Skocz do zawartości
john_deere7430

John Deere 7430 premium , problem

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
john

Witam , mam problem w swoim jelonku , pod obciążeniem kiedy temperatura dochodzi do 85 stopni , wyrzuca mi komunikat ecu 1180.00 , zapala się on z czerwoną kontrolką stop , wyczytałem że może być to czujnik temperatury dolotowej do turbiny , ale wiadomo samemu nic się nie da zrobić ,więc przyjechał serwis , no i sprawdzali czujniki , zakładali nowe a komunikat dalej się wyświetla ,no i w sumie nic nie naprawili i dalej nie wiemy co do czego , może ktoś z was miał taki problem , dodam że w ciągniku jedyne co było robione to odłaczenie EGR które wykonała firma tuning44 , także jest zrobione konkretnie i ciągnik chodził , no i jak ktoś by widział czy z tym błędem można wgl pracować ciągnikiem czy lepiej go zrobić jak należy od razu , pod rzepaki pasowałoby już ryć a tu ręce związane . Z góry dzięki za odpowiedzi .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AchimR    0

Witam,

ten błąd nie jest z czujnika temp zasysanego powietrza.

Sprawdź poziom płynu chłodniczego, powinien byc MAX.

Podejrzewam, że może byc problem z VGT - sterowanie turbiny. VGT jest chłodzone płynem (a jest w najwyższym miejscu układu chłodzenia) i jeżeli poziom płynu chłodniczego nie jest MAX to zdarza się że może się przegrzewać. Jeżeli VGT się przegrzeje ustawia kierownice turbiny na mniejszą wydajność - sterownik silnika nie ma o tym pojęcia i generuje blad 1180. Dzieje sie tak ponieważ sterownik silnika na bieżąco porównuje procentowe obciążenie silnika do "ilości powietrza" i całą sytuacje interpretuje jako dostarczenie do silnika powietrza o bardzo wysokiej temperaturze (im wyższa temperatura tym mniej tlenu w powietrzu).

Edytowano przez AchimR

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

płyn jest równo między MIN a MAX , ale doleje go ile trzeba i zobaczę czy bd okej , chciałbym żeby to była taka drobnostka , ale nie wiem czy turbina nie jest do wymiany , bo jak byli u nas wyłączyć EGR i sprawdzali wszystkie parametry to już mówi że cos może być nie tak z turbina ;/  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AchimR    0

U nas jeszcze nie widziałem, ale w Skandynawii montują zestawy turbo bez VGT i EGR. Konieczna jest modyfikacja programu po takim zabiegu, ale wychodzi zupełnie inna charakterystyka. Finansowo taniej niż serwis.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dexter00    13

Mam to samo w moim 6830. Płyn na max. Wymieniony czujnik na dolocie. Wymienione termostaty i nic. Jak oralem pod rzepak to czasami mi wyskoczył błąd ale jak go olalem to po 5 sekundach znikał.serwis nie wie co jest.czekam....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wgl co serwis robi to ręce opadają , u nas jak był problem przez ten EGR to nie wiedzieli o co chodzi nawet , dopiero sami się dowiedzieliśmy o co chodzi , przyjechali z tuning44 wyłączyli i było elegancko , a teraz jak wezwaliśmy serwis odnośnie tego błędu , to gość się upierał że mu na komputerze pokazuje że walnięty jest ten czujnik co jest całkiem odłączony ... a nie możliwe żeby to przeszkadzało , bo ciągnik przechodził całą jesień , i wiosnę bez problemów , a teraz dopiero pojawił się problem z tym komunikatem 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dexter00    13

dzisiaj woziłem zboze ok 16 ton i pod każdą górkę błąd juz mnieto zaczyna denerwować. zastanawiam sie czy to cos nie z pompą wody przypadkiem. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

no ja już całkiem nie wiem jaka może być tego przyczyna , ciągnik potrzebny jest teraz najbardziej bo rzepak trzeba siać , a z tym błędem boje się jeździć , dzisiaj też własnie po dolaniu płynu , też dałem go do transportu zobacz czy pomogło , no i pierwsza górka od razu komunikat , chyba skończy się to tak że wezwę tuning44 i niech znajdą przyczynę oni chociaż wiedzą co do czego w tych ciągnikach w przeciwieństwie do serwisu , a do uprawy pod rzepak bd zmuszony do 6140R uczepić vaderstada cultusa dać skrajne łapy w górę żeby było na 3 metry może da sobie rade ... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dexter00    13

Uszkodzony czujnik temperatury wkręcony w kolektor ssący poziomo od prawej strony

