własnej pracy - pracy inżynierskiej

?w przypisach do żródeł pracy będzie wpis? - "pozyskane z internetu" :)

Opublikowano

dziś nie robi konstrukcji...

a po co tytuł inżyniera????

spójrz na to jako na jeden z problemów niskiej jakości polskiej produkcji, może właśnie tak jest bo "inżynierowie" robili obliczenia na podstawie danych z forum internetowego......dziś szuka rysunku, a potem...

spójrz na to całościowo, nikt nikogo nie osądza personalnie...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Święte słowa. Przecież on gdzieś w końcu zacznie pracować i w pracy będzie tak samo robił jak teraz. Opracuje daną część, wejdzie ona do produkcji, w maszynie zacznie się psuć i co powie nabywcom tej maszyny? Wytłumaczy, że na forum tak napisali więc tak zaprojektowałem i pretensje nie do mnie?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tyle, że wtedy trzeba za niego zapłacić...