Skocz do zawartości

Renault 120-54 problem z hydrauliką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,problem polega na tym ,że po wymianie oleju filtrów hydrauliki i nowej pompy hydraulicznej maksymalne ciśnienie na wyjściu hydraulicznym ledwie 15 Mpa i to na zimnym oleju .Dodam że na starej pompie przed wymianąoleju i filtrów było identycznie.Ma ktoś pomysł co jeszcze jest nie tak

Opublikowano

a jakie ma być prawidłowe ciśnienie?

Opublikowano

w większości traktorów w układzie hydraulicznym jest zawór tzw. bezpieczeństwa ze przy wzroście ciśnienia do fabrycznie ustawionej wartości zawór puszcza żeby czegoś nieroz,,,,,ło   może było w nim coś przestawiane i ta wartość została zmniejszona że niedaje rady wytworzyć większego ciśnienia pomimo tego że olej pompa i reszta jest nówka tak mi się wydaje

Opublikowano

ja ci nie powiem gdzie tego szukać bo nie mam takiej renówki ale na 100% musi mieć taki zawór i w nim może być problem  

Opublikowano

to że taki zawór jest to oczywiste tylko nie wiem w którym miejscu na rozdzielaczu hydrauliki zewnętrznej bo o tym mowa.A pompę wymieniłem bo na rozgrzanym oleju  na wolnych obrotach było bardzo słabe wspomaganie kierownicy pługa 4 obrotowej nie podniósł sprzęgło szarpało i ruszał z opuznieniem zaświecała się kontrolka od ciśnienia oleju w skrzyni co wskazywałoby na zużyte wszystkie trzy sekcje pompy ale napęd przodu załanczał i rozłanczał prawidłowo

Opublikowano

Na wyjściu powinno być 180 czyli 18 Mpa. Napęd rozłącza już przy 22 barach a ciśnienie w tym obwodzie powinieneś mieć około 25 - 30 bar. Zawór przelewowy masz przy tylnym prawym kole na rozdzielaczu tak od dołu na klucz 30 lub 32 (taka duża śruba)

Opublikowano

dzięki kolego za odpowiedz jeśli chodzi o ciśnienie oleju podałem wg tego co podaje KONEDATA  ale gdyby było 18 Mpa też nie robiłbym problemu. Ciśnienia w układzie załanczania napędu niemierzyłem bo nie było z tym problemu ,odkręcałeś tą srubę co tam jest pod nią      

Opublikowano

Tak, dociskany jest sprężyną. Nic się nie bój, dla lepszego (prawie idealnego) dostępu odkręć prawe koło, klucz w rękę i do dzieła, podłóż pod sprężynę podkładkę i sprawdź jakie będzie ciśnienie.

Opublikowano

na tyle wskazówek od nas wszystkich to coś wolno ci idzie diagnoza dawaj dawaj bo święta idą wileka N wieielki P a we wtorek kac a jak pogoda to w pole a papaj będzie niesprawny :D

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Kamilmok
      Z racji tego ze zakupiliśmy przyczepę 8 tonową to zastanawiam sie czy ten nasz zaczep górny który zaczepia się w miejsce łącznika bedzie napewno bezpieczny ? mocowany na 6 śrub jakoś średnio mi się podoba 

czy lepiej kupić całą konsole zaczepową ? jak myślicie ? 

• Przez Pawel507366
      Renault cergos 340
      Slabo działa wspomaganie
      Na niskich obrotach  miga kontrolka  niskiego cisnienia oleju w skrzyni i po tej akcji czasem samo włącza się przedni napęd 
      Pompa  wymieniona 3 lata temu i nic nie zmieniło  ostatnio wymieniłem cały olej na nowy fusch  wymieniłem orbitrol chciaz stary założyłem do kombajna i działa idealnie  wiec sam nie wiem co jeszcze może być problemem 

• Przez agrocase4220
      Witam. Mam problem z temperaturą w renault 103 14 tx.
      Problem polega na tym, że raz termostat się otworzy raz nie. Termostatów wymieniane było kilka i za każdym razem problem na chwile ustępował. Korek chłodnicy mam nowy, pompa, chłodnica wszystko nowe. W ciągniku mam zamontowana nową nagrzewnicę w kabinie na samym dole. Zauważyłem, że jak nie chce się włączyć obieg to i nagrzewnica nie grzeje. Ciągnik był odpowietrzany wielokrotnie. Coś jest z zapowietrzaniem układu. Czy może być to przez nagrzewnicę? Co jeszcze może mieć wpływ na to, że układ się zapowietrza?
    • Przez macherr
      Renault z 3 półbiegami sprzęgło szarpało przy każdym ruszeniu, nowa pompa trzy sekcyjna, nowe tarcze w skrzyni, ciśnienie na bloku zaworowym wyregulowane 23 bary, nowy olej ,nowe filtry skrzyni , sprawdzony potencjometr sprzęgła , sprawdzone wszystkie połączenia , sprawdzone cewki a sprzęgło dalej szarpało. Napisze bo może ktoś ma taki sam problem. Rozebrałem  zawory proporcjonalne ( rozkręca się je od środka ) i wcale nie były zacięte tam gdzie pracuje tłoczek w oleju lecz  zacięty był tłoczek ten który pociąga cewka  znajduje się wewnątrz za  popychaczem.  Cienki śrubokręt, nafta, godzina ruszania i tłoczek zaczął pracować lekko ( a już zacząłem szukać nowego zaworu,  cena około 800 zł. )  Ciągnik rusza normalnie można wyczuć sprzęgło.
    • Przez Kolo12
      Cześć,mam nietypowa sprawę czy może ktoś podesłać zdjęcie jak mają być zamontowane przewody wtryskowe bo mam odkręcone i nie jestem pewien.Renault 133.14 pompa Lucas cav chodzi mi o kolejność na pompie gdzie jest który wtrysk.
  • Dodaj nową pozycję...
v