Hmmm fajnie by było ale skąd taka pewność?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
spaluch21    0

wprowadzilem cię w błąd, sprawdź w pierwszej kolejności czujnik temperatury powietrza wlotowego vgt. Odłącz wtyczkę 2 pionowa i zmierz oporność miedzy pionami A i B . Przy temp 20 C wynosi ok 3500om, przy 10 C ok 5700om
Podoginaj piny od czujnika igłą
Czujnik znajduje się na przewodzie dolotowym miedzy obudowa filtra powietrza a turbina.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dexter00    13

wprowadzilem cię w błąd, sprawdź w pierwszej kolejności czujnik temperatury powietrza wlotowego vgt. Odłącz wtyczkę 2 pionowa i zmierz oporność miedzy pionami A i B . Przy temp 20 C wynosi ok 3500om, przy 10 C ok 5700om

Podoginaj piny od czujnika igłą

Czujnik znajduje się na przewodzie dolotowym miedzy obudowa filtra powietrza a turbina.

Sprawdziłem i przy temp. 10 stopni wychodzi 1000 om

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mski    0

Witam!
Mam 7530 Premium i jak narazie nie zdecydowałem się na odlaczenie zaworu EGR bo mocy nie brakuje... Ale słyszałem,ze właśnie po tym zabiegu może ciągnik się przegrzewac bo silnik zamiast spalin ktore mial od EGR teraz dostaje tylko czyste powietrze i jest jakby "zabogata" mieszanka paliwa i powietrza...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U nas problem rozwiązany , uszkodzona turbina ... i co najciekawsze , do tej turbiny nikt sie nie dotykał bo ciągnik u nas od nowości , a były ślady że coś było grzebane , czyli jak stał na placu to coś było w nim kręcone . Tyle dobrego że jest akcja serwisowa w tych modelach odnośnie turbiny i 75 % kosztów pokrył john deere . Dzięki wszystkim za podpowiedzi :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dexter00    13

Trochę czasu minęło ale problem rozwiązałem. Okazało sie że "cięgiełko" od sterowania zmienną geometrią turbiny było mocno wyrobione i rozklekotane przez  co nie ustawiało precyzyjnie turbiny. Po wymianie na nowe, nowego typu z regulacją i kalibracją Turbiny wszystko hula jak trzeba i bląd 1180.00 nie wyskakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez jacek5227
      Czy jest jakaś zasada na odczytanie z nazwy ile Km ma ciągnik albo jaka wersja wyposażenia?! Czy poprostu trzeba to wiedzieć...?
    • Przez TheZielonyJohny
      Witam serdecznie. 
       
      Mam mały problem z zakupionym używanym JD 6930 premium. 
       
      Problem polega na tym, że po puszczeniu pedału hamulca słychać strzał w przedniej osi TLS. 
      Podejrzewam, iż wynika to z faktu załączania przedniego napędu podczas hamowania, a następnie jego wyłączanie po puszczeniu hamulca. Więc może to być kwestia różnicy prędkości pomiędzy przednią osią a tylną. 
      Dodam, że po zahamowania tylko jednym hamulcem ( nie ważne czy lewy czy prawy) nie zanotowałem ani razu takiego uderzenia. 
       
      Opony na ciągniku : 
      Przód 540/65 R28 - nowe 100 % protektora
      Tył 650/65 R38 - ok. 20% protektora
       
      Przednia oś zalana olejem Spirax. 
       
      Zastanawiam się czy te opony mogą razem ze sobą współpracować. 
      Sama oś TLS chodzi perfekcyjnie, nie jest jeszcze wybita. 
       
      W instrukcji spotkałem się tylko ze wzorem na procentowe wyprzedzenie w prędkości pomiędzy przodem  a tyłem. Nie ma jednak podane jakie konkretne rozmiary opon mogą ze sobą współgrać bądź też nie. 
       
      Jakieś sugestie, doświadczenia, podobne problemy ? Z góry dziękuję  
    • Przez MateuszCiurysek
      Witam przymierzam się do malowania błotników w Zetorze 5340 i o to moje pytanie czy ktos juz zdejmował te błotniki w podobnym zetorze czy trzeba tapicerkę ściągać by wyjąć błotnik  po prostu czy jest ona przytwierdzona do niego jeżeli ktoś już wyciągał błotniki to niech się odpowie jak to wygląda
    • Przez KierowcaJCB
      Witam chciałbym się dowiedzieć coś na temat skrzyni Autopower w jd 6920  , ile wytrzymują , czy często się psują oraz czy drogie są koszty naprawy.
×