Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jaki nowy kombajn byście polecili na 70 ha swojego i 50 usług w granicach 400-450 tys. Chodzi mi głównie o mała awaryjność i dobra wydajność

Opublikowano

Też mi się wydaje że Nh będzie najodpowiedniejszy niedaleko śmiga takim koleś a mianowicie Tc 5070 tylko z tą starsza kabina
same 110 brutto
a gdybym trochę dorzucił i rozejrzal się za Tucano 320 co o nim sądzicie wart swej ceny czy bardziej godny polecenia Nh

Opublikowano

Za tucano trzeba wylozyc okolo 550tys brutto.
Jak masz tyle kaski to oczywiscie ze warto.
Claas podobno jest o polke lepszy.
Ale ja widzialem jak chodzi claas i new holland i uwazam ze nie warto przeplacac.

Opublikowano

Poeetinger dzięki za podpowiedź na pewno się rozejrze gospodarstwo stałe się rozwija więc wypadałoby wziąść ciut większego a jak najbardziej komfortowego i mało awaryjnego

Opublikowano

na taki mały areał kupować kombajn i to nowy? kolego liczyles kiedy Ci się zamortyzuje? byś musiał nim kosic na min 300 ha . wiem bo przerabiałem temat, dodatkowo żeby więcej zarobić trzeba kupic przystawkę do qq która kosztuje ze 100 tyś., a taki kombajn po 10 latach po kukurydzy już będzie dosyć mocno wysluzony i będzie tzeba myśleć O zmianie więc nawet nie zdążymy się zamortyzowac.

Opublikowano

kolego uważasz że na 120 ha z usługami plus to ze co roku dokupujemy ziemi i twierdzisz ze zakup kombajnu jest nieoplacalny ?

Opublikowano

Ja mam nh tc5070 w nowej kabinie z hederem 5,18m i dałem za niego 475tys netto (było to załatwiane przed żniwami gdy go przeprowadziłem od razu w pole wiechalem)

Opublikowano

najbardziej podoba mi się ten tc 5.70 z hederem 4,5 wieszego nie potrzebuje gdyż utrudni mi to przejazdy drogami . Najprawdopodobniej się na niego zdecyduje

Opublikowano

kolego uważasz że na 120 ha z usługami plus to ze co roku dokupujemy ziemi i twierdzisz ze zakup kombajnu jest nieoplacalny ?

ja myśle że na 120 ha nieopłacalne jest kupno nowego kombajnu '

u mnie dominator za 100 tys kosi 150 ha zboża i 50 QQ a nie kombajn za 500 tys 120 ha

kolego przemyśl sprawę

Opublikowano

Był na forum temat NH czy Claas Tucano. Zdecydowana większość pisała, że NH ma większą wydajność i generalnie lepiej wypada. Nawet właściciel Tucano pisał, że NH lepszy i miał zamiar zmieniać kombajn.

Czy się opłaca kupować nowy kombajn czy nie - nie nasza sprawa, jest kasa to się kupuje :)

Opublikowano

razem z kolegą mamy 250 ha, ja 100 on 150. Mamy wspólny sprzęt oprócz kombajny. Znajomi co nam koszą handlują kombajnami i usługowo koszą. Jak trzeba to koszą u nas nawet 3 kombajny. Zniwa trwają raptem 7-10 dni. Więc kupno kombajnu tym bardziej nowego uważam za głupotę. Na 100 ha zapłacę 30 tysięcy i nie interesują mnie awarie, pracownik i inne koszta.

Opublikowano

Kupuj kombajn i koś zboże suche dojrzałe i z parametrami. Kosisz sobie w odpowiednim tempie spokojnie i bez nerwówki.Nie wszędzie można wynająć kiedy by się chciało.Amortyzacja kombajnu jest długa ale zbiór własnym to same korzyści .

Opublikowano

ja na 23ha mam bizona i mi się bardzo opłaca, na pewno najęcie było by znacznie kosztowniejsze.

a na taki areał wybrał bym Avero 240, kolega ma na 100ha i spokojnie daje radę. Tucano to u mnie  wiosce są 2, jeden na 150ha a drugi na 300ha. I szczerze u tego gospodarza co ma 150 się za bardzo nie narobi.

Opublikowano

piotr89 ma rację umnie jak dzwonie za kombajnem żeby mieć w razie gdyby moj nawalił to koleś co usługowo kosił ma już poczyszczone kombajny.ja miałem zamiar kupić kombajn nowy pod kose 30 ha  lecz poszły w góre 2014? o 100 000zł no ibyło po zawodach amoże małego fenda??

Opublikowano

Ja ogólnie swojim kombajnem (Class Dominator 80 z hederem 5m) przez sezon koszę spokojnie 150-200h i nie ma żadnych problemów moimm zdaniem na taki arał jak ty chcesz kupic kombajn to mija się chyba z celem, zainwestuj sobie w coś co bardziej pozwoli rozwinąć ci gospodarstwo;]

Opublikowano

New Holland TC5.70 - bardzo dobra maszyna na lata, nawet gdybyś coś zepsuł to o części łatwo i cenę odsprzedaży kiedyś będziesz miał wysoką. Bardzo udany kombajn, a gdybyś miał grubo ponad 100 ha i kukurydzę to TC5.80 nie zawiedzie. W kombajnach NH to b.dobra marka.

Opublikowano

ja słyszałem, że Vector blachy ma takie, że jak zmoknie to się rudy zrobi.

Opublikowano

u mnie w wiosce prawie każdy co ma ponad 100ha ma funfel nówkę tucano :D