Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, przymierzam się samodzielnego zrobienia wideł do ładowania balotów (średnica beli oczywiście 120).

Zacznę od wyglądu konstrukcji - ramka (120 cmx50) z wieszakami  i mocowaniami do euroramki. W jej górnej części (nie dolnej) miały by być dwa zęby. W górnej bo dołem zawszę moge dopchać.

Mam chwytak do bel, ale planuje zrobić widły by można było brać dwa baloty na raz.

Czy ktoś z was pracował takimi widłami, jak wygodne jest samo nabijanie balotów, wożenie i układanie dwóch bel jednocześnie? 

Czy rozstaw zębów 85-90 cm wystarczy by brać baloty je bez rozerwania sznurków?

Chętnie wysłucham sugestii i porad w budowie.

Z góry dzięki za rady :)

Opublikowano

Ja zrobiłem ramka 50x140 profil 9x9x4 gruby i mam wstawione 7 tulejek a zęby tylko dwa i zobaczę jak to będzie wyglądało w robocie najwyżej doloze zębów lub poprzestawiam w inne miejsce koszt tulejek nie jest taki duży a widły nawet do parkietu będą jak coś:-)

Opublikowano

Dobry pomysł z większą ilością tulejek, jednak ja zostanę przy dwóch. Większa ilość zębów przydałaby mi się może do ładowania obornika ale wtedy dużo więcej zębów bym potrzebował :D

Opublikowano

Ja kupiłem górna część krokodyla na zlomie, trochę odcialem i dorobiłem mocowanie, i założyłem dwie długie igły i bardzo wygodne się przewozi, zazwyczaj biorę trzy kulki odrazu i wtedy szybko idzie, przeladowanie czy załadowanie
[galleryimg=422520]
Tu akurat mam załadowane 3 sztuki,

Opublikowano

Różnie to bywa np w kiszonce dwa możesz łatwo sobie pokrzywic za to w slomie więcej ciężko wbić po dobrej prasie.
Jaki masz ladowacz i na jakim ciągniku bo to też ważne bo c360 to wystarczy licha konstrukcja a u mnie to do 1224 także trochę masywne to musi być:)
Mogę wstawić fotki mojego tworu później i sam zobaczysz

Opublikowano

Ciągnik belarus 920.2, tur Agrimet CX-16 

Ciągnik jaki jest taki jest, narazie nie narzekam, tura brałem lepszego więc też coś masywniejszego muszę dać :)

Zdjęcia bardzo chętnie.

lukasz0920 całkiem dobrze to wygląda. Pytanie z innej beczki, jak z widocznością podczas jazdy? :)

Opublikowano

To akurat była wyjątkowa sytuacja, po szosie jeżdżę bez bel na turze, mam te dwie igły gdzieś już 6 lat i jeszcze się nie zlamaly na kiszonce, nieraz gorzej się wbić w kulkę, ale wystarczy podczas wbijania trzeba lekko poziomowac igły i wchodzi,

Opublikowano

Rozstaw mam około 80-90 cm. Robiłem to tak aby podnieść europalete od boku. Nie jest za szeroko. Baloty się nie rozrywają jak podnosi sie jeden, przy dwóch też optymalnie.

Ramę zrobiłem z ceownika 10 cm boki i góra, dół z dwuteownika w który włożyłem ceownik a z drugiej strony lemiesze od pługa. W dół wspawane tuleje na wylot i kute zęby. Podnosi lekko 2 baloty mokrej sianokiszonki (mimo że normalnie tyle nie dźwigam)

