XPredComt Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 witam wszystkich serdecznie mam problem z młosą krową raz wycieloną koniec lutego tego roku rasa simental otuż od jakiegoś tygodnia krowie zepsuło sie mleko mianowicie nie chce się zsiadać śmietana oblatuje się wodą a ser nie chcę się ogrzewać Proszę bardo o jakiekolwiek cenne wskazówki co dalej !!!! dodam że wcześniej miała mleko wyśmienite i nie było żadnego problemu!!! dziekuje za odp
tabasco Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Zapewne ma to związek z żywieniem, może jej coś dodajesz do paszy, jeśli je tylko na pastwisku to może trawa jest gorszej jakości? Ewentualnie jakieś bakterie w wodzie którą pije? Może warunki w których robisz ser itd. sie zmieniły ( np. za niska temperatura) ? To Tylko moje przypuszczenia ale warto zwrócić na nie uwagę, raczej osoby które oddają mleko będą wiedziały co jest nie tak
Gość Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) A może ketoza ? Niby bardziej bywa u starszych krów , ale podobno u młodych też się zdarza . Edytowane 23 Maja 2016 przez Gość
Magda_86 Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Sprawdź mleko na płytce bo czasem są zapalenia wymienia które nie są widoczne gołym okiem.
Rolnik7343 Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Ketoza często łapie też młode sztuki I jak ma ketoze to trzeba to jak najszybciej wyleczyć
Rekomendowane odpowiedzi
Problem i błąd Mot all feraboli sprinter
Problem z hamulcami MF 699