Generalnie działa, jest solidnie ale kosztowało mnie to mase czasu, sporo elektrod + części. Gdybym miał to robić drugi raz to wolałbym kupić widły do obornika bez krokodyla i wykręcać zęby których nie potrzebuje (wtedy jest możliwa regulacja szerokości)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez marcincinekk
      Witajcie.
      Mam problem z sianem, otóż bydło nie chce go jeść. Nie ważne czy są to krowy, jałówki czy cielęta.
      Siano jest w belach. Drugi pokos. Mocno zbite. Suszone 3 dni w upały.
      Po rozwinięciu jest trochę wyblakłe, prawie bez zapachu i delikatnie, miejscami posklejane. Nie czuć stęchlizny, lub innych nieprzyjemnych zapachów.
      Jakiś czas po zrolowaniu były ciepłe w środku.
      Tydzień później zbierałem z reszty pola resztę siana i wyszło dobre, pachnące i chętnie jest zjadane. Różnica jest taka, że jest luźniej zrolowane.
      Czy przez to że było zbyt mocno ubite mogło się zagrzać i przez to nie chcą jeść?
      Czy jest jakiś sposób by zachęcić do zjadania tego siana? Słyszałem że można polać słoną wodą. Może jakoś wymieszać z dobrym sianem lub sianokiszonką?
    • Przez marko0809
      Witam.Miałem dwie pryzmy kukurydzy ,jedną właśnie kończę skarmiać.Mam też bele ,których do tej pory poszło niewiele.Mam taki dylemat czy zaczynać drugą pryzmę i skarmić ją do wiosny a bele zostawić na następny rok czy też lepiej zrobić odwrotnie,bele skarmić a kiszonkę z kukurydzy zostawić na następny rok?Chodzi mi o to która z tych paszy lepiej się przechowa aby się nie zmarnowała.Bydło na wiosnę wypędzane jest na pastwisko i wtedy nie potrzebują tych pasz aż do póznej jesieni.Proszę o wasze doświadczenia i opinie.
    • Przez Marcin06
      Witam, myślę nad przyspieszeniem pracy podbieracza tak aby prasa lepiej pobierała materiał. Bo jak do tej pory to materiał stawia się, szczególnie przy dużej ilości słomy. Na forum odszukałem, że pracę można przyspieszyć poprzez zmianę jednego z trybów na mniejszy, ale ta zmiana pozwoli tylko przyspieszyć podbieracz a widły podajnika nadal będą chodzić bez zmian.

Może przerabiał ktoś z was, aby zwiększyć prędkość pracy podbieracza i wideł podajnika lub ma jakieś pomysły.
    • Przez zydor
      Coś mi zaczęło chodzić po głowie; w gospodarstwie jest jeden ciągnik z ładowaczem, sianokiszonki robię góra czterdzieści balotów rocznie i to jeszcze na dwa trzy razy - więc jednorazowo dziesięć  dwanaście sztuk, Klient dla usługodawcy ze mnie żaden, oczywiście ktoś tam przyjedzie i mi to owinie ale nie zawsze  wtedy gdy ja potrzebuję; wymyśliłem sobie owijarkę na silnik elektryczny od Babińskiego - mało tego, w tej chwili na olx jedna i cena koło 6kzł. Teraz pytanie zasadnicze czy jak kupię owijarkę stacjonarną jakąś tosię czy inną używkę ( można wyrwać nawet koło 3 tysi)  i postawię ja na równej nawierzchni to niesprzęgnięta  do ciągnika da radę owijać ( nie wywróci się itp); oczywiście zasilanie olejowe na przedłużonych przewodach będę podpinał każdorazowo - wiem jest to upierdliwe i dla Was niewygodne na dłuższą metę męczące ale czy owijarka niesprzęgnięta z ciągnikiem mechanicznie da radę owijać, zdejmuję i ładuję sam.
      pozdr
    • Przez mocny1994
      Podczas belowania suwak unosi się najwięcej do 80 (pole zielone ). Ciągnik zaczyna mieć już ciężko. Owijam bele sznurkiem i jest ładnie dobita. Co może być powodem nie działania tego wskaźnika. Linka jest cała, suwak chodzi lekko
  • Dodaj nową pozycję...
v